返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

呢段經文係我時常重溫嘅:
「因為天國好像家主清早去僱人進他的葡萄園做工,和工人講定一天一錢銀子,就打發他們進葡萄園去。約在巳初出去,看見市上還有閒站的人,就對他們說:『你們也進葡萄園去,所當給的,我必給你們。』他們也進去了。約在午正和申初又出去,也是這樣行。約在酉初出去,看見還有人站在那裡,就問他們說:『你們為什麼整天在這裡閒站呢?』他們說:『因為沒有人僱我們。』他說:『你們也進葡萄園去。』到了晚上,園主對管事的說:『叫工人都來,給他們工錢,從後來的起,到先來的為止。』約在酉初僱的人來了,各人得了一錢銀子。及至那先僱的來了,他們以為必要多得;誰知也是各得一錢。他們得了,就埋怨家主說:『我們整天勞苦受熱,那後來的只做了一小時,你竟叫他們和我們一樣嗎?』家主回答其中的一人說:『朋友,我不虧負你,你與我講定的不是一錢銀子嗎?拿你的走吧!我給那後來的和給你一樣,錢係老子嘅,鍾意點樣洗,你吹得我脹咩?』這樣,那在後的,將要在前;在前的,將要在後了。(有古卷在此有:因為被召的人多,選上的人少。)」

我highlight最精彩嗰幾句, 因為佢直頭費L事解釋這種wage system係咪fair或者有幾fair, 索性搲爛塊面話” 錢係老子嘅,鍾意點樣洗,你吹得我脹咩?”

點解我對呢段經文感受咁深呢? 實不相瞞, 每次我買一樣new toy, STI Grandmaster, 或者shearwater teric, 或者ILCE-7RM5等等,畀老婆哦, 我都係咁樣講嘅。

呢段經文實在對我嘅人生影響極其深遠, 雖然我語氣未必有主耶穌咁倔, 視乎心情啦, 如果佢嗰晚畀心機服侍, 我會用婉轉啲嘅修辭。其實講嘢唔好咁掘雷鎚, 我老婆聽咗條氣都好順嘅。
錢係老子嘅,鍾意點( )樣洗,你吹( )得我脹咩?』

。其實講嘢唔好咁掘雷鎚, 我老婆聽咗條氣都好順嘅。
沙文 發表於 2023/1/19 06:52

原文嗰句係幾婉轉架哩
係你改到佢掘雷鎚唶..
(不如係適當位置加埋(L)呢個助語詞哩)
掘雷鎚或幾婉轉都好,就是覺揾笨實,根本係唔係都俾最低工資。
神揀選世上愚拙、軟弱的.
昊暠昺 2023/1/19 12:28 提交

嫌人工低可以唔撈架喎。
朝早請嗰班工人聽到有咁既pay…個個螺飯應喎
昊暠昺 發表於 2023/1/19 12:28

你去柬埔寨打工哩, 佢地(一帶一路既中國企業)出好高薪請人架
信耶穌啦!信耶穌就「橋」埋對手都可以「得著百倍」,使做嘢咁戇鳩?
信耶穌啦!信耶穌就「橋」埋對手都可以「得著百倍」,使做嘢咁戇鳩?
旁觀者 發表於 2023/1/19 23:00

人在伊甸園時真係橋埋手, 唔使嘟架喎
嫌人工低可以唔撈架喎。
朝早請嗰班工人聽到有咁既pay…個個螺飯應喎 ...
beebeechan 發表於 2023/1/19 13:19

係呀,我就冇去撈喇!
旁觀者 發表於 2023/1/19 23:00

係喎,又話得著百倍,乜原來全部都係最低工資呀!
係呀,我就冇去撈喇!
昊暠昺 發表於 2023/1/20 10:25

都未日落.....你等下有無老細肯俾工半人工請你囉
一係申請綜援
係喎,又話得著百倍,乜原來全部都係最低工資呀!
昊暠昺 發表於 2023/1/20 10:26

打工仔淨係睇每月幾多工資就好膚淺勒
仲要睇埋有無福利, 醫保, 房屋津貼, 交通津貼, 每年可分幾多花紅, 老細供幾多強積金....
回覆 2# beebeechan

如果夠婉轉, 就令我受落, 我都會信L咗耶穌啦。 就係明顯唔掂, 去 Washington DC求其搵個lobbyist作對白都好過佢

所以emphasize一下, 將其略為口語化咁啫
我給那後來的和給你一樣,錢係老子嘅,鍾意點樣洗,你吹得我脹咩?』
沙文 發表於 2023/1/19 06:52

係喎
其實你呢句.....實在係媽叉緊班罵天主唔公平既人。
天主俾咩人回到天國, 俾埋衰人A君, 賤9B, 麻甩文, 白痴feng上天國..
鐘意點樣, 你吹得佢脹咩?
天國又唔係你既.....咁!

原來你係撐緊聖經..
係反基中既傳教臥底
人在伊甸園時真係橋埋手, 唔使嘟架喎
beebeechan 發表於 2023/1/20 00:33

為啥你唔快啲去報到,還留在世上日日一早返工做孩子王咁戇鳩?
旁觀者 發表於 2023/1/20 23:53

你估你張中華人民共和國護照大人哂.....去邊都唔使辦簽証架?

要去天國報到都要攞簽証先架。
(去美國仲要加張良民証)
旁觀者 發表於 2023/1/20 23:53

如我為咗唔使嘟就急急去報到..
咁我個仔就無人照顧教養, 老婆要母兼父職, 老豆又無人同佢飲茶.....
我唔可以咁自私架喎
如我咗唔使嘟就急急去報到..
咁我個仔就無人照顧教養, 老婆要母兼父職, 老豆又無人同佢飲茶.....
我唔可 ...
beebeechan 發表於 2023/1/21 00:32
寄生虫蚀底d照顾佢。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
寄生虫蚀底d照顾佢。
上流寄生族 發表於 2023/1/21 00:42

你咁很有愛心本來係好
我又唔想你因為咁有愛心, 就呢到俾班「義和團」辟邪流氓話你:
取童男女生辰,粘樹咒之,攝其魂為耳報。星家有師其術者,以搬運術,盜人藏金,曰還本。凡夷中男婦均諳采戰術,與從教者交,曰乞仙。以口吸成童精,與處女經水,曰開天孔,又曰人劑。與人交臂宿,即知人隱衷,乘機害之,曰測隱。甚或割女子子宮,男子辮髮,小兒腎子及以術取小兒腦髓心肝,散放瘟氣蠱毒等事,其名未備詳。
取自天下第一傷心人:《辟邪紀實》上卷天主邪教集說
好似晚清既傳教士咁慘
回覆 13# beebeechan

我係一直以來堅決支持天主大細超喎, 不過呢啲嘢唔會蠢到講到出口之嘛.
回覆  beebeechan

我係一直以來堅決支持天主大細超喎, 不過呢啲嘢唔會蠢到講到出口之嘛. ...
沙文 發表於 2023/1/21 04:25

如係怕得罪呢個, 開罪嗰個, 乜都唔敢指正
咁點做大佬呢
高級模式 | 發新話題
換一個