返回列表 回覆 發帖

不可將猶太教、天主教、伊斯蘭教混為一談

我都係睇考古學及現代釋經學為主。我確信我可以跟耶穌作心靈上的交流,但我不知道耶穌有無點醒我。我未到可 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/5 08:52

冇見到咁聽到掛?唔係點交流?經都係有啲啱有啲錯,仲釋經?而且,都可以直接交流啦,駛乜考古?
心靈上覺得有交流,但無法聽到耶穌的聲音,也無法見到耶穌的形象。我未有咁高的境界。而且,容易被人認為是幻視及幻聽,而且有精神病。聖經內容係有些對有些錯。相比之下,錯的更多。所以我以新約聖經為主,對舊約敬而遠之。
心靈上覺得有交流,但無法聽到耶穌的聲音,也無法見到耶穌的形象。我未有咁高的境界。而且,容易被人認為是 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/5 09:23

又冇聲又冇畫,似部壞咗嘅舊電視。你對住部壞咗嘅舊電視講出你嘅想法,然後又一輪半帶雪花半帶鬼影嘅"訊息"斷斷續續播下停下,你就覺得上帝對你有所啟發?而且仲要係同所謂嘅聖經有所出入嘅啟示?我勸你專注番現實生活好過啦... 還是你已經分唔清乜嘢先係現實?

我係對宗教比較執著。但我未有覺得得到上帝或耶穌的啟示。我都係老老實實按照喇嘛及佛菩薩在經典或根據經典作出的教導。百合天道更多是個人思考的成果,未必人人認同。

我也有可能脫離了現實。謝謝!
見移鼠有幾難呀?
    佢就講過,只要求佢,佢托塔都應承。你求佢出來,大家三口六面講清楚,不就得了嘛。
見移鼠有幾難呀?
    佢就講過,只要求佢,佢托塔都應承。你求佢出來,大家三口六面講清楚,不就得了嘛。 ...
旁觀者 發表於 2020/6/5 22:23

你呢啲,似「講數」,「要脅」,「勒索」多啲
潑皮陳,你又在耍無賴,冇嘢講就講東講西,轉移視線。
    又賺五毛紙。
潑皮陳,你又在耍無賴,冇嘢講就講東講西,轉移視線。
    又賺五毛紙。
旁觀者 發表於 2020/6/6 22:07

你都係在講南,講北哩

你係賤工,你既帖只值一毛
這裡的不予置評沒有弦外之音,沒有同旁觀者割蓆的意思。僅是不知道怎樣回應,所以不表示意見。

歡迎旁觀者常來這裡反基。有時出招會出錯。但不緊要。像leefeng那樣反基。才令人擔心的。
這裡的不予置評沒有弦外之音,沒有同旁觀者割蓆的意思。僅是不知道怎樣回應,所以不表示意見。

歡迎旁觀者常來這裡反基。有時出招會出錯。但不緊要。
哈佛專家 發表於 2020/6/8 04:27

「歡迎旁觀者常來這裡反基。有時出招會出錯。」呢句已經係弦外之音:
係對佢無好感,只係唔唱衰佢,唔打佢一鑊甘既
BB陳,你出招都會出錯。人非聖人,孰能無過?你咬住leefeng唔單止,還會咬住旁觀者,好似好委屈咁。
BB陳,你和旁觀者常常罵戰。我不想插嘴,無乜好講。你要搵我罵戰,係搵錯人咯!
BB陳,你和旁觀者常常罵戰。我不想插嘴,無乜好講。你要搵我罵戰,係搵錯人咯! ...
哈佛專家 發表於 2020/6/8 06:22

不予置評
我不想插嘴,...
哈佛專家 發表於 2020/6/8 06:22

張嘴是你的,你愛怎樣用,
你自己作主

我都唔希望你似條feng仔旁觀咁用嚟噴屎尿屁
乜你都會「不予置評」哩!哈哈哈哈哈!我不會隨便罵人的,請放心!
乜你都會「不予置評」哩!
哈佛專家 2020/6/8 07:39 提交

潮流興嘛
我不會隨便罵人的,請放心!
哈佛專家 2020/6/8 07:39 提交

若有該罵的不罵,有點兒偽善喎
沉默是金嘛!而且,我也不習慣罵人。

這裡的網友都喜歡看雙方罵戰。一方是旁觀者及leefeng。另一方是beebeechan及逃出魔幻紀,尤其是BB疹。一邊看,一邊過癮。我也是一邊看,一邊哈哈笑算了。當作討論時的娛樂。

且看
唔喜歡leefeng呢個人,佢反基只會幫倒忙。
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13707

我也有輕輕地批評過leefeng,也算是罵了人。得饒人處且饒人嘛!
一邊看,一邊過癮。我也是一邊看,一邊哈哈笑算了。
哈佛專家 發表於 2020/6/8 08:29

你都話覺得過癮,我又點捨得唔耍嗰兩隻馬蹓仔呢
你繼續看,繼續笑囉
我也有輕輕地批評過leefeng,也算是罵了人。得饒人處且饒人嘛!
哈佛專家 發表於 2020/6/8 08:29

黑曱甴出嚟搞事,你話警察係咪要用水鎗唧唧唧。。。。。輕輕咁驅散暴徒咁呢?得饒人處且饒人嘛!
高級模式 | 發新話題
換一個