返回列表 回覆 發帖

天主講故事——聖體奇妙例子兩三則

淨係識得伸條脷出嚟,就一定領唔到聖體。
beebeechan 發表於 2020/3/14 00:40

伸條脷梗係領唔到「聖體」啦,BB仔係要除咗條褲﹗
伸條脷梗係領唔到「聖體」啦,BB仔係要除咗條褲﹗
旁觀者 發表於 2020/3/14 02:25

除條褲, 怕我碌擂漿棍馬上比低你, 
所以你連這欄也不敢進入:

一軛‧愛情 » 建議在一軛.愛情分區內繼續討論有關內容
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13618&extra=page%3D1

望而生畏?
回覆  beebeechan
喂而家唔准人咬聖體果位係貴教神父喎。
唔咬點trogo呢? 含L就千祈唔好咬, 好L痛咖{:1_46 ...
沙文 發表於 2020/3/14 04:02

咬住嚟領聖體, 塊餅會碎, 碎塊便會掉到地上, 將耶穌放在地上給人踩是不敬嘛。
即使是一小碎片, 都是耶穌身體的全部。(之前講過㗎勒)
當成塊聖體都放哂入口時, 鐘意咬, 鐘意慢慢嗒。。。都隨便你, 各適其適
原來的希臘文, 耶穌是用上 trogo 這個詞, 
意思真是如動物撕咬獵物時的模樣。所以更加說明耶穌是特別要強調吃聖體時, 是在吃他的肉一樣。
beebeechan 發表於 2020/3/13 10:00

我一早知啦, 所以點出同餵狗一樣, 冇話錯您喎。
我一早知啦, 所以點出同餵狗一樣, 冇話錯您喎。
沙文 2020/3/14 04:26 提交

我教咗你,你咪知囉。
馬後炮。

你依家先講 djia 跌2000點有屎用咩。你禮拜頭講咗先係威,有頭盔。
回覆 45# beebeechan

唔係喎, 我喺#26樓話同餵狗咁, 您成39樓先講trogo
爭10樓有多, 係您受咗我教育
咬住嚟領聖體, 塊餅會碎, 碎塊便會掉到地上, 將耶穌放在地上給人踩是不敬嘛。
即使是一小碎片,  ...
beebeechan 發表於 2020/3/13 12:25

兩個key words: 撕, 咬
您都話trogo 這個詞, 意思真是如動物撕咬獵物時的模樣。
動物食嘢, 梗係逐啖逐啖撕下又咬下。1啖jut晒入口, 就係普通phago, 完全違背基督聖旨
Don't know where God is but the Devil is in the details
我對貴教都算係咁。諗埋辦法兩全其美解决了这問題

Don't know where God is but the Devil is in the details
我對貴教都算係咁。諗埋辦法兩全其美解决了这問題
沙文 發表於 2020/3/14 05:36

會有甚麼聖經問題待你來解決?
回覆 49# beebeechan

口水堅都唔識戴, 番去問您老母
佢教您点樣將聖体trogo 又唔会跌餅碎落地

佢教您点樣將聖体trogo 又唔会跌餅碎落地 ...
沙文 發表於 2020/3/14 06:55

哦。。。。你補番幅圖, 咁我咪知你想講乜囉。

佢教您点樣將聖体trogo 又唔会跌餅碎落地 ...
沙文 發表於 2020/3/14 06:55

一啲都唔實際, 
聖體碎塊, 就算是好細細粒, 都係耶穌全體。
係唔應該用普通容器盛載既。

好比你去米芝蓮四星餐廳, 佢地竟然俾隻茶餐廳用既膠水杯你用嚟飲六千元一支既紅酒。
特制聖口水肩咪得咯。
好过您地2000年來都冇遵照主耶穌trogo聖言
況且,主在爛鬼馬糟出世,不見得有咩特別容器裝佢完整身體。所以,其實佢唔介意嘅,係您懶咩咁啫
況且,主在爛鬼馬糟出世,不見得有咩特別容器裝佢完整身體。所以,其實佢唔介意嘅,係您懶咩咁啫 ...
沙文 發表於 2020/3/14 10:06

耶穌出生時是在人間做臥底嘛, 當然要低調。
依家耶穌係表露咗身份哩嘛。
唔通你叫習總踩單車上班咩
況且,主在爛鬼馬糟出世,不見得有咩特別容器裝佢完整身體。所以,其實佢唔介意嘅,係您懶咩咁啫 ...
沙文 發表於 2020/3/14 10:06

有機會我請你飲宴, 我係廁所門口開張檯俾你坐, 你都唔會介意架呵? 我唔需要懶係要招呼你咁, 係嘛?
成咗各都係揾塊爛布包住啫, 冇巴屎閉

習總排隊買包, 平易近人

有機會我請你飲宴, 我係廁所門口開張檯俾你坐, 你都唔會介意架呵? 我唔需要懶係要招呼你咁, 係嘛 ...
beebeechan 發表於 2020/3/13 19:01

阿穌叫自己揀厠所位
14:8 你被人請去赴婚姻的筵席、不要坐在首位上.恐怕有比你尊貴的客、被他請來.
14:9 那請你們的人前來對你說、讓座給這一位罷.你就羞羞慚慚的退到末位上去了。
14:10 你被請的時候、就去坐在末位上、好叫那請你的人來、對你說、朋友、請上坐.那時你在同席的人面前、就有光彩了。
成咗各都係揾塊爛布包住啫, 冇巴屎閉
沙文 發表於 2020/3/14 11:36

當時都未興踼死兔。

耶穌就有人贊助佢一個新墓穴, 實用面積都大過一個居屋單住。唔係劏房嚟。
尼苛德摩也來了,帶著沒藥及沉香調和的香料,約有一百斤。
算禮待呢個師傅㗎哩。
高級模式 | 發新話題
換一個