返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

見#362。
呢啲咪係為「防止男人性侵就閹咗佢」既思維嚟。
為防止電腦手機被駭客入侵就鏟走上網功能。 ...
beebeechan 發表於 2023/11/3 20:22

你又見#368啦,將人地回應咗既野翻炒就當答咗?

鏟唔到棵樹無問題,圍個樹網都搞唔到,其實都幾廢。
回覆  beebeechan
係喎真係多謝你提醒, 係我睇漏咗對唔住

耶和華 神所造的、惟有蛇比田野一切的活物更狡 ...
沙文 發表於 2023/11/3 22:36

呢個天主無論貓網(防止人類因自由旨意選擇嚴重後果)、樹網(防止亞當厄娃走近危險的樹)、蛇網(防止人類被引誘)都唔識整,無好好地保護佢既人類,真係廢。

貓貓墮樓身亡,主人有不可推卸的責任。

鏟唔到棵樹無問題,圍個樹網都搞唔到,其實都幾廢 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/4 21:27

創世第3章, 將犯罪機會N=N+1......建立為N=1...
(仲唔算係有網?)

為甚麼不可以N=0, 亦已論過, 係咪你領悟唔出?

抽刀斷水 發表於 2023/11/4 21:27

咁你又見#371啦
人地回應咗你就扮睇唔到?
咁你又見#371啦
人地回應咗你就扮睇唔到?
beebeechan 發表於 2023/11/4 21:54

你又新開個投票做比喻,只有比喻本身係無法完整表達論點既,但我用返你個比喻,等你容易明白一啲。

要保障選民安全,並不只限於一個指定結果,你又犯咗「有貓網=綁住隻貓」呢個非黑即白既毛病。明知啲人案底纍纍,打家劫舍,選佢出黎係危險既,稍為篩選一下,入閘候選人門檻要無案底既,咁唔得咩?一樣可以有好多人可以揀,不一定只有一個指定結果,全國點都唔會只有一人係無案底下話。

你再開多幾個比喻丫笨。
創世第3章, 將犯罪機會N=N+1......建立為N=1...
(仲唔算係有網?)

為甚麼不可以N=0, 亦已論過, 係咪你領 ...
beebeechan 發表於 2023/11/4 21:47

咩叫犯罪機會?係咪即係面對危險既機會?

==> 人類因錯誤選擇而墮落,天主有不可推卸的責任。
以色列空襲加薩救護車 聯合國秘書長:震驚
法新社
2023年11月4日週六 下午2:50

(法新社紐約聯合國總部3日電) 以色列部隊今天空襲加薩地區一個救護車隊,聯合國秘書長古特瑞斯(Antonio Guterres)對以軍攻擊加薩救護車隊感到「震驚」,稱這場衝突必須停止。

巴勒斯坦紅新月會(Palestinian Red Crescent Society)表示,其中一輛救護車在加薩市一間醫院的入口處遭「以色列部隊發射的飛彈」擊中。這場攻擊造成15人罹難、60人受傷。

他在聲明中說:「據傳西法醫院(Al Shifa Hospital)外有一個救護車隊遇襲,這讓我感到十分震驚。遺體散落在醫院外頭街道的景象令人怵目驚心。」

現場法新社記者看見醫院外受損的救護車旁有多具遺體;這座醫院擠滿了前來躲避以色列轟炸的平民和其他傷者。

https://hk.news.yahoo.com/%E4%BB ... 9%9A-065002597.html

抽按:炸醫院難民營救護車,簡直大屠殺,基督徒繼續感念猶太人,Yeah!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 420# dior13dior13

複讀機 複讀機 讀機
你又犯咗「有貓網=綁住隻貓」呢個非黑即白既毛病
抽刀斷水 發表於 2023/11/5 00:00

你同樣也是犯了非黑即白既毛病,
創世紀中天主無鏟走棵樹, 無用網圍封.....就=天主乜都無做來防止人犯罪
明知啲人案底纍纍,打家劫舍,選佢出黎係危險既,稍為篩選一下,入閘候選人門檻要無案底既,咁唔得咩?
抽刀斷水 發表於 2023/11/5 00:00

所以立法會, 區議會都選啲愛黨愛國愛港既人先可以入閘....唔得咩
(但就咁俾人話唔係真民主喎)
抽按:炸醫院難民營救護車,簡直大屠殺,基督徒繼續感念猶太人,Yeah!
抽刀斷水 發表於 2023/11/5 00:12

咁如哈馬斯用救護車隊來運火箭, 軍人, 武器彈藥呢?
救護車一定係運傷者架?
哈瑪斯時常用同胞傷者平民做人肉盾牌。大賣同胞既鮮血。

等多啲料暴光先好嚟[按]啦
你同樣也是犯了非黑即白既毛病,
創世紀中天主無鏟走棵樹, 無用網圍封.....就=天主乜都無做來防止人犯罪 ...
beebeechan 發表於 2023/11/5 00:59

咁結果係人真係「犯罪」嘛,以結果為目標來講,即係天主保護人類不力啦。

呢點有無異議?
所以立法會, 區議會都選啲愛黨愛國愛港既人先可以入閘....唔得咩
(但就咁俾人話唔係真民主喎) ...
beebeechan 發表於 2023/11/5 01:01

乜美國選總統係乜人都選得架咩?普京走去選得唔得?
咁如哈馬斯用救護來運火箭, 軍人, 武器彈藥呢?
救護車一定係運傷者架?
哈瑪斯時常用同胞傷者平民做人肉盾 ...
beebeechan 發表於 2023/11/5 01:09

好呀,等埋調查結果先講啦,死多啲人再講啦。
咁結果係人真係「犯罪」嘛,以結果為目標來講,即係天主保護人類不力啦。

呢點有無異議? ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/5 01:19

見#306
講過無謂又復讀啦, 俾人鬧架
抽刀斷水 發表於 2023/11/5 01:21

係你唔等唶
先按為快
乜美國選總統係乜人都選得架咩?普京走去選得唔得?
抽刀斷水 發表於 2023/11/5 01:20

咁即係香港人, 中國藉, 無刑事案底....就可參選, 唔可以有其它門檻?
(依家個門檻加高咗喎, 仲係好似海鮮價咁)
抽刀斷水 發表於 2023/11/5 01:21

點解救護車會「一隊」咁行?
當中當然會有真救護, 也有偽裝救護罷
見#306
講過無謂又復讀啦, 俾人鬧架
beebeechan 發表於 2023/11/5 01:23

你話天主有保護架喇,咁人類點解又會危險?關鍵在於「不力」二字。

賴人類有自由旨意,相當於賴隻貓天性跳上跳落。

==> 人類因錯誤選擇而墮落,天主有不可推卸的責任。
咁即係香港人, 中國藉, 無刑事案底....就可參選, 唔可以有其它門檻?
(依家個門檻加高咗喎, 仲係好似海鮮 ...
beebeechan 發表於 2023/11/5 01:26

至少唔係你話只有一個選擇啦,正如自由旨意with安全網=/=完全無自由旨意,明顯比喻不恰當。
高級模式 | 發新話題
換一個