返回列表 回覆 發帖

我與莫言的交集 —— 「與這個世界保持一定的距離」

跟家人一起開車外遊,經過一個我曾經生活過的小鎮,勾起了一段青蔥歲月的回憶:我在那裏參與過兩個基礎建設工程 —— 開闢一條道路和修築一道水庫堤壩。那時,我像忙碌的工蟻群中的一份子,每天跟着大隊高強度地勞動。我們只用鋤頭和鐵鏟,硬生生地在山腰開出一條行車道路;只用糞箕和籮筐,把開路挖出來的泥土,肩挑背扛運到山谷,壘起一道高高的水庫大壩;也只用雙手,掄起20磅大鐵錘把開路時挖出來的大岩石打碎,作為築壩的石材。挑泥壘壩是個辛苦活,反反覆覆無數次負重爬上大壩陡坡,我的肩膀被壓得紅腫脫皮,但仍須繼續挑;打石也是如此,我的雙手被錘柄震得長滿了血泡,仍不得不繼續揮錘,血泡震破了也不包紮,繼續砸;就這樣,原來五體不勤的我變成了肩膀和雙手都長滿了老繭的黝黑強壯小伙子。

我下車觀察四周的環境,很努力地按照塵封的記憶,試圖在眼前的景物中認出當年流血流汗的地方,但奈何物轉星移,周圍的高速公路和新建築物使我無法找到任何線索,唯有放棄尋找,帶着遺憾繼續行程。

被一池湖水的景色吸引,我們把車停在路旁,下車拍照留念;甫下車,就發現自己站立的是一個高地,一邊是個大湖,另一邊是一個陡峭向下的平整大斜坡,原來這條路是一道堤壩!我再仔細觀察周圍的地形,確認我們的車就是停在當年我有份建造的堤壩上。因為當年工程還未完成我就離開了,所以意識不到堤壩本身就是公路的一部份。這意外的發現令我驚喜萬分;眼前美麗的景色就像一幅風景畫,我舉目望向遠處當年我們開闢道路的那個山坡,摸摸自己的肩膀和手掌,好像看到這風景畫背面的另一幅圖像:扁擔、糞箕、大錘、移動中的「工蟻」隊列,耳邊似乎響起了當年挑擔子走在我前面的那個懦弱男人的哭聲。

在這個世界的表面,我們可以看到很多美麗,或感覺到暖暖的幸福,但在這美麗與幸福的背面,卻存在着醜惡、冷酷與艱辛。難道不是嗎?大家使用的每部精美的蘋果手機,都是由很多離鄉背井的窮苦勞工加班加點製造出來的;星巴克每杯香濃咖啡的背後,都隱藏着無數個被資本殘酷壓榨的咖啡農工的血汗故事。所以,生活在幸福中的人們,必須覺悟到痛苦才是這個世界的真實面目。只要我們認真一點看,就會發現痛苦就在自己身邊。難道不是嗎?就算你能避免戰爭之苦,饑荒之苦,也逃不過病痛之苦,生離死別的憂心之苦和人際關係矛盾的折磨之苦。這一切痛苦,都是人類背叛天主,離開真理而產生的後果。所以天主對背叛的亞當說:「因為你聽了你妻子的話,吃了我禁止你吃的果子,為了你的緣故,地成了可咒罵的;你一生日日勞苦才能得到吃食。地要給你生出荊棘和蒺藜,你要吃田間的蔬菜;你必須汗流滿面,才有飯吃」(創世紀3:17-19)。罪惡令到「地成了可咒罵的」,使「受造之身被屈伏在敗壞的狀態之下」(羅馬書8:20),因此,世界上無人可以脫免人生痛苦,因為我們都離開了真理的本源 —— 天主。遠離太陽的地方,必然是冰天雪地,寸草不生。

那麼人生結束之後呢?那時一切痛苦就會遠去,我們就可以安樂長眠了嗎?沒那麼簡單。今生的旅程結束之後,我們的靈魂還有很長的路要走;什麼路?就是一條大路和一條狹路,所有人都必須走進他們在世時自己已經選定的那一條路,耶穌基督教導我們該怎樣選擇:「你們要從窄門進去,因為寬門和大路導入喪亡;但有許多的人從那裡進去。那導入生命的門是多麼窄,路是多麼狹!找到它的人的確不多。」(瑪竇福音7:13-14)我相信當人們走進這兩條路的時候,都會像我現在站在水庫大壩上的心情一樣,體會到築路者的苦心和辛勞:「大路」的施工者是撒但軍團工兵隊伍的魑魅魍魉,牠們夜以繼日地用罪惡把路一直鋪到永火地獄,並極盡欺騙之能事引誘人離開天主,走上這條邪路,路的盡頭就是撒但及其追隨者的歸宿 —— 「迷惑他們的魔鬼,也被投入那烈火與硫磺的坑中,就是那獸和那位假先知所在的地方;他們必要日夜受苦,至於無窮之世」(默示錄20:10);「狹路」的施工者只有一個 —— 耶穌基督,他既是修路工也是道路本身 —— 「我是道路、真理、生命,除非經過我,誰也不能到父那裡去」(若望福音14:6),這道路是主耶穌在十字架上用他的寶血為基督徒開通的,是通向與聖父聖子同在的永生天國的 ,那裏再沒有痛苦了, 「一切詛咒不再存在了。天主和羔羊的寶座必在其中,他的眾僕要欽崇他,瞻望他的容貌;他們額上常帶著他的名字。也不再有黑夜了,他們不需要燈光,也不需要日光,因為上主天主要光照他們;他們必要為王,至於無窮之世。」(默示錄22:3-5)

諾貝爾文學獎得主莫言先生曾經說過: 「因為看清了世界真實的面目,所以我總是與這個世界,保持著一定的距離。」他這句話說很有道理,我們如果看清了這個「美麗世界」背後的痛苦真相,跟世界保持距離,就能有更清醒的頭腦,去尋找離開這個痛苦漩渦的出路。
這篇真的很有共鳴,謝謝逃版友。

讓我們也一起看看梵蒂岡美麗與幸福的背面:

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我的肩膀被壓得紅腫脫皮,但仍須繼續挑;打石也是如此,我的雙手被錘柄震得長滿了血泡,仍不得不繼續揮錘,血泡震破了也不包紮,繼續砸
逃出魔幻紀 發表於 2024/8/31 14:29

你信耶穌信得遲咯,否則將個山一下便搬走,使咁戇鳩用一鎚一鑿、身水身汗咁辛苦﹖
這一切痛苦,都是人類背叛天主,離開真理而產生的後果

「天主」就講過︰
    「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記10:40》
    「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
    你可有聽過牠話,殺死親族﹖買機票去俾以色列人殺死﹖你不聽話,可知有何後果﹖
    「你們因這一切的事,若不聽我,卻行事與我反對,我就要發烈怒,行事與你們反對。又因你們的罪,懲罰你們七次,並且你們要喫兒子的肉,也要喫女兒的肉。」《利未記》26:27
「狹路」的施工者只有一個 —— 耶穌基督

耶穌是「狹路」的施工者,難怪牠成日喜歡帶住個光豬細路。
跟家人一起開車外遊,經過一個我曾經生活過的小鎮,勾起了一段青蔥歲月的回憶:我在那裏參與過兩個基礎建設 ...

又作?
同本垃圾神經一樣,隨手拈來加鹽加醋,變成一個趁機渲染傳教的垃圾文?

一時又高官司機,一時又頻頻潛水享受人生,一時又去旅遊欣賞極光,一時又長滿了老繭的黝黑強壯小伙子?

耶穌是謊言教主,專長作大,死刑犯變救世主。
你也不差,傳教人在網路上百變的救世主。

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
又作?
同本垃圾神經一樣,隨手拈來加鹽加醋,變成一個趁機渲染傳教的垃圾文?

一時又高官司機,一時又 ...
leefeng 發表於 2024/9/1 00:46

除咗「高官司機」一項係你老作、我冇講過嘅嘢之外,你數嘅其他幾樣全部都係我嘅人生事實。可能係你嘅人生比較單調,所以好難體會。大老闆都係梁家河食過苦,擔過重擔唔轉膊啦,唔通你話佢又老作?
除咗「高官司機」一項係你老作、我冇講過嘅嘢之外,你數嘅其他幾樣全部都係我嘅人生事實。可能係你 ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/2 00:07

你話同司機一齊在屋仔小房內鋤大弟,吸煙,捽腳指。你呢篇精彩既「捽腳指」,應該好多人睇到,同記憶猶深。

第一如果不是載著高官,點會入去外賓高級會所唔使查證件?好威咁直出直入?
第二你如果不是司機,你點會揸車?大廳又冇你份坐?你要踎屋仔同一班其他司機玩牌,捽腳指?
第三如果你冇吹過,我又點知你因為載高官大人物入去大陸,好威風咁唔使査證件?
如果你不是高官的司機,只是朋友或親戚,點解會只能同一班司機一齊?冇大廳坐?
你認為你冇寫過,咁多情節,我點樣老作到出黎?
捽腳指喎,d 咁既核宊行為描述,真係令人好難忘記架!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
大老闆都係梁家河食過苦,擔過重擔唔轉膊啦,唔通你話佢又老作?

逃出魔幻紀 發表於 2024/9/2 00:07

大老闆係梁家河食過苦,所以佢知道怎樣去幫人民脫貧,盡力為中國人民謀幸福。

你的所謂食過苦,係怎樣渲染外族基督教,去把中國人洗腦,叫更多中國人去呑,去回收外國不要的垃圾,來毀滅中國,出賣中國。

乜你咁高看你自己呀?
把一個憂國憂民的大老闆,來下比你呢個處心積慮賣國賊的基督教徒?

.
你話同司機一齊在屋仔小房內鋤大弟,吸煙,捽腳指。你呢篇精彩既「捽腳指」,應該好多人睇到,同記憶猶深 ...
leefeng 發表於 2024/9/2 01:24

「核突、難忘記」嘅事唔代表唔存在。講多樣嘢俾你聽:前珠海市長梁廣大個仔出晒名鍾意當眾捽腳趾,我曾經喺高級會所同班朋友聯誼嘅時候,親眼見過佢除鞋戙起隻腳係咁捽,你信唔信?呢啲嘢你都理解唔到,咁新聞媒體瘋傳嗰啲彭帥故事,重慶鬼佬俾人毒殺嘅故事,你聽到又作何感想呢?
「小房」、「載高官大人物入去大陸」、「同一班司機一齊,冇大廳坐」又係你作嘅,你嘅想像力真係豐富。釣魚臺國賓館每幢小樓供人飲茶傾偈鋤大D用嘅偏廳同隔籬飯廳一樣大細。你喺自己屋企有冇喺「客廳」梳化度飲茶傾偈睇睇下電視,忽然聽到工人姐姐嗌「先生食飯啦!」然後齊齊行過「飯廳」開飯呢?呢啲係一般人嘅常識,除非一個成世未行出過劏房一步而且唔讀書唔睇電視唔聽收音機唔同任何人溝通嘅人,先至會覺得飯廳客廳概念係天方夜譚。
人生單調係會阻礙人認識複雜嘅歷史同現實,但係可以通過閱讀嚟補充呢個空白,可惜你嘅資訊渠道太扭曲太封閉,微信同「今日頭條」係睇唔到邊個重慶鬼佬瓜咗老襯嘅。建議你擴闊資訊Channel,會對你有幫助。
回覆 10# 逃出魔幻紀

同佢認真講?恭喜你繼續嘥時間。
「核突、難忘記」嘅事唔代表唔存在。講多樣嘢俾你聽:前珠海市長梁廣大個仔出晒名鍾意當眾捽腳趾, ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/2 08:49

我相信有人看過你篇大作,肯出来做證人。在此之前,無謂同你抝啦。
我相信有人看過你篇大作,肯出来做證人。在此之前,無謂同你抝啦。 ...
leefeng 發表於 2024/9/3 00:47

係咪講緊呢篇
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
係咪講緊呢篇
抽刀斷水 發表於 2024/9/3 15:56

多謝抽刀大人,向你致敬。
「核突、難忘記」嘅事唔代表唔存在。講多樣嘢俾你聽:前珠海市長梁廣大個仔出晒名鍾意當眾捽腳趾, ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/2 08:49

有人證字證,證明我唔會亂咁屈人。
你又學耶稣基督教,吹充作,講過做過又唔認?
你既教友吹充作曱甴占話齋:言語反映信仰,呢個係真㗎。

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14408&rpid=147604&ordertype=0&page=5#pid147604

老老實實講,你係我遇到過最厚面皮嘅人。話咗對你嘅冷血討厭到極點而唔想同你講嘢,你都仲係不厭其煩咁搭訕,其實我唔想同你講嘢原因主要有你太過崇拜權力同冷血,唔單止恨做共產黨,仲對俄羅斯屠殺三十萬中國同胞表示認同。仲有,我好忙,唔似你日日喺呢度返工兼住埋喺度咁得閒,我冇時間傾無謂嘢。而且,你唔知道你問嘅問題根本唔make sense,冇可能解答到。見今日比較得閒,試吓畫多次公仔畫出腸,畫多啲腸,畫長的,希望能夠發揮到一啲作用,下不為例。

78樓關於你嘅見解真係好搞笑,你如果唔明我點解咁講就去向下你啲孫或者增孫,睇下佢哋點睇法?你真係求其得好交關,魯迅筆下嘅「差不多先生」都冇你咁求其(我係魯迅嘅fans,我喺呢個討論區睇到嘅風景直情就好似睇魯迅嘅小說一樣,尤其係《阿Q正傳》)。雖然你恨做共產黨恨到流晒口水,聽到我講少少就禽禽青追問,但係我同你唔係咁熟,點解要講屋企私隱過你聽?而且你對共產黨卻毫無認識,同我嘅生活圈又毫無交集,咁我嘅家庭生活點樣證明到俾你睇呢?就算我叫三叔公四姨婆去搵leefeng解釋吓,佢哋都搵你唔到而且你都唔會信佢哋啦,呢樣嘢上流寄生族就叻過你,佢一估就估到我講嗰個官係我姨丈,我啲親戚中比佢大嘅官仲有好多,除咗帶你去佢哋屋企坐吓,仲有乜嘢辦法證明到俾你睇我講嘅係事實呢?雖然你鍾意聽,但係我再講多啲你都未必理解到㗎啦,譬如話我有時搭飛機唔使過安檢,小轎車直接喺舷梯下邊接我直接經機場圍牆門口出街;又或者我同啲豬朋狗友去北京釣魚臺國賓館食飯,就算唔揸靚車揸部錢七入去都唔使查車仲有衛兵敬禮,司法部長喺一號樓食飯我哋就喺隔離二號樓捽腳趾鋤大D⋯⋯(成為基督徒之後,呢啲揮霍民脂民膏嘅活動我會盡量避免,時刻省察自己),我講嘅全部係親身經歷嘅真人真事,唔係你扮共產黨嚟恐嚇哈佛專家嗰種,你唔好自己講大話就以為人人都講大話。你連香港都未嚟過,幾乎成世人住喺美國,共產黨生乜嘢樣你都未見過幾多個,你所認識嘅共產黨充其量就係喺唐人街公園度坐埋一檯討論《今日頭條》「新聞」嗰班金山街坊吹水描繪嗰種,或者過年過節去乜乜同鄉會物物會館拜年嗰幾個領事館主任仔,至於我講呢啲遠離美國十萬八千里嘅真人真事你點理解得到呢?我又點樣可以有效證明到俾你睇呢?我只能夠同你講:我係基督徒,喺我守持嘅天主十誡入邊,有「不可作假見證」呢一條,作假見證係大罪,所以我會極力避免講唔係事實嘅嘢。
我並唔係蕭若元嘅fans,不過燒山點都真實過你日日睇嘅《今日頭條》同微信新聞千百倍。每日好多人send《今》、《微》D嘢俾我但我一條都唔會打開睇,同樣道理,我揀嘢聽揀嘢睇嘅嘢你都應該睇唔落,所以你判斷為造謠,呢樣又同《人貴自知》有關,物以類聚,人同資訊都一樣道理。我睇嘅嘢首選《聖經》及有關神學觀點,喺社會時事方面,最鍾意王劍(五星級米芝蓮),每日睇;跟住到文超(四星級美食),基本都睇;蕭若元對我來講只係三、兩粒星,但係佢為人聰明兼有良心,做人處世打工營運有好多嘢值得我學習,而且佢講粵語,係啱我口味嘅家鄉菜,所以揀嚟睇,《人貴自知》入邊佢引述嗰啲專家嘅理論好有道理,你就算唔明都應該知道下有咁嘅理論。如果可以嘅話,希望你可以學習下用立體方法去睇嘢同埋思考問題,唔好淨係喺窄角度睇個平面就以為睇晒啲嘢,咁樣做人好蝕章,好難出人頭地。希望你知道多啲天主嘅奧理,知道冇蝕底,願天主保佑你!

逃出魔幻紀 發表於 2021/11/22 03:33
係咪講緊?
抽刀斷水 發表於 2024/9/3 15:56

係呢篇啦!佢錯誤記憶嘅源頭就喺嗰篇嘢下便佢嘅跟貼想像言論中。人心如此陰暗,無言!
係呢篇啦!佢錯誤記憶嘅源頭就喺嗰篇嘢下便佢嘅跟貼想像言論中。人心如此陰暗,無言! ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/3 23:49

揾到你有捽腳趾的事實的證據了,明我冇老作。

你又轉移話題去跟貼想像言論中?你的人心如此陰暗,大家看到才真是無言!!
回覆 17# leefeng

講咩人轉移話題吖爛屍?你自己唔轉話題先再同人講啦,醜字都唔識寫。
有人證字證,證明我唔會亂咁屈人。
你又學耶稣基督教,吹充作,講過做過又唔認?
你既教友吹充作曱甴占話 ...
leefeng 發表於 2024/9/3 23:35

原來你理解唔到係呢樣嘢,你理解唔到「隔離」二個字,咁有必要同你解釋:就好似去酒樓食飯唔坐大廳坐房一樣,一間酒樓通常有幾間房,長江房隔離係長河房,兩間房嘅客人互不相干,冇人係隔離房客人嘅司機。釣魚臺國賓館一號樓同二號樓係兩幢獨立嘅飯局小樓,兩樓互不相干,互不相通,每幢樓各有客廳同飯廳,各有一班男女服務員服待賓客。我哋二號樓班嘩鬼聞飯前就喺客廳齊齊捽腳指鋤大D。到我哋二號樓開飯嗰陣,隔離一號樓同三號樓啲人有冇捽腳指我唔知,但有一樣嘢可以肯定,佢哋雖然冇得過嚟二號樓食飯,但佢哋肯定唔係二號樓客人(即係我哋)嘅司機。
不過要更正一樣嘢,沿湖邊而建嘅一串小樓,二號樓左邊雖然只有一幢,我以為係一號其實唔係,你上次上網查過唔記得係三十定係幾號,佢嘅左邊再冇其他樓。而二號樓右也順住落係三、四、五、六⋯⋯
「司機房」係因為你嘅經驗阻礙你嘅理解所以同你解釋下。你其他啲「點會?點會?點解會⋯⋯」就唔解釋啦,因為你冇經驗好難作出正確判斷。你以前話我老作潛水,沙文一問就信我係潛水友,因為佢係潛水教練。有一次沙文話我講揸船揸快艇燒槍爬繩嘅活動係老作,我叫佢即管試探,佢都淨系搵射擊一項嚟講,因為佢燒過槍有經驗,其他未玩過嘅佢都唔問。所以,我唔想再答你啲十萬個為什麼?冇意思,你就當我老作啦。
不過如果你有時間,我都好想聽你逐條解釋下8樓嗰的奇怪嘅問題係點樣老作出嚟嘅呢?
原來你理解唔到係呢樣嘢,你理解唔到「隔離」二個字,咁有必要同你解釋:就好似去酒樓食飯唔坐大廳坐房一樣,一間酒樓通常有幾間房,長江房隔離係長河房,兩間房嘅客人互不相干,冇人保隔離房容人嘅司機。釣魚臺國賓館一號樓同二號樓係兩幢獨立嘅飯局小樓,兩樓互不相干,互不相通,每幢樓各有客廳同飯廳,各有一班男女服務員服待賓客。我哋二號樓班嘩鬼聞飯前就喺客廳齊齊捽腳指鋤大D。到我哋二號樓開飯嗰陣,隔離一號樓同三號樓啲人有有捽腳指我唔知,但有一樣嘢可以肯定,佢哋雖然冇得過嚟二號樓食飯,但佢哋肯定唔係二號樓人(即係我哋)嘅司機。
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/4 02:17

你肯承認你有寫過你捽腳趾鋤大D,現在又再承認,寫多一次紅字我哋二號樓班嘩鬼聞飯前就喺客廳齊齊捽腳指鋤大D。
不要再拉去其他幾號房幾號樓了與證明你有寫過無關對不?

我亦冇問過你其他人有冇捽腳趾的事,所以你不用長篇大論去拉開話題了。
只要你有捽腳趾鋤大D,已經證明你好多野係講大話同否認。

觀眾已經看清楚你地基督教徒慣於說謊和否認再否認就夠了!

.
高級模式 | 發新話題
換一個