返回列表 回覆 發帖

佛教果然係前衛啲

AI無所不能?「機器人觀音」佈道弘法掀議

民視新聞網
2023年3月15日 週三 上午4:00
國際中心/徐詩詠報導

在日本京都擁有400多年歷史的高台寺,先前引進「機器人觀音」入寺,不僅能佈道,還能夠翻譯中、英文,當時曾引發大量爭議。不過,寺內僧侶則認為「這會不影響佛道」,該寺近期也公開讓機器人佈道,再度引發關注。

根據《CNN》報導,擁有400多年歷史的京都高台寺,先前引進了一個名為「Mindar」的機器人來進行,外型如一個成人大小,仿照佛教觀世音菩薩;一名僧侶後藤(Tensho Goto) 強調了機器人的「不朽」,表示和尚與機器人最大的區別,在於「我們都會死亡」。據了解「Mindar」可以隨著時間過去,儲存大量訊息,代表它也將無限進化。

AI無所不能?高台寺「機器人觀音」佈道弘法 「要價3千萬」掀議論
「Mindar」主要由鋁製成,手、臉與肩膀覆蓋矽膠,看起來與人類的皮膚相似。(圖/翻攝鷲峰山高台寺Twitter)

「Mindar」主要由鋁製成,手、臉與肩膀覆蓋矽膠,看起來與人類的皮膚相似,該機器人可以佛經《心經》進行長達25分鐘的佈道,同時移動它的軀幹、手臂和頭部。由高台寺與大阪大學機器人學教授石黑浩(Hiroshi Ishiguro)合作開發,造價為100萬美元(約新台幣3053萬)。

AI無所不能?高台寺「機器人觀音」佈道弘法 「要價3千萬」掀議論
該機器人可以佛經《心經》進行長達25分鐘的佈道。(圖/翻攝鷲峰山高台寺Twitter)

不過,有其他人士認為這是一種褻瀆行為,但後藤否認這種說法,他強調:「佛教不是信仰上帝,而是追求佛道,無論它是由一台機器、一塊廢金屬,還是一棵樹來代表都沒有關係。近期,高台寺宣布讓「Mindar」公開佈道,日期為本月每週六日和下週二(21日),佈道期間禁止拍照,手機須開靜音,參加民眾年紀需滿10歲。

https://tw.news.yahoo.com/ai%E7% ... D%B0-080045870.html
但係ai應該可以上網, 觀音機械人會唔會感化到性愛機械人呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details

個賣相點解唔造好啲, 披番件衫扒觀音嘛
依家肉甩甩, 得棚骨

好似用個紙杯嚟嘆杯Glen Keith 21 咁。。。。
AI無所不能?「機器人觀音」佈道弘法掀議

由高台寺與大阪大學機器人學教授石黑浩(Hiroshi Ishiguro)合作開發,造價為100萬美元(約新台幣3053萬)。
沙文 發表於 2023/3/21 00:23

唔知識唔識對答, Q&A。。。hay..google.....; alexa...siri.....
只係佈道25分鐘說法.........100萬買部錄音機就會貴咗啲
回覆 3# beebeechan

佛法同福音一様,都好現實嘅。
要等您添香油先夠錢裝金身
回覆  beebeechan
要等您添香油先夠錢裝金身
沙文 發表於 2023/3/21 02:42

應胸前有QR code....
回覆 4# beebeechan
ai 同耶穌一樣,都要時間成長。
耶穌初出黎行變的戲法都較簡單,買通carter 經理就玩到,後尾先漸漸有點難度。
回覆  beebeechan

耶穌初出黎行變的戲法都較簡單,買通carter 經理就玩到 ...
沙文 發表於 2023/3/21 03:03

六大缸靚紅酒 (450 litres) , 好難向主人家出單開數架喎
耶穌帶埋酒去飲咩
淘寶都得咖啦。尐契弟飲到啤啤俘分唔出
Don't know where God is but the Devil is in the details
淘寶都得咖啦。尐契弟飲到啤啤俘分唔出
沙文 發表於 2023/3/21 08:55

火窩湯底就話用「一滴香」.... 未聽過有一滴變酒咁高技術, 有待偉大祖國來研發
請飲唔會臨急臨忙, 一定預先幾個月rsvp.有足夠時間畀耶穌arrange:
1.買通carter公司打斧頭唔夠酒水
2.另外加入耶穌自備cheapy紅酒

哇....乜 decline with regret 就算呀?!
唔去都要俾人情架
無五嚿水無friend做
屌您又話有個財主佬請成村人飲冇人去?
屌您又話有個財主佬請成村人飲冇人去?
沙文 2023/3/21 13:15 提交

係囉。
唔使做人情,只係要求穿著整齊,唔好烏烏where where爛身爛世唶。有啲人都係唔願去。Too good to be true 咁
未必得閒啫,我都試過外母生日同豬朋狗友再婚撞期
AI點及得上妹妹仔講佛理咁吸引呢?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
其實佛經有冇提過同性戀?冚扮爛係和尚嘅意見。佛同耶穌一様,想人以為佢乜都知(except幾時末日),其實佢地只能講佢knowledge範圍內嘅嘢,並唔係乜L都知。
點解佢地從來冇提過S-M?
其實我個人意見認為,佛教的原理同搲痕一様,用一些更強烈的感覺override 痕。
佛教係用一乍更麻L煩嘅theory去deal with 已經好麻L煩的人生。
AI點及得上妹妹仔講佛理咁吸引呢?
抽刀斷水 發表於 2023/3/21 14:19

强烈强烈建议

女士莫戴黑帽
否则可能被当成

。尤其伊xx国家
圣经,煽动>“废王”【Daniel 2:21】
回覆 17# 沙文

佛經有無講SM就真係唔知,但妹妹仔涉獵好多與性相關既課題,強姦亂倫都有,唔好聽都睇得丫:

高級模式 | 發新話題
換一個