返回列表 回覆 發帖

若果我真係有需要搵個教來信,估下我會揀乜?

嗱,這個thread正經老實講。

若果我真係有需要搵個教來信,估下我會揀乜?
6年前我自己都冇答案。到2018,各位記唔記得泰國洞穴救援事件?

我老婆問過我夠唔夠膽去幫手,我話膽就有小小,qualifaction就冇。
“你潛水唔係好資深咩?”
Open water就係,我有資格train開放水域 rescue潛水員添。but 潛山窿is  another story. 我太少經驗。

主導rescue係兩條英國佬,John Volanthen, Rick Stanton. 但佢地找到班細路,確定佢地全員冇事之前兩日定三日,一個泰國和尚,早已宣稱班細路仔冇事,遲幾天就出來。
https://www.irrawaddy.com/news/b ... d-intervention.html

我100%肯定這件事唔係報紙佬事後老作,嗰排我一直有follow news, 的確係Volanthen and Stanton由cave出來宣佈找到細佬全員冇事之前至少兩天,傳媒報道過泰國和尚咁講。當時我仲諗“呢條友都唔擺慣檔,咁樣拍心口點搵到食架?”

點知兩日後我有點O嘴。但都只係有點啫。班人雖然冇事,點救佢地出來先得假?

我話我冇qualifaction去做,但判斷事情的難度,我有信心肯定自己比一般人準,“一般人”包括嗰個和尚。斷估和尚都唔會係cave rescue專家卦?有些人估計這個rescue operation要全數救出13人,成功率少於10%。我話1-2%差不多。

大家留意新聞片,兩個cave diver的equipment configuration係同泰國軍佬唔同,為了應付狹窄tunnel, 氣樽都唔可以孭背脊,要夾在格勒底, 因為可以縮小人的直徑。洞穴tunnel很窄,未必能拉到一個不能自己游動嘅人。和尚點可能咁有信心

結果大家都知道了。因此,由和尚稱呼升呢高僧。

若要出蠱惑,唯一辦法就是,其實Volanthen及Stanton兩兜友早在兩日前已找到足球隊,但出來後只講畀高僧聽……

咁様係咪make sense呢?但就算係,佢地都唔知能否救出全部人喎。

我解釋唔到,只能認為佛教最有料。有冇神父牧師夠膽咁講?佢地最叻都係祈下福啫,至於祈完救唔救到?"呢個世界冇得包生仔喎施主。"

屌咁唔祈救唔救到都係冇包生仔咖啦廢柴,請您翻黎食飯乎?所以神父牧師的title前面,係冇人加個“高”字嘅。

佢地自己教友都唔會咁做。除非神父牧師

如果足球隊有帶聖經,神父牧師的祈福係保佑本經冇俾水浸爛,至於足球隊的人身安全,係不在主的保佑之中!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
應該就唔關佛教事,否則就成個宗教都作出呢個預言,而唔單只係呢個和尚啦。

我就覺得係呢個和尚係開咗松果體/天眼:
https://www.uho.com.tw/article-51078.html

你對預言咁嘖嘖稱奇,可以考慮下點樣修行先可以開到松果體,包括冥想、長期素食、遠離一些化學物質等。

唔想食齋冥想咁麻煩,可以學下易經占卜,唔好以為好迷信,勞思光教授都精通此道,只係費事同人講怕要解釋麻煩:
失敗者回憶錄115:與勞思光的交往 - 李怡 (@yeeleematter) (matters.news)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
..
我解釋唔到,只能認為佛教最有料
沙文 發表於 2023/2/4 23:44

..
我解釋唔到,只能認為佛教最有料
沙文 發表於 2023/2/4 23:44

泰國少年困山窿事發一年後, 就有一個和尚去洞穴閉關修練咁講,
點知又係落大雨, 洞穴水浸, 被困四日先俾人救番出嚟, 唸六字有明咒都無用。

Thai cave rescue, the sequel: Meditating monk saved from flooded cave after four days
https://www.theguardian.com/world/2021/apr/08/thai-cave-rescue--sequel-meditating-buddhist-monk-saved-from-flooded-cave-after-four-days

僧....唔一定高 (仲幾豬頭嘜, 唔曉前車可鑑)
回覆 3# 抽刀斷水
駛唔駛戒色架,要我唔制顧喎?
回覆 4# beebeechan

高僧就梗有時要閉關修煉,有時要閉關幾年,四日算少。
貴教都有退修會、避靜。
只係差在講唔出“They are all still there; they will be found in one or two days,”
爭小小啫,唔好有bad feeling. 繼續努力, 我一直有畀機會您哋拉番我神聖一票。
回覆 5# 沙文
屌睇真尐唔制呀

"四、 松果體能合成性腺、甲狀腺等肽類激素。松果體與性功能有直接相關,禁慾可以啟動其神經通道,退黑激素能抑制年輕人的性功能,延長生育期,進而延長壽命。"
回覆  beebeechan

只係差在講唔出“They are all still there; they will be found in one or two days,”
沙文 發表於 2023/2/6 00:47

係囉, 淨係話班學生可以搵番...
其實係買大細...50-50 (唔計開圍骰)
佢咁岩行運買中咗啫...好似行運中醫醫病尾...咁人地以為佢醫術好高...一醫就好

高僧就梗有時要閉關修煉,有時要閉關幾年,四日算少。
貴教都有退修會、避靜。
只係差 ...
沙文 發表於 2023/2/6 00:47

天主教既退修避靜, 點都唔會搵個會俾水浸既地底窿嚟退修
not 50/50,佢話all still there.有個all字就唔同嘞。

好睇過:
Don't know where God is but the Devil is in the details
not 50/50,佢話all still there.有個all字就唔同嘞。

好睇過:
沙文 發表於 2023/2/6 01:14

all still there 時, 不過要賠2條命來交換
仲有第二條命幾年後都賠埋...實在一來一回....只得11條命救番
Thai cave rescuer dies from year-long blood infection
https://www.bbc.com/news/world-asia-50931695

希望救回的13條命是將來造福社會的人才, 若只是苯蛋13枚...要賠上2條精英的命....蝕本矣
人人都係關心細路仔,冇人問過高僧救援隊係咪人人出入平安。您嗰時又唔叉卵廚佢?

貴教就大方尐,唔似您咁picky

https://www.catholicworldreport. ... ailand-cave-rescue/
Don't know where God is but the Devil is in the details
https://www.catholicworldreport. ... ailand-cave-rescue/

貴教亦透露高僧有話過要搵命換佢地出來:

"We’re also told that the monk predicted that one or two people might die in the rescue. Ex-SEAL Petty Officer Saman Gunan lost his life in the cave while transporting supplies to the cave where the boys were trapped. Over a year later, another SEAL, Petty Officer Beirut Pakbara, succumbed to a blood infection contracted during the operation."

您好唔好做下教內溝通先來驚動我? 我唔係咁得閒

貴教亦透露高僧有話過要搵命換佢地出來:

"W ...
沙文 發表於 2023/2/6 01:35

條貼文只係講條電影中既情節之喎
人人都係關心細路仔,冇人問過高僧救援隊係咪人人出入平安。您嗰時又唔叉卵廚佢?

貴教就大方尐,唔似您咁 ...
沙文 發表於 2023/2/6 01:31

啲泰佬事後竟然說班細路得救, 歸究大師高僧法力 (令大雨停止了)祈福.......多過去多謝拯救隊的努力...唉!
咁俾人摷哂啲光采, 真正抽水
人地擺命摶, 大師就得把口吟
回覆 14# beebeechan

"The Rescue"  係documentary
真係,我老婆都冇您咁呷醋, 嗱咁酸嘞,分番一份功勞畀您
https://www.catholic.org/news/in ... /story.php?id=77745

"The Rescue"  係documentary
沙文 發表於 2023/2/6 07:39

documentary  同 documentary film 係唔同架喎....
It is a documentary.
https://divemagazine.com/scuba-d ... 20Tham%20Luang%20on,was%20100%20per%20cent%20correct.

At the time (Summer 2018), because of the mass of reporting going on, I certainly missed the arrival of the revered Thai monk Phar Khuva Boonchum at the cave. He visited Tham Luang on 29 June 2018 to conduct religious ceremonies. The monk accurately predicted that the coach and the boys would be found alive, however, there would be two sacrifices. When you watch the film you find out that Boonchum was 100 per cent correct. Karma? What you gain with one hand, you lose with the other?
It is a documentary.
,was%20100%20per%20cent%20correct.

At the time (Summer 2018), because of the m ...
沙文 發表於 2023/2/6 09:09

有演員嚟扮演拯救者, 學生...你仲夠膽死話係「度佢掹條脷」
高級模式 | 發新話題
換一個