返回列表 回覆 發帖

3太陽的燃料氫在50億年前已經用完?

3太陽的燃料氫在50億年前已經用完?
筆者是此單張作者,希望引起大家思想箇中道理、歡迎討論以下問題。(IQ討論)
「宇宙大爆炸假說」是否符合科學?
「神導進化論」是否符合科學?

再有一個好消息要傳給大家,根據進化論科學家假說宣稱:-

1.        因為在宇宙大爆炸時只能製造或產生出輕元素(例如:氫、氦),所以無可能演化成地球,只可以進化成恆星。而超新星要在自己核心的氫元素絕大部份已經耗盡,走上死亡之前的超新星大爆炸時,才能將重元素(例如:鐵、矽)及超過鐵更重元素(例如:金、銀),由核心噴發出來或製造出來,那些噴發及散播出來的超新星剩餘物質收縮結合進化而形成地球、新一代的恆星(太陽二世)及現今整個太陽系。太陽一世是指現今每天看見的太陽之前身—超新星。

2.        但是,太陽一世要能夠由核心噴發到重元素鐵與矽出來,須要在自己核心的氫燃料絕大部份已經耗盡,大爆炸死亡之時才能做到。因為現今每日由東方升起的太陽是由超新星大爆炸(太陽一世)散播出來的剩餘物質再重組進化而形成,所以大家每天所看見的太陽,它的燃料氫已經耗盡,只餘下只有氦。那麼現今的太陽怎能夠再有氫原子核融合產生發光發熱呢?

3.        現今的太陽能夠進行著氦原子核融合發光發熱嗎?

4.        為甚麼超新星會大爆炸呢?

5.        為甚麼太陽二世能夠再次重組呢?

這單張是引述「進化論的偏差——由宇宙大爆炸開始」一書,在(香港區)種籽出版社出版,作者筆名巴拿巴,內容提出科學實驗例證來證明地球是由造物主創造,並分別使用生物學、物理學、化學、天文學、宇宙學、及法律的觀點來證明進化論在科學上及法律上的錯謬之處。

此單張命名為「太陽燃料已經耗盡?」版權為作者所有,但大家可以免費轉載,也可以免費使用電郵、電話短信或放在網上論壇,與全世界各地朋友分享進化論在科學上的錯謬,但請不要做出太多垃圾電郵。如果不想再收到此單張,請電郵回覆作者作跟進。如要翻譯此單張作免費分發用途,歡迎與作者聯絡,以便跟進。

作者筆名:巴拿巴 (Balmon Poon)
balmonpoon@yahoo.com.hk
(如要轉載,請全文轉載此單張內容)

筆者其他單張,請參看網站搜尋:-
1.地球上金和銀的來源?
2.地球在46億年前已經熔化?
3.太陽的燃料氫在50億年前已經用完?
4.地球地核的鐵是由超新星製造?
5.死物能進化成生物嗎?
6.進化還是創造?
7.應否花金錢研究進化論?
8.基督教因信稱義的定義?
9.耶穌基督是神?
10.教宗教令是否偽神學謬理?
11.恐龍化石是大洪水證據?
12.天主教因信成義的定義?
13.齊天大聖帶你大話西遊
14.國家性歷史文獻也不雅送檢?
15.撒播單張的人
16.已死細胞能複製復活?
17.人類的物種起源?
18.人猿由考古學家創造?
19.外星人乘坐飛碟墜毀地球

http://hk.search.yahoo.com/searc ... amp;tmpl=&myip=
話實啦,我都明白就算沙兄你親自出手都無可能叫得佢/佢班擁躉/佢班仇家停手...咁不如叫版主先通知吓作者,再有呢個系列既post,版主會自己郁手幫佢做返d佢自己唔得做既野,delete咗廣告果part,留番個問題/見解係討論區俾人討論,唔駛俾人當呢度係廣告版時又唔會話係基post都移...

佢唔覆就當係agree by silences, 唔肯delete就移佢去廣告發洩版...

一見double咗既post咪幫佢引刀成一快囉...

咁咪唔會俾人無啦啦有位俾人入,又可以繼續真真正正既言論自由囉...

呢d咁既野唔早早地封好個位,日後大把手尾跟呀....剩係幫人賣廣告條數都唔知問邊個收好...

回復 5# 的帖子

若然人人都聽教聽話,個世界就唔係咁啦。您又即本試下同佢講,睇佢俾唔俾面您?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-1-13 03:14 發表
都唔駛啦卦?等諾貝爾評審委員會通知佢就得啦

都要架...咪一陣個個都好似佢咁係度賣廣告...又或者個個都俾班無聊人幫佢賣廣告...又話唔賣廣告唔俾轉載咁勁...無啦啦要我幫人making noise就無謂啦...
原帖由 Jom 於 2008-1-12 06:38 發表
係咪應該搵個人通知呢位巴拿巴兄一句,呢個消息真與假未經證實都算啦,但咁早就將之形容為"好"消息...好有監粗黎既味道喎...

另外,賣廣告既野...係咪應該放返係適當既版呢?要放係度...delete少幾句介紹product既字句 ...
都唔駛啦卦?等諾貝爾評審委員會通知佢就得啦
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 2# 的帖子

Anything can be "good" in their view (as a subjective judgement). Even the nasty God can be said as "全善"
係咪應該搵個人通知呢位巴拿巴兄一句,呢個消息真與假未經證實都算啦,但咁早就將之形容為"好"消息...好有監粗黎既味道喎...

另外,賣廣告既野...係咪應該放返係適當既版呢?要放係度...delete少幾句介紹product既字句先啦...

但若果delete咗果幾句,又己經有違巴拿巴兄既發怖condition喎...係咪又要通知阿巴兄呢你地話?
高級模式 | 發新話題
換一個