返回列表 回覆 發帖

教宗真心話

唔試下唔知既,快入讀神學院,釋放自己啦。
抽刀斷水 發表於 2024/6/8 15:07

修道院同神學院係兩樣唔同野嚟
神學院....唔信神既都入得
till我拍心口話信,registry點L知我係咪真係信啫?
Don't know where God is but the Devil is in the details
修道院同神學院係兩樣唔同野嚟
神學院....唔信神既都入得
beebeechan 發表於 2024/6/8 22:20

報道係咁講既:這位87歲的教宗說,天主教神學院已經充斥著太多的"frociaggine"
報道係咁講既:這位87歲的教宗說,天主教神學院已經充斥著太多的"frociaggine" ...
抽刀斷水 發表於 2024/6/9 01:10

報導亦只係話教宗用錯字眼....
唔係理解成修道院中有很多搞基院士
till我拍心口話信,registry點L知我係咪真係信啫?
沙文 發表於 2024/6/9 01:05

修道院既院長..同你傾幾句就知你有無聖召, 定係嚟搞搞震既。

修道期間也不時對修士觀察, 認為不適合, 没有真聖召的也會勸走。

進修院想當神父的..有40-60%會中途退出, 放棄。...與美國海軍海豹訓練的退隊率相若
沙文 發表於 2024/6/9 01:05

即係你話你好很有錢, 係富三代....
緩交女susanna 同你過幾手就知你係咪真叠水有米....一啲都唔難。 你實露底
您當佢係神仙定mind reader.你即係話所有共產黨人都真係信馬克思
Don't know where God is but the Devil is in the details
您當佢係神仙定mind reader.你即係話所有共產黨人都真係信馬克思
沙文 發表於 2024/6/9 02:22

挑....條抽水就話佢係慕緊道...
一早穿哂崩喇
做咗幾十年人, 唔通一啲 mind reading 都唔曉咩

susanna 今晚想唔想要.....你一read就曉
我都同意係佢演技麻麻
可能周手淫演技好尐
我都同意係佢演技麻麻
可能周手淫演技好尐
沙文 發表於 2024/6/9 02:27

你都認為周先生係用演技講緊野...唔係佢心裡話?
坐得領導位,講嘢有幾多%心裡話?立埸決定觀點係宇宙終極真理#3。
天主講嘢都一定唔會句句真啦
報導亦只係話教宗用錯字眼....
唔係理解成修道院中有很多搞基院士
beebeechan 發表於 2024/6/9 01:54

錯在字眼具貶損性啫,無話本意有錯喎。仲有你又話神學院同修道院唔同,咁你又做乜mix and match?
挑....條抽水就話佢係慕緊道...
一早穿哂崩喇
做咗幾十年人, 唔通一啲 mind reading 都唔曉咩

susanna  ...
beebeechan 發表於 2024/6/9 02:25

晌度估估下有咩用,我又唔係要證實畀你睇既。
晌度估估下有咩用,我又唔係要證實畀你睇既。
抽刀斷水 發表於 2024/6/9 10:51

咁你放咗篤屁, 人地㩒住鼻, 你就話:我又唔係要俾你聞
咁你放咗篤屁, 人地㩒住鼻, 你就話:我又唔係要俾你聞
beebeechan 發表於 2024/6/9 22:20

你呢個態度都幾好,唔想睇既咪遮住雙眼囉,我唔會怪你。
你呢個態度都幾好,唔想睇既咪遮住雙眼囉,我唔會怪你。
抽刀斷水 發表於 2024/6/9 23:38

你以人掩住個鼻就可以聞唔到你啲臭屁架咩
撲面而來, 係咁依頂一頂架咋
義媒:教宗再度使用冒犯同性戀字眼

法新社
2024年6月13日週四 下午8:35

(法新社梵蒂岡市12日電) 義大利媒體今天披露,教宗方濟各(Pope Francis)昨天在羅馬與神父私下會談時,再度使用冒犯同性戀字眼。教宗2週前曾為使用這個冒犯同性戀字眼,特別發表道歉聲明。

87歲的教宗昨天訪問羅馬的宗座慈幼大學(Salesian Pontifical University)時,使用了frociaggine。這個詞是男同性戀侮辱性稱呼faggotry的羅馬方言用語。

根據義大利國家通訊社安莎(ANSA),教宗在宗座慈幼大學與大約200名神父私下會談時說:

「梵蒂岡瀰漫一股frociaggine氣氛。」

義大利「晚郵報」(Corriere Della Sera)則說,「男同性戀是好男孩…他們尋找主。但最好是引導他們成為一名好的屬靈父親、或一名好的心理學家」,而不是接納他們進入神學院。

梵蒂岡在法新社尋求對報導置評時,未能立即回應。

梵蒂岡昨天稍晚證實,教宗「再度提及具同性戀傾向者進入神學院的問題,並重申在教會中歡迎或陪伴他們的必要性。」。

但梵蒂岡未提及媒體所報導教宗在會談中使用frociaggine字眼。

教宗5月底在媒體披露他在和義大利主教的閉門會議上使用這個字眼後,發表聲明道歉。

梵蒂岡5月28日說:「教宗從來無意以仇視同性戀的字眼來冒犯他人或表達自己,他對因自己的用字或他人轉述而感覺受到冒犯的人,表達歉意。」

https://hk.news.yahoo.com/%E7%BE ... C%BC-123501576.html

抽按:教宗真心話已highlight
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

基督教對【性】真是來者不拒,性侵小童,同性戀,強姦教徒,叫做宗教?難怪淫蟲趨之若鶩!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 38# leefeng

同旁觀者一樣。
回覆  leefeng

同旁觀者一樣。
jimmychauck 發表於 2024/6/25 23:32

你又錯,係同你jimmychauck 一樣,反中,仇共,賣國,性侵,強姦,謀殺,打人,搶劫,無惡不作!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個