返回列表 回覆 發帖

對男人的要求,我同教會唔一樣

個人認為男人應該要有的優點

1. 仁慈友愛
2. 聰明機智
3. 具有正義感及俠骨心腸
4. 有禮貌及有修養
5. 誠實
6. 不妨嫖妓,但在婚前識到合適的女朋友,而在婚後與妻子相敬如賓,夫妻恩愛,對妻子專一
7. 精明能幹
8. 交遊廣闊
9. 不愛賭博,不會吸煙
10. 愛護子女及尊敬老人
11. 孝順父母,尤其是孝順母親
12. 勤奮上進
13. 對女人及子女要有威嚴,恩威並施
14. 說話不多也不少,不會沉默寡言,也不會亂講話
15. 能文能武,動靜皆宜
16. 不但會讀書,還會中國功夫
17. 體魄強健,不做東亞病夫
18. 有宗教信仰,例如信仰佛教或道教,又或者信仰天主教(希望唔係信仰基督教)
19. 堅定反對共產黨及共產主義,深知市場經濟與私有制的價值
20. 食得、玩得、講得、笑得、睡得,工作時工作,遊戲時遊戲

差不多啦

18-2-2014
回覆 1# 哈佛專家

您咁拎好介紹。天主教做愛要擇日,煩到出煙,所謂「煩過煩帝肛」就係咁解。寧願揀基督教,做愛時間較flexible嘛
回覆  哈佛專家

您咁拎好介紹。天主教做愛要擇日,煩到出煙,所謂「煩過煩帝肛」就係咁解。寧願揀基督教 ...
沙文 發表於 2014/2/18 05:11

不是教徒的女生不是更flexible ?
回覆 3# Step.King

樓主的擇偶條件係麻甩佬嘛
天主教和基督教的教義一樣都是清除佛教。
個人認為男人應該要有的優點

1. 仁慈友愛
2. 聰明機智
3. 具有正義感及俠骨心腸
4. 有禮貌及有修養
5. 誠 ...
哈佛專家 發表於 2014/2/18 01:09

天主給人十戒
只是10條, 人都做未足哩

你.......20條.....好狠多唶
回覆  哈佛專家

您咁拎好介紹。天主教做愛要擇日,煩到出煙,所謂「煩過煩帝肛」就係咁解。寧願揀基督教 ...
沙文 發表於 2014/2/18 05:11

唔需要擇日架
你可以日日上......分分扑
插住唔拎出黎都得
你估你咁好眼界, QQ中靶咩

肯做負責任的父母便是
回覆 7# beebeechan

夭主教真夭真,以為birth control係因為負責任的父母。
http://ecowatch.com/2013/12/03/1 ... risis-how-to-solve/
天主給人十戒
只是10條, 人都做未足哩

你.......20條.....好狠多唶
beebeechan 發表於 2014/2/22 13:11

其中一條,夭主自己都做未足哩

Exo20:15不可偷盜。
VS
Gen2:21 耶和華 神使他沉睡、他就睡了.於是取下他的一條肋骨、又把肉合起來。
做愛可以用避孕套或避孕丸架,個人認為天主教好無聊

p.s. 小弟剛才咳完兩個禮拜,係琴晚十一點以前好番晒,所以好疲倦
中左沙文兄的計,以為擇日係指黃曆上的擇日,俾沙文玩死
回覆 11# 哈佛專家

黃曆上的擇日,只須查書,若然夭主教肯採用,都唔算太擾民。
夭主教之擇日,要朝朝起身探埋熱,嗰度先攞命。順便check下有冇H5N1咩?
http://www.dolf.org.hk/hotline/faith/45440.htm
高級模式 | 發新話題
換一個