返回列表 回覆 發帖

慶祝 leefeng 死左,離教者之家從此太平。

回覆  旁觀者
你除左字,乜都唔識答,日九日睇埋啲共產黨洗腦大內宣就以為識天下事,好意思出黎話我高材生?
Mat 4:6  對他說:「你若是神的兒子,可以跳下去,因為經上記著:主要為你吩咐他的使者用手托著你,免得你的腳碰在石頭上。」
Mat 4:7  耶穌對他說:「經上又記著說:『不可試探主你的神。』」
大把我問嘅問題,指出你嘅錯誤,你都未答到,真係洗九理你。
jimmychauck 發表於 2023/9/18 00:40

爺爺就從未聽過二世祖有高材生. 一個字又唔識, 理又唔明, 表達更一塌糊塗, 只懂無中生有嘅東西, 能有多出色.
    你引屁眼教主的話, 就最能說出你情況, 阿Q精神, 天下無敵!
    怎麼? 你還未去俾伊斯蘭教徒斬首?
咁所以講咁耐,由我一句指出低智粉紅前言不對後語。
2019年11月24日,建制派輸清議席了,好一個一不压众百不随一。自打臉打的啪啪響。
jimmychauck 發表於 2023/9/18 08:45

你認為我指出佢錯誤有咩問題?

當年的選舉團只有43個代表。
(中共人大代表都有2977個喇)
beebeechan 發表於 2023/9/18 21:15

你用呢種"XXX都XXXXX喇"語氣想表逹咩?2977 好/民主/威/多過43?(按維基為44)

2019民主派要爭的, 就是好像人希望一日中了六合彩, 身家由無至有,
好似啲人猛咁upload去youtube...希望一夜爆紅, 火起來咁。beebeechan 發表於 2023/9/18 23:18

2019開始時香港嘅主要訴求係撤回逃犯條例維持status quo,政府倒行逆施,才激化市民不滿,醒悟及更激烈嘅訴求
李柱銘由198幾年開始做民主工作,當過去三十年香港民主運動係死嘅?2003年反廿三條,2012年反國教,2014年佔中,2016年魚蛋革命,前後十幾廿年,咩叫"一日中了六合彩"?
2019年示威演變如此嚴重,幾乎單純係2014年佔中積落嘅巨大民怨嘅反噬。
quote入面你果兩句,錯到不能再錯。香港市民要有民主嘅主流訴求近十年廿年清晰非常,不容你否認。
民主"不能一撮而就",這在2019年的情況是癈話,第三屆承諾落空後雙普選遙遙無期,極權的制度廿年不停侵蝕制度,更非一撮。當時不反撲,難道過幾年先再同中央乞?

見你多次用上2019選果引以為榮咁,
但爭取到的, 又輕易放棄..
辛苦當選後..香港逾半民主派區議員又辭職。係咪有負選民期望?
一時勇到上街掟磚放火, 二時又龜縮? 一點政治風險也不想揹。(呢啲叫爭取民主咩? )
beebeechan 發表於 2023/9/18 23:18

果啲叫財務風險及人身安全風險,可以判你罰款坐監,你唔係以為可以用一句"政治風險"偷換概念下話?
2020年直接立國安法,你以為香港法律有險可守?
港共政府以法律風險打壓支持民主嘅議員,你好意思話人地放棄?
並不到你說話,議員若放棄選民,選民自會放棄議員。
你咁風高亮節頭腦清醒精明過晒投票嘅人,當日自己出黎選嘛。
回覆 380# Guest from 124.217.137.x
3) 原來俄羅斯入侵烏克蘭責在烏方?笑話。唔怪得之乜都可以賴黃絲。
jimmychauck 發表於 2023/8/4 17:49

所以你blame the victim嘅功力,同個不知所謂嘅遊客一樣。

好似, 拆掉就容易, 但就不懂重建。
耶穌也說聖殿要拆, 但三日後便重建, 唔係拆咗就拍蘿柚行人
有這麼多種民選制度, 便說明没有一種制度是完美的。
不需要急急破壞現有的
beebeechan 發表於 2023/9/18 23:32

你無需再偷換概念,香港嘅選舉制度,從來無法讓主流民意主導施政或輪換權力,這是所有正常外國民選制度都做到的。
香港選舉制度,本身就破壞左,或不含民主制嘅主要元素,你以為其可以與其他"有缺憾不完美的民選制度"比較,乃為類比錯誤。
民主制,......是一種政體,其中人民擁有平等參與公共政策的參與權

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B0%91%E4%B8%BB

仍是問,我指出低智粉紅前言不對後語,有咩問題?
你用咁多錯誤觀念出黎,係希望我見到自己觀點有咩問題?定為拗而拗?

話題要轉了嗎?
回覆 541# 旁觀者

我未見過識理嘅人唔識答問題。

錢鍾書高材生,數學不合格清華一樣破取錄。文理本各有高低強弱。電腦人日日用英文編碼,打錯一兩個同音中文字打啥希奇?慘得過打錯你都識睇?我打錯你都識睇,咪即係你明到囉。打字唔為溝通為書法?

你倒是始终如一地無法回答我的論點,一味跌出金字塔,讓人見盡你畢露的醜態。
2019開始時香港嘅主要訴求係撤回逃犯條例維持status quo,政府倒行逆施,才激化市民不滿,醒悟及更激烈嘅訴求
jimmychauck 發表於 2023/9/19 00:54

仲好意思拎呢樣嚟講!
當初修例目的, 只係為那死者取回公道, 要把殺害了她的罪犯送回當地接受法律制裁 。
有人把羊頭掛起, 明明是在賣羊肉, 但人就話檔主明日必會賣狗肉。個羊頭只係掩飾, 所以唔俾檔主開檔!
(這裡, 是誰先做了「小人」??)

全世界的罪犯引渡條例, 首要是被引渡者所犯的罪是兩地都認為是嚴重刑事罪行。
國際間都同意政治罪名不會 是受引渡罪名之列。
你用呢種"XXX都XXXXX ...
李柱銘由198幾年開始做民主工作,當過去三十年香港民主運動係死嘅?2003年反廿三條,2012年反國教,2014年佔中,2016年魚蛋革命,前後十幾廿年,咩叫"一日中了六合彩"?
jimmychauck 發表於 2023/9/19 00:54

香港在英國殖民地統治了一百五十年。前130年完全沒有民選。立法局成員都是委任。港督唔使講啦係倫敦指定。港人無聲出。係獨裁。那時港人無異議啵。

點解一聽到回歸就要講民主唔要獨裁?
所以問題不是出自甚麼制度,實在是由那人來獨裁。不要中式的獨裁。經歷過1949,引蛇出洞,文革、大躍進的猶有餘悸唔出奇。

講真了, 普選問題的政治實質, 就是不願意接受中國對香港恢復主權的事實。不願意接受中央對香港的管治權是中央不能妥協的。根本就無可討價還價的餘地, 無偈傾!
香港嘅選舉制度,從來無法讓主流民意主導施政或輪換權力,這是所有正常外國民選制度都做到的。
香港選舉制度,本身就破壞左,或不含民主制嘅主要元素,你以為其可以與其他"有缺憾不完美的民選制度"比較,乃為類比錯誤。

你上邊都識講孫中山時中國還兵荒馬亂,不能推行全國民主。要慢慢來。
90年代至今日的大陸獨裁亦未至民不聊生,未至於要換人換權,民主又不可以慢慢來?
你用呢種"XXX都XXXXX ...
仍是問,我指出低智粉紅前言不對後語,有咩問題?
你用咁多錯誤觀念出黎,係希望我見到自己觀點有咩問題?定為拗而拗?

呢到有班低智藍屎, 花生米當擂漿棍....都唔等如你講既就會係全對。
你無需再偷換概念,香港嘅選舉制度,從來無法讓主流民意主導施政或輪換權力,

香港自開埠以來就未曾有過民主普選, 仲要雙普。
一樣享有安定繁榮啵。
唔知點解一定要2017年就要落實。
jimmychauck 發表於 2023/9/19
2019年示威演變如此嚴重,幾乎單純係2014年佔中積落嘅巨大民怨嘅反噬。

政府倒行逆施,才激化市民不滿,醒悟及更激烈嘅訴求

這種是pretend to be the victim 既功力嚟。
有點是上梁山當匪都是「逼」
以「受害人」來把過錯合理化。

B按: 分析北宋當時的政治經濟,社會法制,宋朝這個時代不管是社會,還是法度,都是比較健全的,而且生活也沒有到民不聊生的程度,根本不是「逼上梁山」。
回覆 544# beebeechan
仲好意思拎呢樣嚟講!
當初修例目的, 只係為那死者取回公道, 要把殺害了她的罪犯送回當地接受法律制 ...
beebeechan 發表於 2023/9/19 06:06

又為政權背書?

見到政權掛左羊頭出黎,俾左三個方法佢洗刷。
1. 擴展域外法權
2. 為條例設日落條款
3. 台灣正式司法互助協議

講到目的咁大,邊一樣肯做?
每一樣都唔肯做,咪即係有其他agenda囉,咪即係狗肉囉。

然後疫情期間,仲有樣野,叫緊急狀態令,點解當初唔用?司馬昭之心,路人皆見。

唔關我事喎,最少一百萬人懷疑佢,多我一個唔多,少我一個唔少。政權自己做到咩柒,關我乜事?
小人?共產做左70年小人除左壞事咩都做,你好意思話香港人小人?容我去掉你眼中的刺吧。

回覆 545# beebeechan

百幾年前黑人、女人都冇投票權,宜家咩年代?一天都飛機,一人幾部手機,仲想用倒退嘅標準去為一個用剥奪選舉權去掠奪經濟利益嘅集團找說詞?
市政局是香港在1883年至1999年間運作的市政機構,自1936年起成員開始以民選方式產生。
1985年4月1日成立臨時區域議局,職權與市政局相同,後於1986年4月1日正式成立區域市政局,初期由12名直選議員、9名由新界區議會選出的代表、3名來自鄉議局的當然議員及12名委任議員組成。區域市政局是香港其中一個有民選議員參與決策的公共機構,直至後期所有成員都是從地區直接選舉中選出
第四屆直選立法局共有60個議席,全部議席經1995年9月17日的選舉產生

"前130年完全沒有民選",根本只係幫政權背書嘅謊言。

回歸中國,共產黨話事,你直接啲講咪得,唔洗咁多粉飾。膜拜揸槍嘅人嘛,一早講左。

回覆 546# beebeechan
我冇講"不能推行全國民主。",我冇講"要慢慢來。"

你亦不能用"要慢慢來"去掩飾倒退。
民主與否,唔單只選舉制度一項,你如果咁諗就係天真。
新聞自由、言論出版自由、結社自由、陪審團制度種種種種,都不能缺。
民主指數是由經濟學人信息社編制,解析世界上167個政權的民主程度的指數。該指數衡量了五個指標:選舉程序與多樣性、公民自由、政府運作、政治參與和政治文化

民主已在中共廿年制度侵蝕下不停倒退,恢復,為何要慢慢?

回覆 547# beebeechan
咁你即管指出我錯嘅部份更正我。

回覆 548# beebeechan
香港自開埠以來就未曾有過民主普選, 仲要雙普。
一樣享有安定繁榮啵。
唔知點解一定要2017年就要落實。
beebeechan 發表於 2023/9/19 06:08

你問李國章同羅范,點解佢用EPA教一班反賊出黎,應承人地第三屆2007有行政長官普選。中共失信,迄今未能有人否認。

回覆 549# beebeechan
選舉之後完成後修改法律,並且不講清楚是否追溯、是否追薪、以執法漠糊性恐嚇民選議員,以漠糊的"愛國"標準去推翻神聖的民主程序所產生的選舉結果。
你話人地pretend to be the victim。
我要講嘅講完,你呢種標準低到唔值得同你討論呢題。

話題要轉了嗎?
百幾年前黑人、女人都冇投票權,宜家咩年代?一天都飛機,一人幾部手機,仲想用倒退嘅標準去為一個用剥奪選舉權去掠奪經濟利益嘅集團找說詞?
jimmychauck 發表於 2023/9/19 17:16

那麼, 到那日滿天都是火箭, 飛彈, 街上都是裝甲車, 荷鎗實彈的軍人....那「民主, 自由」便是倒退了的標準? 不可以懷念過往的日子?
回歸中國,共產黨話事,你直接啲講咪得,唔洗咁多粉飾。膜拜揸槍嘅人嘛,一早講左。
jimmychauck 發表於 2023/9/19 17:16

相同既亦是殖民地統治期間, 英國話事。
(有需要時一樣會楂鎗)

不過, 黑暴期間就有人高舉殖民地香港旗幟, 好懷念咁。
市政局是香港在1883年至1999年間運作的市政機構,自1936年起成員開始以民選方式產生

英國1842年便管治香港。
1936年才有少許民選...(成一百年後囉)

市政局只係管市政, 唔係管治政府既機構。

我咪話香港, 有民選這道菜, 亦只是在大英統治的晚期才上菜到檯上。
(西方國家懂得有民主政制..是18世紀便有的....就是不給你這些殖民地享有!)

中英談判期間也出現過這是英國的「陰謀論」, 故意埋下「民選」這個玩意, 食過好野便不想再粗茶淡飯, 待回歸後便來發作! (當年, 你出世了未有?)
民主指數是由經濟學人信息社編制,解析世界上167個政權的民主程度的指數。該指數衡量了五個指標:選舉程序與多樣性、公民自由、政府運作、政治參與和政治文化

民主指數這個將「民主」量化了, 可以拿來作比較。
是科學,客觀。

但仍有不可靠的一面。
正如, 何謂「美」女, 西方東方標準不同。 西方男人要大胸。
東方美女要瘦,

東南亞偏遠部落中, 長頸才是美女。

晚清時紮腳才是美

民主指數是《經濟學人》將他認為就是民主的尺放到其他地區上。不依他的就是不民主, 極權國家。

不竟, 「民主」還是很難客觀地量度的。
回覆 547# beebeechan
咁你即管指出我錯嘅部份更正我。

你不是見我一步一步地向你解說嗎?
(歡迎你不同意時也理性地反駁)
我要講嘅講完,你呢種標準低到唔值得同你討論呢題。

民主, 一個主要元素是要聽不同意見, 不仇視不同見解的。
不同意見也可自由發言。

你這態度, 豈不是與中央對泛民的相似?

以民主指數來量你, 你的得分也不會高。
與你這民主衛士身份不相稱矣。

(曱甴最為人垢病的正是以不民主的手段 (堵路, 影響民生, 私了, 裝修)去爭取民主)
民主已在中共廿年制度侵蝕下不停倒退,

拜嗰啲成事不足, 敗事有餘既民主鬥士所賜囉

醫生俾3日退燒藥你, 你一次過食哂佢.......健康唔倒退先奇, 仲衰過感冒發燒
回覆 551# beebeechan

討論當然是好的,

那麼, 到那日滿天都是火箭, 飛彈, 街上都是裝甲車, 荷鎗實彈的軍人....那「民主, 自由」便是倒退了的標準? 不可以懷念過往的日子?beebeechan 發表於 2023/9/19 21:20

然而這種混淆意象及含義去曲解別人意思的說話,便不算為討論。
主旨為民主進程己歷百年成熟,你卻意圖以極落後的標準比今日。

回覆 552# beebeechan
相同既亦是殖民地統治期間, 英國話事。
(有需要時一樣會楂鎗)
beebeechan 發表於 2023/9/19 21:21

類比錯誤,話事的英國本身係一個民主國家,為最早的君主立憲國。

回覆 553# beebeechan
英國1842年便管治香港。
1936年才有少許民選...(成一百年後囉)

1936年,係80年前。你鍾意話係1842嘅100年後,只繼續顯示你標準的極度落後。

中英談判期間也出現過這是英國的「陰謀論」, 故意埋下「民選」這個玩意, 食過好野便不想再粗茶淡飯, 待回歸後便來發作! (當年, 你出世了未有?)

民選叫陰謀,其實你心底係話香港人不值得,沒權擁有民主,你呢啲價值可以直接講出黎。
「陰謀論」?所以兩個市政局分拆返做食環同康文,都係中共意圖削弱香港各階層嘅民主參與及意識囉。

但仍有不可靠的一面。
正如, 何謂「美」女, 西方東方標準不同。 西方男人要大胸。
東方美女要瘦,
東南亞偏遠部落中, 長頸才是美女。
晚清時紮腳才是美

唔洗講咁美麗啦,跟我講一次,好似共產黨咁講,"西方式民主不適合亞洲"

回覆 556# beebeechan
選舉之後完成後修改法律,並且不講清楚是否追溯、是否追薪、以執法漠糊性恐嚇民選議員,以漠糊的"愛國"標準去推翻神聖的民主程序所產生的選舉結果。
你這態度, 豈不是與中央對泛民的相似?

以民主指數來量你, 你的得分也不會高。
與你這民主衛士身份不相稱矣。beebeechan 發表於 2023/9/19 21:25

你大可反駁主要觀點,不過你冇,反而直接去第尾三層。
I take it you have nothing to rebuke my statement?

話題要轉了嗎?
回覆  beebeechan

類比錯誤,話事的英國本身係一個民主國家,為最早的君主立憲國。

jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:05

問題正是...英國本身有民主, 亦知民主是好東西,
就是不給你殖民地:香港

相反, 中國民主指數咁低, 墊底咁話.....咁邊到會曉俾特區民主呢?
佢自己都無!

2021年香港民主指數:5.6
中國:2.21
(俾多你一倍既自由民主)

都咪話唔係一國兩制喇
你大可反駁主要觀點,不過你冇,反而直接去第尾三層。
jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:05

咁我見你去到第尾二層添
高級模式 | 發新話題
換一個