返回列表 回覆 發帖

我哋仲咁緊張亂唔亂倫黎做乜L嘢?

其實,全人類都係由一pair男女的仔女亂倫生出來,我哋仲咁緊張亂唔亂倫黎做乜L嘢?

Don't know where God is but the Devil is in the details
其實,全人類都係由一pair男女的仔女亂倫生出來,我哋仲咁緊張亂唔亂倫黎做乜L嘢?

...
沙文 發表於 2023/3/22 23:37
發生錯誤,請稍後再試。(播放 ID:j7VrdrEFWaXGVvCe)
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆 2# 上流寄生族

fixed. sorry for the inconvenience.
有啲人總想站在道德高地,對他人行為指指點點,尤其係關乎與「性」相關。

其實如果亂倫係你情我願,又無傷害他人,那何需世人評價?

雙胞胎兄妹亂倫!啪啪懷孕又結婚…甜曝「戀愛故事」網砲轟
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
有啲人總想站在道德高地,對他人行為指指點點,尤其係關乎與「性」相關。

其實如果亂倫係你情我願,又無傷 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/23 07:49

中國內地沒有法律禁止(如雙方為成年人並同意)與直系血親或旁
系血親性交。

香港是中國地方, 好快就與祖國看齊, 廢除有港英殖民地色彩 的法律架啦。
(那時抽仔可以扑抽女, 你記住不要站在「道德高地」來干涉)
回覆 5# beebeechan

地上法律咁重要咩?傳教士屢屢在禁教期間傳教,又是怎的一回事?
中國內地沒有法律禁止(如雙方為成年人並同意)與直系血親或旁
系血親性交。

香港是中國地方, 好快 ... (那時抽仔可以扑抽女, 你記住不要站在「道德高地」來干涉)
beebeechan 發表於 2023/3/24 01:14
曹子建七步成诗

尔神辅开口便【大便之便】淫,

基督教果然好家教!!!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆  beebeechan

地上法律咁重要咩?傳教士屢屢在禁教期間傳教,又是怎的一回事? ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/24 02:26

原來「抽仔扑抽女」是不惜要「犯法」也要捍衛的「權利」「「真理」
原來「抽仔扑抽女」是不惜要「犯法」也要捍衛的「權利」「「真理」
beebeechan 發表於 2023/3/24 04:06

違法達義主要都係基督徒主張既。
有啲地方係唔理亂倫問題既:
近親性行為相關的法律 - 維基百科,自由的百科全書 (wikipedia.org)

好似食大麻一樣,鍾意既咪去果啲地方囉,不過啲基督徒往往超越法律去指摘他人既。
蛙島都有聲音討論應否考慮廢法:
胡貞山:亂倫應否除罪化? - 思考香港 (thinkhk.com)
Don't know where God is but the Devil is in the details
意大利都有一些程度合法:
https://www.delightcounselling.c ... 0Article%20564%20of,the%20other%20person%20was%20underage.

唔知意大利入面嘅煩帝肛點呢?
制定禁亂倫法的摩西, 自己都係亂倫生出嚟
若非亂倫,聖經都冇人開始作
Exo6: 20阿默蘭娶了自己的姑母約革貝得為妻,她給他生了亞郎和梅瑟。
Exo6: 20阿默蘭娶了自己的姑母約革貝 ...
沙文 發表於 2023/3/24 19:32

你同抽水都搵來唔少「近親通婚」, 甚至兄妹扑野, 唔係犯法既地方和個案咯
點解姑侄婚你就掛個「亂倫」標籤咁呢
Exo6: 20阿默蘭娶了自己的姑母約革貝 ...
沙文 發表於 2023/3/24 19:32

猶太人米德拉什釋經傳統提出了淡化這個近親通婚, 使之不與肋末紀18章的通婚禁忌有矛盾。
它說約革貝得是跟隨雅各伯到埃及的70人之一。
70人中的男子, 只能由這小組中揀到老婆....祖先話唔好同異族通婚嘛。
咁無, 或很少選揀下, 自己個妹, 姑母, 侄...侄女...都要上架哩。

因為要滿全兩個大前題: 不與外族通婚, 要繁殖多生育

梅瑟在肋未紀18章定律法時, 跟他出埃及的以色列人有200萬喎....條件唔同咗
可以唔扑近親
舊問未清:
返去搞掂條蛇先啦:

https://exchristian.hk/forum/vie ... age%3D1&page=11
舊問未清:
返去搞掂條蛇先啦:
沙文 發表於 2023/3/25 22:46

約伯傳1:6
有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。

匝加利亞 3:1
以後上主使我看見大司祭耶叔亞,站在上主的使者面前,同時撒殫站在耶叔亞右邊控告他。

不是說「蛇」夾在他們當中,, 「蛇」站在耶叔亞右邊控告他。

所以, 蛇不是撒殫, 撒殫亦不是蛇, 蛇有蛇路
舊問未清:
返去搞掂條蛇先啦:
沙文 發表於 2023/3/25 22:46

撒殫為甚麼要揀蛇來誘惑原祖犯罪?

蛇...是引誘的形象卦

加條蛇, 幅相既效果當堂唔同。

再者, 經文上的serpent..唔係乜大蠎蛇, 唔係咁懼怕既..
即係黑社會紋身大佬..你特別提防
身邊既「豬」朋「狗」友..你就唔為意。

就係好多以為係少少事既誘惑, 衰咗都無乜壞既心態....溫水煮蛙先令人墮落。
咁如果話條蛇出嚟行嘅時候, 露先生已經衰咗, 你同唔同意呢?
高級模式 | 發新話題
換一個