返回列表 回覆 發帖

慶祝 leefeng 死左,離教者之家從此太平。

回覆  beebeechan

唔洗講咁美麗啦,跟我講一次,好似共產黨咁講,"西方式民主不適合亞洲"

jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:05

咁又真係唔係無道理架喎

台灣民主指數, 排名首十, 東亞之首

呢啲係咪成熟既民主嚟?

(應該係, 因為咁都可以容忍)
回覆  旁觀者
錢鍾書高材生,數學不合格清華一樣破取錄。文理本各有高低強弱。電腦人日日用英文編碼,打錯一兩個同音中文字打啥希奇?慘得過打錯你都識睇?我打錯你都識睇,咪即係你明到囉。打字唔為溝通為書法?
你倒是始终如一地無法回答我的論點,一味跌出金字塔,讓人見盡你畢露的醜態。
jimmychauck 發表於 2023/9/19 01:00

數學與事物嘅道理你都分唔清, 亂搞一通!
    你嘅錯字, 根本係唔識而唔係打錯, 明眼人一看就知.
    表達一塌糊塗, 唔知噏乜, 就話人唔識答, 企圖轉移視線, 無中生有你就叻, 二世祖能"高"到那裏?
    你先弄懂俾伊斯蘭教徒斬首就能得著生命嘅"真理"再講啦.
回覆 560# beebeechan

又一個謊言?
定係因為我批評共產黨極嘅特質?
回覆 561# beebeechan

咁你講咩叫成熟囉,議事堂度打完之後,社會有冇動亂?
定係區選輸清議席後唔開門俾人開會,改法律、另起爐灶搞分區委員會叫成熟。
咁唔成熟,俾你揀你住台灣定中國?黃安果啲用晒腳投票啦。
民選叫陰謀,其實你心底係話香港人不值得,沒權擁有民主,你呢啲價值可以直接講出黎。

jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:05

中英談判時, 你真係未出世
(出咗世都未戒奶嘴)

對當時的陰謀論不懂來龍去脈
回覆 565# beebeechan

大國角力,識歷史方法識揾史料咪識睇,真係要當刻食米先識睇咩?

美國世界大國當然就防止東升西降,幾十年conflict management有邊個唔知?咁所謂外國介入,如何影響我福祉?如何影響當地人民福祉?咩國家民族血濃於水?人大我有份選?淘寶有包郵?

講咩大義乜乜乜,底層果句咪即係國家利益可以犧牲民眾利益囉。

回覆 562# 旁觀者

你高你高,你唔識就係人地表逹唔好,人地唔識就係因為你自己表逹太好,深得北冥神功精要,去睇共產黨大內宣啦高材生。
咁唔成熟,俾你揀你住台灣定中國?黃安果啲用晒腳投票啦。
jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:30

咁疫情過後, 香港人北上消費, 深圳福田商場旺過尖沙咀, 用腳+$投票啦
(呢啲人, 當中有無當日百萬人上街遊行訴求既呢)

B按:聯想起經上說耶穌騎驢進入耶路撒冷時,群眾舖哂紅地毯咁歡迎。
幾日後喊住叫釘死耶穌既又係呢班人。
說明群眾意向是可被操控的。
不要拿百萬人上街來振振有詞。
講咩大義乜乜乜,底層果句咪即係國家利益可以犧牲民眾利益囉。
jimmychauck 發表於 2023/9/20 00:06

你上邊#566, 係講英國, 中國...定係港府? 又拉埋美國落水
數學與事物嘅道理你都分唔清, 亂搞一通!
    你嘅錯字, 根本係唔識而唔係打錯, 明眼人一看就知.
     ...
旁觀者 發表於 2023/9/19 23:26

咁你又真係無回駁過佢乜野喎
一日淨係識媽媽义义

大國角力,識歷史方法識揾史料咪識睇,真係要當刻食米先識睇咩?

jimmychauck 發表於 2023/9/20 00:06

就係怕你無去搵
我俾啲你:

當年的陰謀論

1984年11月,港府發表《代議政制白皮書》,正式公佈政改方案,改革的主要目標進一步被定為「在政府中央階層逐步建立一個能更直接向港人負責而又穩固地立根於香港的代議政制」(香港政府,1984b)。

港英政府在香港前途談判末期和簽署《聯合聲明》階段在港推行代議政制,此舉被中方視為不友善舉動,認為英方「偷步行動」,懷著「五十年(主權移交後)不變、十三年(主權移交前)大變」的陰謀,藉著「民主化」在港培植親英勢力,以在主權移交後延續其對香港的影響力(許家屯,1993)。

中共認為英方是在中共起草《基本法》前製造香港擁有民主的「既定事實」,令香港成為「獨立的政治實體」,限制主權移交後中共在港權力。從前途談判開始至主權移交一直專注香港問題、在當時先後出任「港澳辦」副主任及主任魯平批評英方舉動等同「還政於民」,並稱「照理,你(英國)應該還政給我們中國政府,然後,由中央再授權給香港特別行政區,你不能私相授受的」(魯平,2009)。

英國管治了香港百多年, 1984年先俾香港人玩玩民選

《代議政制白皮書》 是1984年出台,
1982年戴卓爾夫人訪問中國談香港續約一事, 得知鄧小平立場:1997年約滿要收回香港, 不能續約!

代議政制第白皮書出台後, 1985年才成立基本法起草委員會。

(偷步, 陰謀一說, 都咪話唔成理)

點解英國認為在我管治時, 不需要民選,
到中國要收回時, 就要急急弄些民選?
唔洗講咁美麗啦,跟我講一次,好似共產黨咁講,"西方式民主不適合亞洲"

如果只是咁簡單地轟你一句:不
你又會話我極權, 專制, 家長式管治。
所以, 要給你細說。

咁你講咩叫成熟囉,議事堂度打完之後,社會有冇動亂?
.
jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:30

你咁講更証明香港比台灣更不成熟....
因為立法會掟完蛋, 鞋後, 有啲人還上街堵路, 同各地鐵站搞裝修
咁你又真係無回駁過佢乜野喎
一日淨係識媽媽义义
beebeechan 發表於 2023/9/20 00:28
对住邪教分子,重有乜兮好能够讲?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
对联
你咁講更証明香港比台灣更不成熟....
因為立法會掟完蛋, 鞋後, 有啲人還上街堵路, 同各地鐵站搞裝修 ...
beebeechan 發表於 2023/9/20 02:12
故,寄生虫,

反对民主,

认同管控
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

基督教,专▶煽动

、年輕人上流階梯斷裂晚婚晚育、 ...
jimmychauck 發表於 2023/9/17 07:14
此等等,非常常常见于基督教等等之宣传【煽动】,似是而非。
回覆  上流寄生族
你做咩唔捐左間公屋德政出黎做福貧苦大眾?你做咩淨係識拾人牙慧? ...
jimmychauck 發表於 2023/9/17 04:38
抱歉,非寄生虫的

基督教,专▶狡辩

回覆  上流寄生族
,你媽巴羔子一天到晚覺得香港只有幸福沒有貧窮? ...
jimmychauck 發表於 2023/9/17 07:14
抱歉,寄生虫我冇咁【如此】讲过

此句,证明-基督教阁下尊驾-“老屈”
寄生虫,又再 证明-基督教阁下尊驾-“老屈”
回覆  上流寄生族
和旁從來答不到問題我答不答並不到你管。
寄生虫,不止答到你問題,,而且答到你无言以对,

证据确凿 - https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=167065&ptid=14252
高級模式 | 發新話題
換一個