返回列表 回覆 發帖

地球生命起源喺加拿大

科學家發現最古老生命證據,年代可追溯回37.7億至42.8億年前,距46億年前地球形成的時間更加接近。
英國廣播公司報導,這種古老的有機物存在加拿大魁北克岩石內,以纖維、癤瘤與管狀型態出現,僅有人髮寬度的十分之一,含有赤鐵。不過是否為最早生命證據學界仍有爭議。若確為真,這項發現比過去認為的地球最早生命還早數億年。這項發現有助探究生命的起源。
這項發表在《自然》期刊的研究指出,發現最老生命證據的岩石是來自古老海床,其中含有火山與岩石沉積物。來自英國倫敦大學學院(University College London)的作者塔德(Matthew Dodd)認為,這種管狀物可稱是最早生命的搖籃,年代可追溯回37.7億至42.8億年前。不過學界質疑這種結構並不足以證明生命起源,也可能是經過非生物性過程形成。
之前學界認為最早的生命證據,是在澳洲西部岩石上發現,年代約為34.8億年前。(余浚安/綜合外電報導)
http://www.appledaily.com.tw/rea ... w/20170302/1067017/
如果要將上述年份計返主前主後版本,真係都唔知點計。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
科學家發現最古老生命證據,年代可追溯回37.7億至42.8億年前,距46億年前地球形成的時間更加接近。
英國廣 ...
沙文 發表於 2017/3/25 06:57

快d向我地既祖先行個禮哩
一躹躬, 再躹躬, 三躹躬.............
3躹躬呢個規格只可接待Ardipithecus或之後祖先。
再早就應該起碼 3跪9叩。

Don't know where God is but the Devil is in the details
3躹躬呢個規格只可接待Ardipithecus或之後祖先。
再早就應該起碼 3跪9叩。

...
沙文 發表於 2017/3/26 23:00

那麼 Adripithecus Ramidus 應當無祖無先
由泥土偶合而成囉.
咁咪仲近創世紀描述, 突然間就有左人類.
咁又未必。 孫悟空就由舊石爆出黎, Adripithecus Ramidus就唔係。有來歷嘅
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_human_evolution
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁又未必。 孫悟空就由舊石爆出黎, Adripithecus Ramidus就唔係。有來歷嘅
https://en.wikipedia.org/wiki/ ...
沙文 發表於 2017/3/27 21:46

有來歷, 即係仲有祖先
點解要由Adripithecus Ramidus做個分水嶺?
點解唔由你亞爺到做分界
因爲我阿爺未死。 睬過您
因爲我阿爺未死。 睬過您
沙文 2017/3/27 22:52 提交

總係覺得反基不肯認上主造人時,
又不忿認條䖵係祖先。
冇唔認喎。
一直以來继後香燈都係靠點蟲蟲

冇唔認喎。
一直以來继後香燈都係靠點蟲蟲
沙文 2017/3/28 03:15 提交

呢 d 蟲蟲唔曉飛
只管游

蟲多, 但係冇卵用
继後香燈係一直以來靠人海戰術咖啦, 天主嘅設計係咁戆鳩, 冇辦法喎。
您蟲少, 眼紅我蟲多啫
您尐蟲係真係少定係直情冇呀?唔好怕唔好意思, 講出黎等我幫您打聽下有冇得醫,定係您想净稟神?
继後香燈係一直以來靠人海戰術咖啦, 天主嘅設計係咁戆鳩, 冇辦法喎。

您蟲少, 眼紅我蟲多啫
您尐蟲係真係少定係直情冇呀?唔好怕唔好意思, 講出黎等我幫您打聽下有冇得醫,定係您想净稟神?
沙文 發表於 2017/3/28 06:45

太多蟲, 會唔會好似返工時間落downtown 咁, 你阻我, 我阻你,塞車呢?
高級模式 | 發新話題
換一個