返回列表 回覆 發帖

您點隱知我有冇家可歸?

每逢佳節, 教會就舉辦這類活動, 而且慌死冇人知, 出埋鱔稿:

卑詩省聯合福音教會派發免費復活節食

但係, 何謂無家可歸? 何謂「有需要人士」? 卻冇篩選機制 。 譬如, 我印身印勢行入去攞嘢食, 您點撚知我有家可歸定無家可歸? 我做錯咗事畀老婆趕出街, 我話自己無家可歸都唔算呃您啫, 但係咁隱易就佔用次咗一餐。

教會嘅資源係有限嘅, 若然畀我混吉食咗, 咁另一位真正有需要人士就冇得食。 但係教會又唔識得甄別, 搞埋尐咁嘢其實同開大食會冇分別, 根本冇理由同佢登鱔稿。
Don't know where God is but the Devil is in the details
又即係咁

雞竇妓寨都是因為麻甩佬有需要先有。
你摸得上門,當然你係有需要哩
唔通係想借個廁所咩。
之前我去某天后廟,廟祝在一風車前說:「來轉個運吧。」

傻傻的都知道,轉一轉沒甚麼大不了,但之後就有機會讓廟祝打蛇隨棍上,摟添香油等等。

同理,派飯成本其實不多,你如扮哂嘢去食,就要接受在吃飯的同時被教徒圍繞訴說耶穌大能,你能食得安樂嗎?同時亦可建立樂善好施形象,兼可籌集經費,分分鐘有得賺。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

妖教傳銷係門無本大生意,唔俾少少甜頭你,如何能賺大錢?你睇妖酋出入坐私人飛機,呢啲錢從何而來?你真信移鼠保證你天上掉百倍報酬咩?
加拿大做慈善可以報税,賣廣告都唔止咁少錢!
只有耶稣教街头巷尾棟耶稣廣告牌同標語,以傳銷形式来吸客,可列入最厚面皮兼無恥的唯一宗教!
只有耶稣教街头巷尾棟耶稣廣告牌同標語,以傳銷形式来吸客, ...
leefeng 發表於 2017/4/17 02:17

香港做善事都可以報稅架...
傻逼!
妖教傳銷係門無本大生意,唔俾少少甜頭你,如何能賺大錢?你睇妖酋出入坐私人飛機,呢啲錢從何而來?你真信 ...
旁觀者 發表於 2017/4/17 00:16

你要坐地鐵轉綠巴, 所以眼紅了?
妖教傳銷係門無本大生意,唔俾少少甜頭你,如何能賺大錢?你睇妖酋出入坐私人飛機,呢啲錢從何而來?你真信 ...
旁觀者 發表於 2017/4/17 00:16

你唔坐飛機,
可以放人飛機囉
只有耶稣教街头巷尾棟耶稣廣告牌同標語,以傳銷形式来吸客, ...
以傳銷形式来吸客,可列入最厚面皮兼無恥的唯一宗教!
leefeng 發表於 2017/4/17 02:17

哇。。。。。香港真係一個「厚面皮兼無恥」既都市
搞到人都無掟行
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 3# 抽刀斷水
我嘅 policy 係咁: 妖教嘅 resources 始終係有限嘅。

例如, 佢有佈道會咩, 我老婆就叫我去, 仲同埋一齐去,咁就佔兩個位。
而佈道會嘅座位都係有限嘅, 畁我兩公婆佔用咗, 真正想听福音嘅慕道人士就冇得入場。
我老婆已經信咗, 所以听叫人信主嘅福音對佢黎講冇用, 而我,  听咗亦唔會有任何反應。
所以寧願由我听福音, 好過其他任何人听福音。 我最能保證佢地嘅福音事工得個桔。

至於您問安唔安樂, 我係唔會唔安樂亦唔會安樂。 我對福音已經麻木咗, 我福音冷感。
回覆  抽刀斷水

例如, 佢有佈道會咩, 我老婆就叫我去, 仲同埋一齐去,咁就佔兩個位。
而佈道會嘅座位都係有限嘅, 畁我兩公婆佔用咗, 真正想听福音嘅慕道人士就冇得入場。
沙文 發表於 2017/4/17 13:20

咁博命食多d,一於搞大個籮友
一個人霸兩座位,
唔駛嘅, 我約埋朋友一齊去咪得咯。
我地常常都係咁。 好似今年演講, 我地班到五萬九千幾個反基入場, 令真正想聽演講嘅人士冇得入。

http://news.qoos.com/%E6%95%99%E ... %95%A3-2192430.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  抽刀斷水

我福音冷感。
沙文 發表於 2017/4/17 13:20

唔止,
你對聖事都開始冷感哩。
唔好太勉強哩。
唔駛嘅, 我約埋朋友一齊去咪得咯。
我地常常都係咁。 好似今年演講, 我地班到五萬九千幾個反基入場, 令真正 ...
沙文 發表於 2017/4/17 13:53

好喎
佈道會既對象,應該係唔想信既人。
係呀。 好似豬肉榮喺Kensington Market開檔咁, 幾好打都冇卵用
回覆 11# 沙文

有千千萬萬個沙文食窮教會就好了,亡教指日可待。
回覆  沙文

抽刀斷水 發表於 2017/4/17 16:18

係沙文老荳個袋袋到, 曾經有上億萬沙文添
回覆  沙文

抽刀斷水 發表於 2017/4/17 16:18

唔緊要, 兩條魚, 五個餅, 夠食飽成萬幾人。
係呀。 好似豬肉榮喺Kensington Market開檔咁, 幾好打都冇卵用
沙文 發表於 2017/4/17 14:07

豬肉榮去到外國唔掂唶,
鬼佬豬肉榮黎到香港好受師奶歡迎喎
高級模式 | 發新話題
換一個