返回列表 回覆 發帖

[發問] 將軍澳十字架大戰觀音像

原帖由 Guest from 61.238.164.x 於 2007-10-23 07:14 發表
在往後一星期的祈禱會中,診所經理都用同樣的手段向小貞辟邪.一星期後診所經理終於停止辟邪式的祈禱,滿心歡喜地向其他員工說;”這仗十字架大戰觀音像,嬴得漂亮,我地基督教犀利呀,唔使帶像架,佢(小貞)帶個觀音像邪住我,咪攞個十字架邪返佢羅.”
請問個經理嘅大佬係咪叫做阿P呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 3# 的帖子

但係,佢整個10字架仔出來,一樣係犯10誡喎?
Exo 20:4 不可為自己雕刻偶像、也不可作甚麼形像、彷彿上天、下地、和地底下、水中的百物.
Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of any thing that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth:
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 6# 的帖子

以前讀大秦景教學校,都規定要參加早禱。不過果陣細,唔識問究竟學校有冇權強迫學生早禱
原帖由 dye 於 2007-10-24 17:33 發表
我仲記得果時D經文,不過聖公會同天主學校的確不同。以下聖公會:

求主耶穌,教我做人:
日日作事,能盡本份;
行為誠實,說話講真;
係咪咁樣誠實法呀?

路10:23    耶穌轉身暗暗的對門徒說。看見你們所看見的、那眼睛就有福了.

Jhn18:20        耶穌回答說、我從來是明明的對世人說話.我常在會堂和殿裡、就是猶太人聚集的地方、教訓人.我在暗地裡、並沒有說甚麼。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-24 19:28 發表
小弟自幼無幸就讀任何景教背景學校,查經方面就沒有各位那麼純熟了,這方面還請大家多多指教。
呢啲係您嘅福氣黎。幼年讀景教學校,係十分嚴重的精神虐待。我幼稚園同小學係顛鼠教學校,中學呢碌教;我至今尚記得小學時有個八婆先生,佢話俾我聽人係有靈魂的,但動物則冇靈魂,只有「生魂」,搞到我諗左好耐,究竟「靈魂」同「生魂」有咩唔同。

中學第一堂聖經課,個八公先生知我由顛鼠校轉來,就話我知顛鼠教係落後的,佢地唔敢將聖經當凳坐,其實聖經只不過係一本書,裡面講嘅嘢係神嘅話語,other than that, 只係一叠紙,所以,呢碌新教係進步的。其神情,我到而家諗起都想嘔。

我有啲懷疑自己係都要娶信教老婆,係童年陰影的compensation,潛意識中的報復心態,要奴役翻大秦景教,又或者係一種類似斯德哥爾摩症候群的戀棧被俘,對挾持者產生感情。我一直想找一個心理專家好好地傾下.....

回復 13#

以前不察覺這種被扭曲的心理,所以我才会中招啫,而家您好彩有我提醒,醫好咗先娶老婆,則可保無虞矣。
論到誤人子弟,新教舊教其實無分軒輊,您不要偏袒舊教。就以我個八婆先生來說,佢都係教錯。根據利瑪竇的【顛鼠實義‧魂三品說】,只有「生魂」嘅係植物,動物有「生魂」、「覺魂」,人則除上述二者外有「靈魂」。
http://www.studa.net/sixiang/060405/16380574-2.html
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
回復14# 的帖子
應該係。而我老婆係知道此事嘅,所以,佢表面上係企圖淡化我對大秦景教的反感,但實際上佢所做的一切都係加深我的情意結.............
而師妹就由於並非大秦景教學校出身,不了解我的心結,仲要送我佛教歌曲CD。比較之下,咁樣做只会令我覺得佛教歌好听過聖詩,我会愈來愈憎聖詩,愈來愈加深我的心結
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-26 17:50 發表
據我以前的分析,沙公子你已具備反基四大因素的其中之三了:
http://hk.geocities.com/useknife_cutwater/page20.htm

人生匆匆數十個寒暑,究竟應如何對待自己?如何能善待自己?四川旅程中,有位算是位高權重的團友與我同房,也 ...
很慚愧,我只具備三項,反基未算反得全面。

若然放下咗我執,咁我執啲咩好呀?

回復 21# 的帖子

因為,堅持要放下所有嘢,都一樣係我執啫。橫又係執,掂又係執,我不如一手執師妹、一手執公主

又到點唱環節

此外,對於反基,我嘅theory同抽水不同。
要成為一個反恐精英,您必須精於做恐佈份子。
所以,要反基,您必須要.....?

回復 23# 的帖子

您試下尿急時放棄痾尿到了某一階段,睇下会唔会自然地不想痾尿,然後再教我佛理啦

回復 26# 的帖子

咁執著於佢急尿時想唔想痾,係叫做「佢執」。而若然我咁care是否執著於我,我就唔能夠得道,但係好在我都好少理有冇「我執」。但係,我咁care自己有冇「我執」,又係我執........

回復 28# 的帖子

詐帝明啫,冇我,揾阿水答您咩?

平時有好少理有冇我。

同埋,自己急尿時都好想痾
原帖由 dye 於 2007-10-28 21:00 發表
有架,比如沙大人有時見你兩位大嫂便可能忘了自身之快樂(放下我埶),只希望二女可幸褔。那時便充滿慈悲(情聖MODE)。
啊!原來咁就係無我。咁佢地互相唔俾對方快樂,咪好我執咯?都係我偉大啲

回復 37# 的帖子

咁講又好似太過簡約咗啲,俾小小reference好啲:
http://www.singtaonet.com/arts/200702/t20070203_460228.html

回復 39# 的帖子

都唔太難搞,基本上有兩種做法:
1. 把口話中立,行為上反對
2. 把口話反對,行為上中立
高級模式 | 發新話題
換一個