返回列表 回覆 發帖

[發問] 藍絲黃絲誰獲勝?

風雲變幻世局如棋,我們這些生存於棋盤中的微生物,雖然都喜歡吱吱喳喳評論棋子的移動,但能夠完全明白棋局,包括知道棋手是誰及棋手運子的目的,恐怕一個也沒有。
回顧近代歷史,不少人認為美國威爾遜、羅斯福、杜魯門三位總統在參加第一次世界大戰的時機及方式、1933年與蘇聯建交、以及1948年放棄蔣介石這三件事情上犯了戰略性錯誤,導致納粹及共產黨的興起,間接令到香港人面對今日之困局,今天的世界會否因美國總統特朗普的某個決策而進入更大的混亂呢?雖然我也想不明白世界局勢為何如此演變及明天將會如何發展,但我相信這是天主正在跟撒旦下棋,每一步棋都包含著天主無限之睿智,我們想不明白的奇怪現象可能是祂運子防御、棄子/兑子取势的暫時部署佈局,只要我們耐心看下去,必會看到天主解圍、取勢、爭先、作殺繼而進入完美收官。我對此深信不疑,因為我是基督徒,是『耶絲』一一 耶穌的粉絲。
雖然網友們都認為這裏不是邏輯理性討論而是情緒發洩的地方,而且開口說話的人只有三幾個,但我還是有興趣聽聽藍絲黃絲網友們對以下問題的答案:

藍絲群眾經常說希望中央來港直接打擊泛民反對勢力;黃絲群眾經常說與其假兩制不如直接實行真一制。大家都在說真話嗎?雙方所爭取的目標在兩三個月後即將達成,究竟哪一方是真正求仁得仁者?小鳳姐將會登上哪方的舞台?

首先我說說自己的答案:最後勝利的歌聲必在天主的舞台響起:『基督得勝,基督為王,基督王權永無疆』!
為何仍要執著「誰人得勝」這種鬥爭思維?如此永遠難有和平。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
觀音會降伏耶穌及上帝耶和華
為何仍要執著「誰人得勝」這種鬥爭思維?如此永遠難有和平。
抽刀斷水 發表於 2020/5/24 14:52

因為有人要攬炒, 全港人, 連北京.....也是輸家
我相信這是天主正在跟撒旦下棋,每一步棋都包含著天主無限之睿智
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/24 13:37

「全知」、「全善」、「全能」嘅「天主」講句話已可將撒旦消滅,搞咁多嘢做啥呢? 「天主」的確「睿智」!
因為有人要攬炒, 全港人, 連北京.....也是輸家
beebeechan 發表於 2020/5/24 22:07

你咁講即係話黃絲勝?我喺幾個網站問過人呢個問題,藍絲嘅答覆基本上依依哦哦冇明確答案,黃絲嘅答案就『好好好!正正正!』噉,仲互相道賀,好似臨別贈言噉。
你咁講即係話黃絲勝?
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/25 10:27

黃絲勝甚麼, 一開始便知是嬴不了的,
不然, 何以用上『攬炒』一詞?

當然, 若開始不是為爭甚民主, 港獨。。。只為搵人陪葬的話,
攬炒是成功了。
猶如要當死士的ISIS, 在航班上引爆一個炸彈, 不理其他人願不願和他一同理念要當烈士。
,藍絲嘅答覆基本上依依哦哦冇明確答案,
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/25 10:27

睇下有幾藍哩, 深藍的會話很好, 
淺藍的也許睇到國安法, 短暫時間係好, 長期後就易變質,變咗猛虎。

好比患了肺炎 (不是covid19), 醫生便要用重重的抗生素,
你話: 喂。。。抗生素會唔會有好多唔好既副用㗎?
醫生話: 係, 有副作用, 不過, 你依家身體好需要抗生素, 不然, 你會死!
睇下有幾藍哩, 深藍的會話很好, 
淺藍的也許睇到國安法, 短暫時間係好, 長期後就易變質,變咗猛 ...
beebeechan 發表於 2020/5/25 20:57

睇咗三日,大概都明得七七八八啦。
深藍都唔見得幾開心,睇林鄭曬馬嗰班口罩人同埋北京開緊會嗰班人就知啦,個個元壇噉面口毫無喜上眉梢嘅真情流露。
我係真心讚成一制嘅(除非政局有大變),費事煩心,每次啲藍絲講到好high時我一講呢句說話,佢哋就呆咗瞪大隻眼望住我唔講嘢,冇一次例外,所以我覺得好奇怪,趁今次事件做個調查,多謝你嘅意見。
我係真心讚成一制嘅(除非政局有大變)

睇垃圾會既人開會, 就知香港人唔曉善用民主。
俾你, 餞害死你。

警察捉賊都唔會係鬧市亂開鎗哩。
好心做壞事。
民主自由必勝!共產黨必敗!
回覆 1# 逃出魔幻紀

我只係喜歡同朋友用真實嘅棋盤面對面咁捉棋。睇嚟上帝同撒旦真係好好朋友,正如約伯記裡面咁,周不時打賭捉棋。捉棋,輸贏從來都唔係重點,聯誼先係。

作為棋子同賭注嘅人類,傻嘅先會替神魔著緊。佢兩個閒來無事相聚聯誼,死嘅係死你哋,你唔咒罵佢已經好有口德,做棋子做到 short 上腦?
回覆  逃出魔幻紀
睇嚟上帝同撒旦真係好好朋友,正如約伯記裡面咁,周不時打賭捉棋。

龍井樹 發表於 2020/5/26 10:05

上主與撒旦好friend?
約伯1:6
有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。

睇呢一段經文就係勒。

睇中文聖經既就特別會被誤讀了。

英文版是:
One day, when the sons of God came to present themselves before the LORD, the satan also came among them.
satan 是細草,只是普通名詞 不是 Satan:不是那個背判了上主的天使。

satan: 在古希伯來語中, 更泛指是持不同意見的一方而已。
例如:
聖詠109:6
Appoint an evil one over him,an accuser (希伯來文用上 satan) to stand at his right hand,
求你派一惡人 向他們攻訐,叫控告者(這裡的希伯來文是用上 satan)站在他的右邊

戶藉紀22:22
因為他起身走了,天主發了怒;上主的使者在路上擋住他的去路。當時他騎着驢,還有兩個童僕跟着。
and the angel of the LORD took up a position on the road as his adversary (Hebrew: satan).
上主的使者也會被叫satan

所以,根本就没有上主同那個魔王撒旦friend 到會下棋。
早前殡儀館認錯屍, 錯燒祖先,
你就因解錯經, 錯反基.
上主與撒旦好friend?
約伯1:6
有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。

睇呢一段 ...
beebeechan 發表於 2020/5/26 21:49

我對《約伯傳》呢樣嘢都有啲啱拗拗哋頭,原來有噉嘅睇法,學到嘢嘞,多谢!
係邊個撒旦又有乜關係呢?呢個網前身都只係新聞組入面嘅基督教版,邊個人扮邊個,雖然仲有 IP address 可以認,但只要係講我想講嘅嘢,你將自己改名做龍井樹我一啲都唔介意。至於用我名去撩交嗌,意圖破壞他人名聲嘅,熟我嘅人會認出佢係改名西,唔熟我嘅我根本都理得佢。

講番約伯記個撒旦,佢建議上帝 "你且伸手、毀他一切所有的、他必當面棄掉你。" 顯然就唔係一個惟上帝是從嘅天使,不過最妙嘅係上帝竟然接受,參與賭局喎?上帝固然全知全能,早知道結果係點。上帝接受挑戰不過係要令撒旦心服口服,而令約伯同佢一家飛來橫禍。

當然現代嘅正常人都唔會認為呢個故事有一個 happy ending,只有嗰啲思想仍然停留响石器時代,視兒女為牛羊豬馬一樣嘅私人財產嘅人,先會覺得約伯係因禍得福,上帝要藉住賭局去俾張好牌約伯上啫...
係邊個撒旦又有乜關係呢?呢個網前身都只係新聞組入面嘅基督教版,邊個人扮邊個,雖然仲有 IP address 可以 ...
龍井樹 發表於 2020/5/27 08:56

『上帝要藉住賭局去俾張好牌約伯上啫...』,我幾鍾意呢句說話。我估計天主畀約伯同佢屋企人包括僕人嘅張張都係好牌,人生苦難我就好難理解得透徹,譬如花地瑪三個牧童之中兩個咁就死咗,香港大毒梟洪漢義信咗基督幾年60幾歲就行咗,呢啲事幹喺天主教歷史多不勝數,好多苦難雖然我個心唔希望佢發生喺我身上,但係如果佢嚟到,我的絕對相信係一張天主畀嘅好牌,呢樣嘢天主親自喺《對話錄》之中用一啲死刑犯嘅真實案例解釋過。
『上帝要藉住賭局去俾張好牌約伯上啫...』,我幾鍾意呢句說話。我估計天主畀約伯同佢屋企人包括僕人嘅張張 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/27 10:27

下?上帝俾張好牌你你又唔鍾意,你都幾難服侍喎...
定你或者你屋企人先係一張牌呀?我祝福你同你屋企人合家平安啦!
下?上帝俾張好牌你你又唔鍾意,你都幾難服侍喎...
定你或者你屋企人先係一張牌呀?我祝福你同你屋企人合 ...
龍井樹 發表於 2020/5/27 11:08

係你對基督徒估計得太高啫,教會係罪人嘅教會,如果我好似天主耶穌基督咁樣睇通曬啲嘢,毫無私慾偏情,又使乜日日祈禱克己整呢整老,不過點都好,我堅信因為我信,就會有好牌。多謝你嘅祝福。
係你對基督徒估計得太高啫,教會係罪人嘅教會,如果我好似天主耶穌基督咁樣睇通曬啲嘢,毫無私慾偏情,又 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/27 11:45

幫屋企人趨吉避凶,我唔認為咁就算係個自私嘅罪人囉...

相反,上帝只係老吹個天堂出嚟呃住你,你就連屋企人嘅安危都唔理,我覺得呢啲人先係人渣。
高級模式 | 發新話題
換一個