返回列表 回覆 發帖

人生,真係要及時把握機會

prime time 同 non prime 都有唔同㗎嘛, 呢啲唔係我計㗎, 買time slot第二個部門做㗎,好複雜㗎

關於靈魂的下一個問題係:
我們間中都會聽到一啲人前世記憶湧現, 例如好似 48樓嗰個阿婆, 其他如:  

在華人圈子這些都是傳說也不會少。

但係我發覺其中有一些難以理解, 通常這些人都只係記得前一世或者某特定的一世做過乜, 唔會系統地記憶在前世又再前世又再前世.......更加奇怪嘅係, 按照佛教嘅theory, 應該很大機會從前做過動物, 但係唔見到有人咁樣declare:

“我前世係一條海豚, 為咗追條女, 曾經從地中海游到加勒比海”, “我前世係一隻小強,曾經住過中南海,好食好住”........我唔係好明點解

最衰激L走左哈佛, 我諗陳大媽唔識答呢啲問題

Don't know where God is but the Devil is in the details
..
但係我發覺其中有一些難以理解, 通常這些人都只係記得前一世或者某特定的一世做過乜, 唔會系統地記憶在前世又再前世又再前世.......更加奇怪嘅係, 按照佛教嘅theory, 應該很大機會從前做過動物, 但係唔見到有人咁樣declare:
沙文 發表於 2023/3/2 07:46

佛陀在世時, 受到金槍一刺、馬麥三月、頭痛三日。。。他說都是前世, 前前世, 前前前+1世的冤孽
prime time 同 non prime 都有唔同㗎嘛, 呢啲唔係我計㗎, 買time slot第二個部門做㗎,好複雜㗎

關於靈魂的 ...
沙文 發表於 2023/3/2 07:46

佛陀在世時, 受到金槍一刺、馬麥三月、頭痛三日。。。他說都是前世, 前前世, 前前前+1世的冤孽

記唔到咁多, 或者加ram 可以解決
佛就梗係記性好,阿茂阿壽就唔會記得。

btw陳版友您好似對media placement好有興趣,係咪有意思轉行,駛唔駛我幫您留意下?而家好難搵咁有工作熱誠後生仔
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔知有冇基督徒生仔好似樓上條細路記得前世,原來係住響巴格達信醫屍難,激死老豆搵山拜?

又或者,我會唔前世係信耶穌嘅呢?好在唔記得,如果記得我會好自卑,唔知點樣面對自己。
佛就梗係記性好,阿茂阿壽就唔會記得。

沙文 發表於 2023/3/2 08:50

幾好記性都無用, 佢依家去咗涅槃, 一切皆空, 無念架哩
好似個HD reformat咗咁
又或者,我會唔前世係信耶穌嘅呢?好在唔記得,如果記得我會好自卑,唔知點樣面對自己。
沙文 發表於 2023/3/2 08:59

我落注十蚊, 你會來世係煉獄中信耶穌
(又有植入式廣告添)
貴教有冇試過潛意識廣告, 好過植入式, 使出嚟你贏面大啲
https://www.deskera.com/blog/sub ... may%20be%20embedded,do%20work%20in%20specific%20contexts.

死啦, 我無意中洩漏咗本行的秘密武器............
你千祈唔好話畀國.......you know what
貴教有冇試過潛意識廣告,
沙文 發表於 2023/3/2 09:29

disney就有唔少, 俾一個你睇睇
我落注十蚊, 你會來世係煉獄中信耶穌
(又有植入式廣告添)
beebeechan 發表於 2023/3/1 17:03

煉獄? 我新教老婆實唔
----------------------------------------------------------
樓上#121個youtube, 原來真係有大學研究靈魂投胎, 打臉哈佛。強烈要求秋水整一條link畀熱心人士捐靈魂。
https://med.virginia.edu/perceptual-studies/

唔知這個faculty畢業生係咪從事問米扶乩之類專業?

條靚仔個老豆老母, 真係christians添,唔知有冇離教(又或者係天主同埋耶穌對我哋隱瞞咗好多嘢?)

條靚仔話其實係佢自己揀這一對daddy媽咪投胎, 咁, 會唔會係我怪錯咗天主呢, 根本就係我自己唔識揀? 但係照計我眼光唔會咁差掛?唔通邊間屋值錢我都唔識睇咩? 我會中入去一間冇廿零三十個工人, front yard back yard佔地 1 acre私人泳池網球場...........嘅屋投胎咩?

我要不斷告誡自己聽記住記住, 下一世唔見一間咁嘅屋, 千祈唔好中入去

一早有啦

Donate One Spirit
https://www.onespiritlakota.org/donate
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
捐畀佢唔捐畀您

根據條靚仔老豆轉述,靈魂確係趁雙親扑嘢時趁機投胎。於是我有一些follow up questions.

1.靈魂四圍逛,見到這對雙親還可以,決定揀佢地,點知關鍵時刻才發現原來戴了蔣介石佩劍,咪好冇癮?

2.靈魂點分辨條蟲係X定Y, 若果唔知,係咪做男人定做女人係冇得揀?還是basically有得揀但有時搞錯,所以有LGBTQIA+?

3. as I mentioned b4, 有時會有一胎多B情況,咁係咪即是每次人做愛都好多靈魂在一旁等機會?

4.如果每次多個靈魂在旁等但其實只生一B, 咁憑咩決定邊個靈魂有priority?還是按到達現場次序先到先得?or simply鬥快入?

5.遇見强姦/亂倫係咪一様照入?您明知好難會有好命水喎?

6.同理,點解窮到燶地區人家都有靈魂肯抵得諗投生?而且birth rate高過有錢區,真係有咁笨7?

7.對於伊斯蘭地區靈魂,明知90%以上機會係做伊斯蘭仔/女,若果肯制,大概該靈魂之前世都係伊斯蘭。但既然來投胎,必定知道伊斯蘭是錯的,印度教/佛教才是啱的,點L解又肯制呢?(這個疑問亦適用於基督教)

8.目睹dad and mom 玩到興緻最高點,靈魂發力隨蟲而去,才發現原來媽咪冇蛋咁就食白果。其實靈魂是否能睇出媽咪是否有排卵,咁就唔駛無花空折枝?
樓上#121個youtube, 原來真係有大學研究靈魂投胎, 打臉哈佛。強烈要求秋水整一條link畀熱心人士捐靈魂。
https://med.virginia.edu/perceptual-studies/

..
沙文 發表於 2023/3/2 11:27

有關呢維紾尼亞大學靈魂系, 之前都講過, 可能係在你係本壇放大假消失咗嗰陣講。

由來係有條友Ian Stevenson講輪迴, 昆掂咗 Chester Carlson(發明Rank Xerox條友, 60年代登埸需求咁大, 你知幾發哩) , Ian搵到個大碼頭。
Carlson遺囑話捐一個德納(當時既$1000000)咁大把俾維尼珍亞大學, 條件係要支持Ian Stevenson做輪迴既研究。
大學見$$$$$開眼,馬上放低學術專嚴同矜持,  咪開呢個係, 俾ian 打骰. ..Ian 死咗就由現在個 Jim Tucker 做掌門。

呢個系係無學生, 無課程既, 只係養一班蹭飯食既「研究」員。

如好似條片咁講:

年來只係收收埋二千幾個話有輪迴前世記憶既「訪問」個案就話係研究成個, 呢份工真係幾好做

你唔好以為出自乜乜大學就正統既科學咁天真。
咁筍,現正招聘professor 不如您去吖,因為做media placement嘥咗您,通常係尐intern姐姐仔做嘅啫
https://med.virginia.edu/percept ... -our-research-team/
我就做admin個位,我冇medical degree唔夠qualification. 不過都可以同您做同事
咁筍,現正招聘professor 不如您去吖,因為做media placement嘥咗您,通常係尐intern姐姐仔做嘅啫

我就做admin個位,
沙文 發表於 2023/3/2 22:44

現在的staffs 裡, 没有susanna, 蘿莎蓮.....對你唔係筍工嚟,另謀高就哩
咁筍,現正招聘professor 不如您去吖,
沙文 發表於 2023/3/2 22:44

我係以天主肖像造架嘛
有良知既
呃神騙鬼既野.....唔去做既
(本帖含有植入式廣告, 讀者自行抉擇)
真係同行如敵國,汚鬼唔怕武肺但神父怕。若然對手唔係有實力,您咁緊張做乜L嘢?

各施各法,各廟各菩薩啫。但生意咁多,您做得曬咩?三年疫情暴露貴教infrastructure不足,需急起直追提升競爭力。

https://news.ttv.com.tw/news/11106140002300W
如果傷港起一間大過賓賓驅魔中心搶人才,阿超都話.:生意好呀
您咁緊張做乜L嘢?

各施各法,各廟各菩薩啫 ...
沙文 發表於 2023/3/3 08:36

唔係緊張, 係教你一野, 勝你造七頭七腦
您casual而唔緊張地買廣告time slot詳盡介紹該大學醫學院其中一個division的establish過程、規模、vision, mission, achievement…您都可算春風化雨,苦口婆心。
但係您賣廣告數臭維珍大學,都係商業行為,係咪先向大家declare conflict of intetest好尐呢?
高級模式 | 發新話題
換一個