返回列表 回覆 發帖

同教徒相處之道

回覆 60# 沙文

做人好簡單,一威逼、二利誘,搞掂哂。
回覆 61# 抽刀斷水
咪就係囉。教會已改路向,由從前的威迫調整為利誘。人生在世,無非都係求利益啫,既然有著數,攞之始為正路。
我唔信,只不過係因為我走一條唔駛信但又可以enjoy信徒著數的path.
但係您唔同我,您考慮下慕道真係無妨嘅。

其實為咗著數,有神定冇神,究竟有幾大件事啫?
您哋中國人咪最中意佛教茄,佛教就係教您唔好咁執著呀嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
根本我就係動態慕道,陳版友點都唔相信我之嘛。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唔駛佢信喎,又唔係要您應酬佢。所謂慕道,都係講一尐導師想聽嘅答案之嘛,只要導師唔係佢就過得骨。我哋對於導師想聽咩答案,都好熟咖啦。世上很多團體都係咁上緊,包括天主教同共產黨,有幾清高啫?
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔駛佢信喎,又唔係要您應酬佢。所謂慕道,都係講一尐導師想聽嘅答案之嘛,只要導師唔係佢就過得骨。我哋對 ...
沙文 發表於 2022/3/11 20:01

你講岩架喎,
唔通好似條瘋9, 旁觀咁都話俾佢領洗咩

至於「講啲好聽既說話」來領洗, 攞著數....對你沙文來講, 一啲都唔難, 神父導師也只是人, 唔識睇你條黑心係點。

所以, 時間就係最好既証人, 係無錯既,
慕你一年半載, 毎星期慕你一兩粒鐘...無咁既心同恒心係頂唔順既。

好比你沙文話一晚同羅莎蓮幾鑊, 講到奔走有力,
羅莎蓮就話成晚流流長, 睇你捱唔捱到廿分鐘算哩。
但係我識得蔣委員長嘅教導,以空間換取時間。所以,唔駛真係咁神心嘅,您又大我唔到嘞,時間唔係問題。
貴教要懶清高,唔肯設立attendance記錄,我話上個禮拜主日我去咗第間教堂做彌撒,因為有時做義工接受一些行動唔方便人士,去開嗰區。您吹得我漲乎?
貴教要懶清高,唔肯設立attendance記錄,我話上個禮拜主日我去咗第間教堂做彌撒,您吹得我漲乎?
沙文 發表於 2022/3/12 06:17

你又錯勒, 一啲都唔在行
考勤記錄係慕道友之要, 因為不返足鐘數就不能洗。
洗後, 鬼有人理你每年出值主日多少次......來與不來, 是你個人旨意.
有心咪嚟, 無心咪瞓晏啲囉
confirmed貴教都係“過咗海就神仙”制。慕道班過骨就掂啦抽抽。
個diploma駛唔駛讀兩年?
不過唔好畀我睇死,我覺得入共產黨嘅要求很可能閹尖過入顛鼠教。您話好多黨員同時係教徒,應該不難搵個人版訪問下?
因為有時做義工接受一些行動唔方便人士,去開嗰區。您吹得我漲乎?
沙文 發表於 2022/3/12 06:17

一睇你咁講就知你去埋啲蚊型教會, 周日只得一台, 兩台崇拜, 完咗就無。
你去查看你地區的天主教堂, 間間堂彌撒時間不會只得一個, 或劃一時間,
基本上每個鐘都有教堂在做彌撒,
天主教徒去任何一間聖堂做感恩祭都是一樣, 總有一間喺左近。(新教徒就只去死一間, 一去第二間就當你係叛徒)
有心的, 是不會錯過, 只有過錯不去。
「因為有時做義工接受一些行動唔方便人士」只係藉口嚟。
仲有, 星期日唔得閒 (要做義工咁偉大), 也可以參加星期六的提前主日彌撒, 與周日主日彌撒相同既。

https://catholic.org.hk/plaintextcdhk/plainmass.html

您吹得我漲乎?

絕對有能力吹漲你
confirmed貴教都係“過咗海就神仙”制。慕道班過骨就掂啦抽抽。

沙文 發表於 2022/3/12 08:28

嗱, 又好似你同羅莎蓮咁, 係咪新婚夜洞咗一次房就日後都無搞咁呢?
梗唔係喇,
你周時痕癢, 就會揾莎蓮
请问兄是不是政府正式决定?如是则大快人心。谢谢谢谢谢谢兄。
上流寄生族 發表於 2022/3/10 20:13

來論|論制衡(九)涉黑暴教會土地 依法收回建公屋
https://www.dotdotnews.com/a/202109/27/AP61513d52e4b08e6c88a09f8d.html
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
沙文,由你係67樓的回復黎睇,你都承認基督教義工經常幫助行動不便人士。基督教只不過教人做個好人,幫助他人姐,唔明你點解反基,反左甘多年,難道基督教做善事,踩親你條尾?
高級模式 | 發新話題
換一個