返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

抽按:宗教係咪會使教徒失去應有的判斷力和良心?

加沙,75年的悲鳴

加薩飛地1948年後重要事件

...
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 11:40

今日以色列人與巴勒斯旦人爭的, 是因為我信YHWH, 你信亞拉?
還是在爭地, 爭水....?
不要無緣無故都扯到宗教信仰上

多看新聞, 時事才知世間發生著甚麼事

...
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 11:40

刻意要反基的, 係會失去應有的判斷屎料能力.....呢嗰就幾肯定

加沙,75年的悲鳴

加薩飛地1948年後重要事件

...

2006 年-哈馬斯領導下的加薩被孤立

2006 年,哈馬斯在巴勒斯坦議會選舉中獲勝,隨後推翻了由阿拉法特繼任者馬哈茂德-阿巴斯總統指揮的部隊,完全控制了加薩。
抽刀斷水 2023/10/13 11:40 提交

行文間反映出民主選舉,一人一票落入不成熟的人手上,也會禍國。
哈馬斯打反以色列牌,係贏到選票,但把國家推到孤立。西方減經濟緩助,埃及落閘割席。
阿拉法與西方建立好的關係毀於一旦。人民生活變得艱苦了,也是給人洗了腦,濫用了選票。
不要把全部責任都推到以色列蝦蝦霸霸的頭上。

有機會又講下耶穌。
一世紀時有極端猶太主義者要武力反抗羅馬人。結果是公元七十年耶路撒冷給鏟平。
耶穌說凱撤歸凱撒。
一,二世紀時的基督徒也受羅馬逼害打壓,但記得耶穌點教,不是用武力來反抗。
結果呢?
反而是戰勝了羅馬人,把他們都拉了進來。

武力不是唯一出路。

試想你是以色列人,經多年的恐襲,今次的中東9-11,你會唔會對巴勒斯坦人有所顧忌,遠離我愈遠愈好先?
所以,築圍牆,建關卡的隔離措施唔可以怪哂一方既。

班友凶神惡煞。成日擸住把刀想劈友咁。你都有老婆仔女喎。唔驚就假囉。
今日以色列人與巴勒斯旦人爭的, 是因為我信YHWH, 你信亞拉?
還是在爭地, 爭水....?
不要無緣無故都扯到宗 ...
beebeechan 發表於 2023/10/13 12:21

我有講過衝突原因純粹是宗教麼?
如果你係咁有判斷力同良心,分析咁多衝突既非宗教原因,同埋你記得你講既「屠殺生靈塗炭...仲係啲平民嚟.....就算背後有幾好既理由, 都唔係好事嚟」,咁對於巴靳斯坦平民面對既困境,點解又好似視而不見?

我質疑「宗教係咪會使教徒失去應有的判斷力和良心」,就係見到好似大部分教徒,都係一面倒支持以色列,就好似一樓教徒開宗明義「感念猶太人」,點解唔去「感念世人」或「感念平民」?點解106樓引述既基督徒,祈禱就淨係想以色列戰勝,而唔係禱告雙方停止戰爭?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我有講過衝突原因純粹是宗教麼?
如果你係咁有判斷力同良心,分析咁多衝突既非宗教原因,同埋你記得 ...
就好似一樓教徒開宗明義「感念猶太人」,點解唔去「感念世人」或「感念平民」?點解106樓引述既基督徒,祈禱就淨係想以色列戰勝,而唔係禱告雙方停止戰爭?
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 21:47

一樓「感念猶太人」,, 是宗教上的感念, 不是感念猶太人在巴勒斯旦的管治手段
(點解要特別感念猶太人? #10 便講咗)

(2), 我不是106樓。人哋要企係以色列嗰邊係佢既自由啵。
(黃jim, 同藍feng都各據一邊喇)

的確, 今次哈馬斯的襲擊手段, 是露醜多過露正義, 難怪國際輿論都偏了一邊

B按: 我都無話以色列炸加薩, 圍堵斷水斷電...係好事嚟喎
你想我數臭以色列, 猶太佬....我都得架喎
(我睇野, 唔似你, 唔似黃jim爛feng...側埋一邊既)
你想我數臭以色列, 猶太佬....我都得架喎
(我睇野, 唔似你, 唔似黃jim爛feng...側埋一邊既) ...
beebeechan 發表於 2023/10/13 22:11

你無咁做,但我都無話你錯,而係感覺「好似視而不見」啫。

你在123, 125樓數臭咗巴勒斯坦喇,咁公平啲數臭埋以色列猶太佬啦。

另外,你覺得我側埋咗邊一邊?我係傾向和平解決問題喎,算唔算側埋一邊?
.
我係傾向和平解決問題喎
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 22:18

可惜, 你只有傾向, 無方案

詢抽水要求, 數臭猶太佬

(1)
在巴勒斯旦以色列人區的豪宅

在加薩內巴人豪宅..算豪喇

你睇到乜?
巴人的住屋, 幾豪都要天台一個一個的大水箱...以色列人區就無, 唔需要。

點解? 因為加薩唔係日日有水供應。
以色列區就係24/7有水。

仲可以有泳池

巴勒斯旦水源已不足, 乾旱....再加埋資源不公平分配。
呢啲只會加深憎恨。

----
B按
(2)不日上映
.
另外,你覺得我側埋咗邊一邊?我係傾向和平解決問題喎,算唔算側埋一邊?
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 22:18

哈馬斯當以自己同胞當人肉盾牌喇
(見#113)

就以呢幅相嚟睇, 個參予攻擊的駕車者...都唔似係軍人戰士, 係好平民

做完壞事就做番平民....叫慘?
(曱甴除低口罩就係出嚟 shopping既市民? 掛住個記者証就係記者?)

你亦唔好俾「平民」呢個字呃到
可惜, 你只有傾向, 無方案
beebeechan 發表於 2023/10/13 22:24

起碼由自己所能接觸既圈子做起,見126樓。
詢抽水要求, 數臭猶太佬

(1)
在巴勒斯旦以色列人區的豪宅

在加薩內巴人豪宅..算豪喇

你睇到乜?
巴人的 ...
beebeechan 發表於 2023/10/13 22:33

咁就係你所謂數臭以色列猶太佬?轉頭132, 133樓就即刻忍唔住數臭返對家喇喎。
咁就係你所謂數臭以色列猶太佬?
抽刀斷水 2023/10/13 23:47 提交

哦….!
你覺得呢啲所為都唔係咁臭?
臭不如人?
但記得耶穌點教,不是用武力來反抗
beebeechan 發表於 2023/10/13 13:17

講一套做一套, 屁眼教主不是說唔捧牠做王嘅, 都要殺死咩?
一樓「感念猶太人」,, 是宗教上的感念
beebeechan 發表於 2023/10/13 22:04

宗教上造了個"救世主", 幾億人就變成肥田料, 感念!
咁就係你所謂數臭以色列猶太佬?轉頭132, 133樓就即刻忍唔住數臭返對家喇喎。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 23:47

《法新社》駐巴勒斯坦記者今(13)日表示,以色列軍方已在加薩市空投傳單,要求當地居民「立刻」撤離,前往加薩走廊南方,此外還警告加薩市民不得返回加薩,除非以軍有另行通知。

據《法新社》記者所見,以軍的傳單上寫著:「立刻從你們的家園撤離,前往加薩乾谷(Wadi Gaza)南方。」在傳單的地圖上,有一個橫跨加薩乾谷的箭頭,指向加薩走廊南方。

傳單上還有一條警告訊息,「在以色列軍方進一步通知之前,不要返家。」

聯合國官員表示,已收到以色列軍方的通知,要求加薩居民須在24小時內離開加薩市,但以色列軍方發言人本日受訪時,並未清楚說明,是否真的有24小時的撤離時間。
https://www.hindustantimes.com/world-news/israel-army-drops-flyers-warning-gazans-to-flee-immediately-101697191719343.html

圖文並茂比埋時限咁都叫唔人道都唔知咩叫人道

B按: 真照指示往南逃的巴勒斯旦人, 會不會被哈馬斯處罸?

高級模式 | 發新話題
換一個