​黃大仙祈請頌

​黃大仙祈請頌

悲願深切黃大仙
精通道教及醫學
皈依觀世音菩薩
佛道二教蒙護持
能賜平安黃大仙
利益香港永富裕
祈請神仙賜庇佑
境內眾生得安樂


如何頌唱黃大仙--「黃大仙保平安」
(像道教徒唱念「太乙救苦天尊」一樣)
如何求黃大仙治病--唱念「求黃大仙治好病」


黃大仙的封號
福佑香港八路康泰赤松黃大仙


黃大仙心咒
唵黃大仙保平安梭哈
Om 黃大仙保平安 Soha
Om Wongtaisin Bou Ping On Soha

重點在心咒的起首與結尾一定要讀成 Om 同 Soha


黃大仙廟主要有三組香爐(當然仲有其他)分別係正殿、三聖堂同盂香亭俾善信上香。所以入廟時帶九枝清香入廟,分別喺呢三組爐度上香。個人喜歡買一啲比較靚嘅香,坊間一般有字、有金粉果啲太多化學嘢,我就唔鐘意用。
本來道家有五供,分別係香花燈(蠟燭之類)水(茶、酒之類)果。但係現實黃大仙唔俾點蠟燭,供花、水亦都有難度(我冇考究過黃大仙收唔收花,會員我知就可以)。所以我建議你可以買五個水果就可以了。上香時可以稟「善信某某,家住那裡,生辰為吉年吉月吉日,得蒙黃大仙師運化,搵到份工作,今日以清香鮮果,答謝神恩。再請黃大仙師保知工作順利。」然後三跪九叩即完成,水果可以雙手捧住獻就可以了。
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個