返回列表 回覆 發帖

基督教宣揚殉道,支持黑暴

要說宗教改革, 唔使耶穌嚟哩
公元前623年猶大王約史雅已經係改革者,
如何改革, 記在列王紀下23章
君王於是吩咐大司祭希耳克雅和副大司祭以及守門的,將那些為巴耳,為阿舍辣和為天上萬象所製造的祭器,都從上主殿內搬出,在耶路撒冷外克德龍谷的田野中焚燒了,把灰燼帶到貝特耳去。
5君王廢除了以前猶大王派定在猶大各城,和耶路撒冷周圍高丘上焚香的僧侶,以及向巴耳、太陽、月亮和黃道帶,並天上萬象焚香的人;
6又將木偶從上主的殿內搬到耶路撒冷城外克德龍谷,在克德龍谷焚燒了,磨碎成灰,將灰撒在平民的墳墓上;
7拆毀了上主殿內廟娼的房舍,婦女們為木偶編織衣服的地方。
8又從猶大各城將所有的司祭召來,破壞了司祭們焚香的高丘,從革巴直到貝爾舍巴;拆毀了城門左邊,市長約叔亞門前的羊神祭壇。
9無論如何,高丘的司祭,不能上耶路撒冷上主的祭壇,只能在自己的兄弟中間分食無酵餅。
10約史雅又破壞了本希農山谷中的托斐特,免得再有人火祭子女,獻給摩肋客。
依所有基督神學家睇 (唔係你睇) 耶穌嚟....唔係為咗「改革」喎

天主及基督教神學家恐懼死亡,想入天堂,就當然會打飛機,話耶穌係神。

但其他無宗教信仰的學者唔係咁睇,認為耶穌存在,但無復活,也不是神。

所以在世俗學說分析,耶穌最有可能係宗教改革者,類似今日政治改革者(即係如香港黃絲、緬甸昂山素姬、印度聖雄甘地、甚至如內地的劉曉波之類的人)

但其他無宗教信仰的學者唔係咁睇,認為耶穌存在,但無復活,也不是神。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:44

呢啲只係重演經上的情節:

瑪竇福音16章

耶穌來到了斐理伯的凱撒勒雅境內,就問門徒說:「人們說人子是誰?」
14他們說:「有人說是洗者若翰;有人說是厄里亞;也有人說是耶肋米亞,或先知中的一位。」
15耶穌對他們說:「你們說我是誰?」
16西滿伯多祿回答說:「你是默西亞,永生天主之子。」

舊酒新瓶
所以在世俗學說分析,耶穌最有可能係宗教改革者
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:44

如耶穌只是來改革,
真係有點似鎮壓示威都出到坦克縱隊
天主及基督教神學家恐懼死亡,想入天堂,就當然會打飛機,話耶穌係神。

但其他無宗教信仰的學者唔係咁睇 ...

你不如話...你係吃不到的葡萄就希望佢係勁酸既, 食唔到都唔使恨
回覆 325# Guest from 124.217.137.x

似係?

因為離教者之家希奇古怪,基督徒唔清楚基督教,土生土長香港人唔清楚香港情況,外人指點江山就最清楚不過。

似係你單純唔清楚香港情況喺度妄議。

由建制派主導嘅立法會,咁多年一樣都冇為基本法廿二條立法。
"中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務。"

廿三條立唔立又關魯平1993嘅言論乜事?
講到尾,咪就係
共產黨本身就係知道佢要俾嘅,不過後來發現俾左普選形勢唔對,可能危及自己利益或江山,只好改口唔俾 = 失信

回覆 330# leefeng
又似到十足喎,躺著睡你都答唔到。

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加你果啲偉大反基言論全屬垃圾囉。

回覆 336# Guest from 124.217.137.x
黃絲之所以殘,係因為佢哋,唔識循序漸進,唔識社會心理利益關係,做事夾硬黎,喜歡以卵擊石,以為愚公移山係真實故事。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:13

所以你嘅態度咪就係識時務者俊傑。黃絲講承諾、講責任、講原則,你就鍾意講利益。

結論:
鍾意向揸槍嘅人低頭俯首稱臣,不妨坦白啲,唔洗攞咁多大道理出黎講。
jimmychauck 發表於 2023/8/3 05:20

大方啲咪認左佢,講咁多做乜?

黃絲唔務實?

你有冇喺香港生活過?你有到過香港嗎?你了解香港嗎?
回歸以來香港人均居住面積一直下跌,
特區政府2021年公布港人人均居所樓面面積為十六平方米,落後全球先進城市,不僅只達紐約的三分之一,也僅及香港「搶人才」主要競爭對手新加坡、倫敦的一半,更敗給住宅出名狹小的東京;
港人人均休憩空間標準僅2平方米,相當於大約一格廁所大小的公共空間!思匯政策研究所今日(24日)發表最新調查報告,發現本港公共空間分布不均,貧富地區享用的公共空間差距大,如在山頂、九龍塘和愉景灣等高收入地區,部分居民有逾8平方米休憩用地;相反旺角居民只享有人均0.6平方米公共空間。
在1965年休憩用地尚佔規劃面積近一成,但50年後卻跌至不足4%。而且,港人享有休憩用地的人均面積遠遠落後其他大都會。根據戰後的規劃文件,記者亦發現這些情況是港府一直刻意為之,只把休憩用地當作土儲。
據國際調查機構Demographia每年公布的報告指,香港樓價中位數對家庭入息中位數比率達18.8倍,相當於不吃不喝18.8年才能置業,相對於對上一年的23.2年,縮短了4年時間,但仍然連續13年蟬聯全球最難負擔房地產市場,亦遠遠拋離排第二名的澳洲悉尼。

政策傾斜地產商(手中有大比例立法會及特首選票),透過高地價做成高間接稅,賣地收入卻撥入基本工程儲備基金而非政府財政,而基金用作興建各種超支白象工程。(98年臨立會惡法)
https://www.legco.gov.hk/yr97-98 ... papers/fa0112_6.htm

回歸以來中資財團包攬各大超支工程。如此這般明目張膽在傾斜的政制中掠奪香港經濟利益,殺到埋身揾香港人錢揾香港人笨,香港人要求普選是不務實?
立法会议员谢伟俊批评,近年严重超支的大型基建工程项目一项接一项,单计沙田至中环线、广深港高速铁路香港段、港珠澳大桥、中环湾仔绕道、香港国际机场三跑道系统及西九文化区计划,超支金额无1000亿港元也有800亿港元;以现时每个公屋单位平均造价约70万港元计算,该超支总额足够兴建11万至14万个公屋单位,难怪市民批评大型基建工程项目多属大白象。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1_00822_001_cn.html

just in case you don't know, 谢伟俊為建制派議員。

單單列幾個項目出黎,全香港0到120歳每人要分擔一萬港元,咩概念?
國務院總理李克強2020年七月表示「有六億人每個月的收入也就1000元」

武狀元蘇乞兒都識講,如果你真係英明神武,令到國泰民安,搵鬼得閒做乞兒咩?

話題要轉了嗎?
回覆 350# jimmychauck

你:所以你嘅態度咪就係識時務者俊傑。黃絲講承諾、講責任、講原則,你就鍾意講利益。

答:識時務者為俊傑,呢個態度,唔單止係為自己避險,也能為社會,為香港,為中國,為全球避險。黃絲現在搞到香港被中國「完善選舉制度」,又被外國制裁,對香港對社會,係咪好事?唔識時務者,盲目講原則和責任,結果不旦爭取不成,還破壞全港的外交關係,破壞中國對民主的信任。呢些唔係叫負責任,而係叫極不負責任。另外,盲講原則亦係錯誤。

打個比喻:如果係香港和中國,做藍絲,移民去外國,就做黃絲。係黃絲班所謂「有骨氣」的「偽道德者」眼中,呢些係騎牆派,無骨氣,無腰骨。看似無道德。但諗深一層,當你返工,如果你在匯豐返工,就幫住匯豐,唔幫中銀,但當中銀用更高價錢請咗你,你就要幫中銀,唔可以再幫匯豐,呢個態度,其實係全世界商界都接受的道德,所以唔係無道德,也非無腰骨。相反,你係匯豐時幫中銀,係中銀幫匯豐,先最無道德。唔講公司,講足球,球員效力球會的方式,都係同一樣道理。

同樣,黃絲留香港仲堅持做黃絲反政府,藍絲移民英國後仲堅持藍絲幫中國反西方,呢樣先最無道德。

問:單單列幾個項目出黎,全香港0到120歳每人要分擔一萬港元,咩概念?

答:其實你有幸住到公屋或早期上車,先覺得很多錢。我地現在出黎,租一間私樓,都閒閒地要交成15000一個月租,所以你講呢筆,對於香港,其實唔係真係好多錢。
另外,係微觀經濟學,錢就係錢。但係宏觀社會經濟學,錢不過係資源分配管理工具。基建貴,大部分錢係要黎請工人,而工人賺到的錢又會養家庭和消費或投資,最後錢又係流入返市場。所以基建表面貴,實際無你想像中咁貴。當中國知道呢個道理,就即係變基建狂魔,經濟也因此上升。
有一班人,當自己係香港和中國,做藍絲,移民去外國,就做黃絲。

係黃絲班所謂「有骨氣」的「有道德」的人眼中,呢些人係騎牆派,無骨氣,無腰骨。佢哋看似無道德。但諗深一層,當你返工,如果你在匯豐返工,就幫住匯豐,唔幫中銀,但當中銀用更高價錢請咗你,你就要幫中銀,唔可以再幫匯豐,呢個態度,其實係全世界商界都接受的道德,所以唔係無道德,也非無腰骨。相反,你係匯豐時幫中銀,係中銀幫匯豐,先最無道德。唔講公司,講足球,球員效力各球會的方式,運動競賽,都係同一樣道理。

同樣,黃絲留香港仲堅持做黃絲反中國反政府,藍絲移民英國後仲堅持藍絲幫中國不幫英國,其實呢樣先最無道德。

最有道德,就係在香港,就堅持做藍絲或中立,不做黃絲。

一旦移民英國或台灣等地,就要堅持做黃絲或中立,不做藍絲。
回覆 353# Guest from 124.217.137.x

雖然有小小質素,但唔同意你講法,一陣得閒再講。
藍絲移民英國後仲堅持藍絲幫中國不幫英國,其實呢樣先最無道德。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 19:18

你好似講緊版上某人........
回覆  leefeng
又似到十足喎,躺著睡你都答唔到。

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/3 14:21

你咁似圖中果隻豬:哎喲,我唔制,我唔制,你唔肯答我既高深垃圾問題#117同#156,我死俾你地睇,我要撒賴,我要黐線,我要放火燒人啦!
我要砸爛晒所有既商鋪,我用摺凳卜人,我要搶槍殺人,你地蝦我,嘩,喊,號哭,喪嗌!

請繼續表演,我在欣賞中…………

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
耶穌係神?吓,你未見過佢,無錢向佢祈禱都係無錢,聖經又咁多矛盾,信徒又要靠「傳教士」傳揚「福音」得返黎,聖經又只係圍繞以色列和周邊國家(如埃及、希臘、羅馬、巴比倫等)描寫,聖經記載又成日幫以色列人戰爭戰勝敵國,而非成功勸和擊退,舊約硬性規定「安息日必須休息」,舊約瑪拉基書(瑪拉基亞)記載,神仲要問信徒拿「十一奉獻」,否則不喜歡他們。(新約好些,即係話捐得樂意係神所喜悅)點解你可以仲確定耶穌係神?似我睇,耶穌似係一位宗教改革者(類似今日黃絲/政治改革者/政治犯),旨在改革猶太教的弊端,而非真神
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:30

耶穌係黑暴始祖,所以黑暴的領頭羊神父牧師說:耶穌在地上犯的法不是犯法,在天上是得到獎賞的!
瘋狂破壞,打砸殺人,上天堂有奨賞啵,還有人敢說黑暴不是基督教徒?不是基督教在宣傳反中仇共滅香港?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 356# leefeng

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加你果啲偉大反基言論全屬垃圾囉。
結論:
鍾意向揸槍嘅人低頭俯首稱臣,不妨坦白啲,唔洗攞咁多大道理出黎講。

jimmychauck 發表於 2023/8/3 05:20

隻豬話 “鍾意向揸槍嘅人低頭俯首稱臣” 是不對的!!!
但,用汽油火水燒人,用摺凳卜人,飛磚殺人,割頸,棍卜,汽油彈,弓箭,打砸,放火,
市民乖乖不得駁嘴還口,見到黑暴要鞠躬:勇武皇軍萬歲!
要市民向黑暴勇武嘅人(暫時未有槍)低頭俯首稱臣是合情合理,是對的。

.
回覆  leefeng

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/3 23:11

Repeat 又  Repeat 繼續……………

高級模式 | 發新話題
換一個