返回列表 回覆 發帖

醫院睇症,緊係用療效主導

所以請巫醫都唔請神父

在現今醫學昌明的世界,巫醫往往被視為神秘和迷信,然而在西方醫學主導的美國,卻首次有醫院聘用巫醫替病人治病,顯示結合西醫與另類療法備受重視,也被形容為「西醫救身、巫醫救心」的實踐例子。
《紐約時報》報道,這家醫院是位於加州默塞德的「仁慈醫療中心」,院方率先推行「巫醫治病計劃」,邀請苗族薩滿教巫醫「執業」。為針對院內的苗族病人需要,解除他們對西醫的戒心,院方特別請來巫醫進行薩滿教治病儀式,讓病人接受手術前先治心病。
准醫院內招魂唸咒
在一個病房中,苗族薩滿巫醫李洼蒙(音譯),將一個線圈繞在一名糖尿病及高血壓患者的手腕上。李洼蒙解釋,剛剛在空中劃出一道無形的保護罩,召喚病人迷失的靈魂,免他被已過世的妻子帶走。李洼蒙說:「西醫擅長治病,但談到靈魂,就是薩滿的事宜。」像李洼蒙這樣的苗族薩滿巫醫,是經過仁慈醫療中心的認許,准許他們在院內進行招魂和唸咒等薩滿教儀式,為病人治療。

部分原先居住在老撾的苗族人,三十年前因為戰亂逃難到美國,加州是其中一個比較多苗族社群的地方,仁慈醫療中心每天就約有四名苗人前來求醫。由於苗人相信透過精神力量可以戰勝病魔,又很忌諱西醫的外科手術、輸血、麻醉等治療方式,常令他們因延誤醫治而飽受病魔折磨。為了照顧苗族病人的心理需要,加強他們對西醫的信任,醫院特別邀請了苗族的薩滿教巫醫來幫助治療,這亦是美國首次有醫院正式承認傳統巫醫的文化作用。而計劃推出後,苗族病人毋須再留在家中,經歷連場薩滿儀式後才入院,令到他們能更快地得到西醫治療。

有執業資格 禁用動物
仁慈醫療中心總共邀請了八十九名巫醫參加計劃,他們事前需經過醫院七周的訓練,學習西方的醫學知識。課程中還參觀了手術室,使用顯微鏡。完成訓練後,他們便獲得執業資格,可別上院方頒發的徽章,與神職人員一樣有權利接近病人。

巫醫對病人展開治療儀式時,不時要用上鑼、鈴鐺等器具,但都必須經醫院批准。院方管理人員威爾克森指,由於擔心到傳染病的衞生問題,若要在儀式中用到動物,醫院就不會批准。威爾克森說:「例如讓公雞在病人胸部上走動,將病人體內的邪靈轉移到牠身上,醫院就不會允許。」

■本報綜合報道
http://orientaldaily.on.cc/cnt/c ... 0923/00180_001.html
默塞德=Merced
https://www.google.ca/maps/place/Merced,+CA,+USA/@34.3961537,-119.3895189,6.5z/data=!4m5!3m4!1s0x80913f84fd1bb699:0xed2faa20bc868218!8m2!3d37.3021632!4d-120.4829677
Don't know where God is but the Devil is in the details
"若要在儀式中用到動物,醫院就不會批准。威爾克森說:「例如讓公雞在病人胸部上走動,將病人體內的邪靈轉移到牠身上,醫院就不會允許。」"

呢個辦法, 牙擦酥都用過, 係幾得嘅,唔批准有點可惜 。
不過會引發環保同虐畜的道德爭議:
5:13        耶穌准了他們.污鬼就出來、進入豬裡去.於是那群豬闖下山崖、投在海裡、淹死了.豬的數目、約有二千。
Don't know where God is but the Devil is in the details
你唔好懶醒
睇野睇 d 唔睇 d

文中説明巫醫係為病人心理需要
不涉任何藥物。

例如搵個靚女係我床邊
我都會好快 d
唔好都會舒服晒
法術靈kang就唔駛用藥物 。
神父出到聖水, 就係被 First Lady見證唔靈。
搵個靚女係您床邊, 盞您流鼻血。因住失血過多   

搵個靚女係您床邊, 盞您流鼻血。因住失血過多   
沙文 發表於 2017/3/16 03:45

靚女有起死回生功效,
呢層,你知格。
您都承認能滿足您心理需要以致起死回生嘅,係靚女而唔係神父啦。
連教徒都公開見證夭主教冇L用, 醫院就緊係唔請神父駐院。
本 thread 標題改為:
教徒親證夕陽宗教冇L用
「滿足我心理需要, 令我起死回生嘅絕非神父!」

請巫醫可滿足病人心理需要
請神父則令病人滿足神父的生理需要
您都承認能滿足您心理需要以致起死回生嘅,係靚女而唔係神父啦。
連教徒都公開見證夭主教冇L用, 醫院就緊係 ...
沙文 發表於 2017/3/16 04:28

你一d 都唔科學, 又唔識野
醫學上一早承認了有安慰劑效應這回事,
有時醫生只給病人幾粒維他命丸,(唔係維哥喎)
病人食左就話虎虎生威
醫院就緊係唔請神父駐院。
沙文 發表於 2017/3/16 04:28

你唔識搵唶
大把人搵
要就襯早卜定呀

你話齋, 神父人手短缺呀
神父就連安慰劑都做唔到。
自慰劑就或者得。
就黎埋單嗰陣就有生意。 您 booked 咗喇
巫醫都可以係安慰剂。 但神父只可以當係牛頭馬面 。 殯儀館sales一見神父行埋床边, 就可以開briefcase, 拎定 catalogue出眾黎畀家屬。
就黎埋單嗰陣就有生意。 您 booked 咗喇 ...
沙文 發表於 2017/3/16 10:41

你真係好唔識野
識既都只係新教教你既野。
休左你老婆, 搵個天主教二奶哩。

天主教認為無犯大奸惡的人, 死了只是到煉獄,
煉淨了(當然比信的時間長, 長, 長得多囉)仍然是可以回到天國既。
今生未識天主, 都不至要落地獄。
所以, 你很少見天主教徒會向瀕死, 就斷氣既人,
係咁摧佢信, 以為斷左氣就荊柯化。

另外, 係醫院傅油既, 唔係亞三亞四都話可以,
要係自己友先有資格既。

我又教識你一樣哩。
神父就連安慰劑都做唔到。
自慰劑就或者得。
就黎埋單嗰陣就有生意。 您 booked 咗喇
巫醫都可以係安慰剂。 ...

沙文 發表於 2017/3/16 10:41

可唔可以好似去髮型屋咁, 指定要3號師傅架?
咁卜定個3號馬面得唔得架呢?
您咁都夠胆死話自己信顛鼠教, 叫神父用  Stole 將您賜死好過

http://www.newadvent.org/cathen/04660c.htm
回覆 11# beebeechan

我細路嗰陣, 法國醫院, 就係親眼睇住我阿叔臨死, 有兩個修女叫佢信。
好在佢仲有力擰下擰下頭, 保得住佢喺我心中嘅英明形象

您慌佢地唔係 博病人冇力擰頭, 就當得米
回覆 11# beebeechan

休左我老婆, 搵個天主教二奶?您梗係想我娶您個女, 貼大牀都唔要!

點至為之「大奸惡」, 又冇訂立標準?
譬如, 銷毀會計紀錄唔超過 50万乃屬小罪:
http://www.chinalawyeryn.com/xin ... 20130420/10443.html

聖教会是否明碼實價, 唔超過 50万就娕獄, ¥500,000.10就地獄?
codification審案,定係uncodified? Common law, 定係Civil law?
都有拗喎
您咁都夠胆死話自己信顛鼠教, 叫神父用  Stole 將您賜死好過
沙文 發表於 2017/3/16 13:04

唔知你翕乜隠野
高級模式 | 發新話題
換一個