返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

你好賴唔賴,去賴人類自己選擇壞結果?
抽刀斷水 發表於 2023/10/30 23:00

點解唔係人自己選擇壞結果?
唔係條蛇夾硬塞個果去人個口到架喎
驚你唔明,講明比喻意思係:

可以賴個天主無防止壞結果既措施,可以賴天主啲措施唔完善,可以賴措施質素欠佳,可以賴諗個劣質措施出黎既天主…

你係IT 人, 同你用個IT比喻
介紹你一部現時最安全, 不怕黑客的手機: 因為是不能上網的。
(這就是你所謂「防止壞結果既措施勒)........你會買這些機嗎?

今日你買了部iPhone 15 Pro....會說一聲 perfect....但這智能手機日後仍會中毒, 被黑....

所以, 天主做了人後, 說perfect, 不是指這人日後是聖人唔曉犯罪既,
(没有犯罪能力的人, 没有自由旨意的人, 才是不perfect)
好啦,呢個case就賴女人,其他cases呢?

睇嚟你都認同我對呢單畸屎既分柝。
累死貓既唔係貓主無裝網, 係兩個女的傻逼尖叫
講來講去, "天主"就係啥都冇做(無能做)!
他們恨撒旦(蛇)那麼久,死後發現,靈界根本就沒有撒旦存在,不知道是否會很詫異.......
他們恨撒旦(蛇)那麼久,死後發現,靈界根本就沒有撒旦存在,不知道是否會很詫異....... ...
dior13dior13 2023/11/1 00:10 提交

你好像死過番生,盡知一切。
你都仲未掌握到#320既要點。
「天主無防止壞結果的措施」嗎? 不見得, #320說了。
在「防止壞結果的措施」 ...
beebeechan 發表於 2023/10/30 23:09

所以我咪話「天主無防止壞結果的完善措施」囉。
你係IT 人, 同你用個IT比喻
介紹你一部現時最安全, 不怕黑客的手機: 因為是不能上網的。
(這就是你所謂「 ...
beebeechan 發表於 2023/10/30 23:21

你竟然用IT既防毒缺陷,黎將天主既全善全能相提並論?你即係承認天主不是全善/全能既啫。
睇嚟你都認同我對呢單畸屎既分柝。
累死貓既唔係貓主無裝網, 係兩個女的傻逼尖叫 ...
beebeechan 發表於 2023/10/30 23:44

响女人未影響之前,前題係要隻貓爬到出黎。

隻貓爬到出黎之前,前題係主人無妥善安裝好貓網。

主人無妥善安裝好貓網,前題係主人唔愛貓、或者無能力安裝好貓網。

信咗基督教,轉數真係會咁慢?
响女人未影響之前,前題係要隻貓爬到出黎。

隻貓爬到出黎之前,前題係主人無妥善安裝好貓網。

主 ...
抽刀斷水 2023/11/1 10:12 提交

B按:在有心要養貓前便不應住高樓大廈,住村屋。
咁住村屋時家貓俾野狗咬死又點計?又係貓主無做x,y,z?
你竟然用IT既防毒缺陷,黎將天主既全善全能相提並論?你即係承認天主不是全善/全能既啫。 ...
抽刀斷水 2023/11/1 10:09 提交

全能全善唔等如要隨便做啲唔合邏輯既事喎。
又話俾人有自由選擇時,又只能選指定一個結果既全民投票咁。
B按:在有心要養貓前便不應住高樓大廈,住村屋。
beebeechan 發表於 2023/10/31 21:26

我住apartment同埋detached都養過貓, 都冇問題嘅, 冇畀野狗咬
(這就是你所謂「防止壞結果既措施勒)........你會買這些機嗎?
beebeechan 發表於 2023/10/30 07:21

90’s 嘅手機就係咁樣㗎啦, 水壺機, 龜仔機, 坦克車我都買過㗎
我住apartment同埋detached都養過貓, 都冇問題嘅, 冇畀野狗咬
沙文 發表於 2023/11/1 15:52

人都會有機會被咬架

唔知抽水又會唔會話要整番個人網
全能全善唔等如要隨便做啲唔合邏輯既事喎。
又話俾人有自由選擇時,又只能選指定一個結果既全民投票咁。 ...
beebeechan 發表於 2023/11/1 13:42

木柵動物園 向獅子禱告

https://www.youtube.com/watch?v=pVIimwR5kDY
耶穌接下來是不是要把洗澡水變成酒?
木柵動物園 向獅子禱告

耶穌接下來是不是要把洗澡水變成酒?
dior13dior13 2023/11/1 22:10 提交

耶穌地溝水變酒與你貼來的傻逼對獅子傳教有甚麼關聯?

回覆 376# beebeechan

我覺得有關連歐!

喝地溝水變的酒,夢裡什麼都有,早點睡吧!
問:我感覺到神真實的臨在,在我個人經驗裡及祈禱中。
答:(1) 幻覺是精神分裂或思覺失調的病徵,另外亦會出現在被催眠者身上,患者會聽到或/及看見一些不存在的事物。
  (2) 既然咁真實,得閒約佢出黎飲茶啦。

話題要轉了嗎?
人都會有機會被咬架

唔知抽水又會唔會話要整番個人網
beebeechan 發表於 2023/11/1 05:18

人係照天主形象製造嘅, 咁鈍就梗係容易畀狗咬啦
貓身手敏捷好多
人係照天主形象製造嘅, 咁鈍就梗係容易畀狗咬啦
貓身手敏捷好多
沙文 發表於 2023/11/2 04:59

人既人性先係依天主形象造既
如狼似虎, 狗咬狗嗰啲係獸性嚟
莫非你獸性多過人性?

我都相信你有獸性大發既時刻........
高級模式 | 發新話題
換一個