返回列表 回覆 發帖

「轉載」烏合麒麟漫画家

係呀。我話咗中意到49年9月30日啦。

不過或者我都唔介意extend幾粒鐘。宣佈立國係嗰朝幾點? ...
沙文 發表於 2020/12/4 08:08

你中意中國到49年9月30日之前,對嗎?

即係你中意被日本仔大屠殺的中國? 「北洋軍閥」民不聊生的中國?八囯聯軍被外國人打到扑街的中國?
清朝帝制的中國?明朝餓死人的中國?被蒙古統治之下的中國?u name it
……………或秦始皇暴政的中國? ? ? ?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
爺爺就唔明你想講乜,大概你感謝能入到間野雞學校有關。
    爺爺有「鍾意講香港嘢但對看港無感無情兼 ...
旁觀者 發表於 2020/12/7 08:21

唔方便分享唔緊要,個人嘅『感覺』屬於私隱範疇。
都唔知你想(口翕)乜,分享啥呢﹖
都唔知你想(口翕)乜,分享啥呢﹖
旁觀者 發表於 2020/12/7 23:00

#72同#78嘅問題,leefeng唔方便答,你可否分享下你嘅情況:

「講真,你究竟嚟過香港未唧?『以前(有關香港)所熟悉嘅感覺』有啲乜嘢實質內容架?可否分享下?」
爺爺以前曾對BB仔講過:「爺爺在香港時,你重係篤屎。」這話對閣下仍適用。爺爺在港幾十年,見證了其起伏興衰,爺爺並不像閣下那麼得閒,三兩句話講完的事,可以寫幾千字。
    「實質內容」太過空泛,要講,便成了本香港史。何況本版只講反邪教之事,其他的,便溢出範圍,恕不奉陪了。
爺爺以前曾對BB仔講過:「爺爺在香港時,你重係篤屎。」這話對閣下仍適用。爺爺在港幾十年,見證了其起伏興 ...
旁觀者 發表於 2020/12/8 02:57

「爺爺以前曾對BB仔講過:「爺爺在香港時,你重係篤屎。」
    係咩。。。。有啲咁事?我就醒唔起啵!!

「爺爺在港幾十年」
原來你係咁很老香港嗱。。。咁啱勒,
有問你又知唔知呢到係香港邊處?

唔知仲搵唔搵到你啲腳毛
爺爺以前曾對BB仔講過:「爺爺在香港時,你重係篤屎。」這話對閣下仍適用。爺爺在港幾十年,見證了其起伏興 ...
旁觀者 發表於 2020/12/8 02:57

其實,『以前(有關香港)所熟悉嘅感覺』係一種概括表達,唔係長扁敍述,係可以歸納為三幾句話就講清楚,同有冇食波羅包或者他人嘅年齡絕對無關係。
點都好啦,都係嗰句,唔方便分享唔緊要,個人嘅『感覺』屬於私隱範疇。
其實,『以前(有關香港)所熟悉嘅感覺』係一種概括表達,唔係長扁敍述,係可以歸納為三幾句話就講清楚, ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/8 07:45

點解自己唔首先分享自己的出生年月,讀什么學校,有乜野文憑,做什麼工?在那裡?家庭狀況?有什么人等等,等等你想問人的……學下先自己拋磚引玉呢?
咪學基督教咁一味揾人笨,猛叫人奉獻先至得架?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
點解自己唔首先分享自己的出生年月,讀什么學校,有乜野文憑,做什麼工?在那裡?家庭狀況?有什么人等 ...
leefeng 發表於 2020/12/8 08:32

你提到呢啲個人資料係我嘅私隱,同討論緊嘅話題無關,所以我暫時無意公開,請唔好轉移話題。
但係我問你哋嘅兩個問題絕對同你講關於香港嘅「我以前所熟悉的感覺」絕對有關係,任何人對香港有冇「所熟悉的感覺」同佢嘅「出生年月,讀什么學校,有乜野文憑,做什麼工?在那裡?家庭狀況?有什么人」冇關係,乞衣或博士後都可以對香港有實質嘅熟悉感覺,前提係佢對香港有實質深入接觸同感情,否則佢只憑睇電影或者道聼塗説而發表自己對香港嘅「熟悉感覺」,就好似太監發表對房事秘術嘅心得一樣。
冇人搵你笨,冇人叫你奉獻,我亦都冇乜興趣知你啲私隱,學沙文話齋覺得蘿汁茄講唔通,我係想問下你有冇乜嘢補充資料幫我理解呢個太監邏輯謬誤嗻,點知你答多一次我就越覺得嗰煲蘿汁茄傑多一分,就嚟成煲傑撻撻到瓊曬噉,我仲更加唔明。
其實我已經知道答案,再冇興趣深入瞭解,多謝!
你提到呢啲個人資料係我嘅私隱,同討論緊嘅話題無關,所以我暫時無意公開,請唔好轉移話題。
但係我問你 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/8 12:10

你信基督教信到懵咗?
你自己既就叫<私隱>?問人地既就叫<好奇>?
又答【冇人叫你奉獻】?你究竟明唔明我之前果帖講乜Q架?
問人地就口爽爽?
你既然自己都扮唔想答,咁人地點解要答你呢?
你的什么蘿汁茄咁呢?
小心呀,信得耶穌越時間長,係會越来越on99架!

寫埋一堆垃圾邏輯扮專家!

.
回覆 74# leefeng

超,咁就至多話貴國同我親戚有一點一代親兩代表三代嘴藐藐關西,完全不足以令我成為中國人啫。我夠有親戚馬來西亞人,唔通我又要認係馬拉佬?

講老竇阿爺父老輩之羅汁, 就梗係老竇拜阿爺, 阿爺拜太公, 辈份排列如下: ...................................祖-遠祖-烈祖-天祖-高祖-曾祖-祖父-父-我

之前, 愈鼻愈大。鼻為9世祖 之上用冧把編, 10世祖, 11世祖, .....................所以話大鼻可能就係咁解

一路上溯, 我们發現原來Homo sapiens都來自Republic of Botswana, (確切地点尚未100%肯定,雖不中不遠矣)
https://www.dw.com/en/study-showing-botswana-as-the-origin-of-humans-is-under-scrutiny/a-51136944

所以, 確係几时輪到大6

慎终追遠,應該追到最遠,孝莫大焉
現在清楚了。認祖歸宗, 就三跪9叩返去呢度最孝

都唔知點話你伯爺好,佢噉講咪即係同嗰啲「反美是工作,赴美是生活」嘅人一擔擔?
不過講返轉頭,佢講得 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/4 18:47

中央党党校教授都赴美生活啦, 您点話都冇傷肝, 工作都係為生活啫。
回覆 91# 沙文

But, is that it? Not even close.
Homo sapiens大概25万年, 我畀夠貴國5000年, 乃為2%。已属鼻屎咁大
更何況Homo sapiens又未係最高辈份, 之上仲有Australopithecus africanus, 200万年前.

仲可能需要拜埋之前的再父老辈..........
您咁L緊張父老輩, 孝感動天實屬難得。几時發起祭祖分豬肉, 記得留番兩份畀我,若有丁屋丁田更佳,但最好唔好喺貴國境。I like Manhattan better.
Don't know where God is but the Devil is in the details
『以前(有關香港)所熟悉嘅感覺』係一種概括表達,唔係長扁敍述,係可以歸納為三幾句話就講清楚,同有冇食波羅包或者他人嘅年齡絕對無關係。
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/8 07:45

爺爺最痛心嘅係由香港政府津貼妖教學校「辦學」,換句話說,係用香港納稅人嘅錢,轉過頭來毒害自己。
    咁笨七嘅事,希望現政府能作為第一要事盡快改正。同時通識科亦要闡釋天誅教、極毒教係社會嘅大毒瘤,對人類絕無好處。
    又及:閣下錯別字連篇,同BB仔一樣,莫以能入到間野雞學校為榮,野雞學校只能教出低水平嘅學生。
同BB仔一樣,莫以能入到間野雞學校為榮,野雞學校只能教出低水平嘅學生。
旁觀者 發表於 2020/12/9 02:46

香港人就係鍾意雞, 你吹咩
回覆  沙文

But, is that it? Not even close.
Homo sapiens大概25万年, 我畀夠貴國5000年, 乃為2%。已属 ...
沙文 發表於 2020/12/8 18:54

Oh!沙文11世祖阿伯爺,
呀,唔記得您老人家唔識講中文,
唔緊要,小侄我識Botswana文既!

kako si, Pokažite kako ste iz Bocvane otišli u Kinu, a zatim rodili gomilu šovinizma?

回覆  沙文

Homo sapiens大概25万年, 我畀夠貴國5000年, 乃為2%。已属 ...
沙文 發表於 2020/12/8 18:54

咁,係唔係應該與你老婆齊齊拜見祖先呢?點解走咗去拜耶穌架?
另外,貴祖先的老祖宗係孫悟空啵?又反骨啦?

嗱,老祖宗在此,重唔快啲叩頭?
我唔否認人類係從猿人進化,
不過以羅汁來分析,
你冇辦法可以證明你Botswana的沙文祖宗不是孫悟空翻一個觔斗雲就從中國去到Botswana國留下的【種】! ! !

孫悟空爺爺老祖宗!Dedo Majmune Kralju!

回覆 97# leefeng

所以書讀得少原來真係會蝕底尐。我可以同意沙文祖宗係孫悟空由中國翻一個筋觔斗雲去Botswana.
不過咁,羅汁上, 孫悟空係東勝神洲人氏。而中國位於南贍部洲,所以大聖根本唔係中國人。
回覆 96# leefeng

中文就不至於話唔識,我識小小中文嘅,粗通文墨咁啦,好過您 a bit.

不但中文,法文意大利文泰文韓文日文都識一兩嘴。若果以識乜文來決定祖先,我就冇乜所謂,畢竟都唔係算識好多,尐linguists就相當頭痕。

我本人平日就較多講英文,咁啱Botswana又係英國保護國,所以寫祭祖文唔用Setswana(注)絕冇隔閡。
注: FYI, 冇Botswana文嘅, Botswanians 的 native language 係 Setswana.
回覆  leefeng

所以書讀得少原來真係會蝕底尐。我可以同意沙文祖宗係孫悟空由中國翻一個筋觔斗雲去Botswa ...
沙文 發表於 2020/12/10 11:15

唉,大鼻祖的来源都唔清唔楚?不孝呀你!

“四大部洲”之“東勝神洲”擬山東古齊地,你祖爺爺孫悟空“籍貫”、
“故里”及其所大鬧的“三界”,有現實地理環境的參照即背景,這一背景是“五嶽獨尊”的東岳泰山;

“東勝神洲”實是指以老子為鼻祖之神仙道教之說發達最早的山東古齊地。

山東古齊地是中國,你書讀得少原來真係會蝕底既,叻唔切以為東勝神洲唔係中國?
成日度埋啲屎橋想唔認你祖宗孫悟空牙?小心佢老人家用金箍棒扑穿你個不孝孑孫個反骨頭咧!

想唔做中國人,首先要刪除一切祖宗既野,包括你個【姓】!
嘩,呢下勁,改乜好呢?石頭爆的當然係姓Stone啦!

衰仔,等你大鼻祖爺爺孫悟空我扑濕你先至得!

.
高級模式 | 發新話題
換一個