返回列表 回覆 發帖

太平天國代表真正的人民起義嗎?

太平天國代表真正的人民起義嗎?

如果大家都是人民起義值得寫傳記念的話?

其他起義是為人民活不下去了,
太平天國是起義了,為自己,為所謂天主天父上帝。
起義之後呢?人民一樣活不下去,而且更慘,最終亦是再被人民再起義推翻。

為什么太平天國死得這樣慘呢?
因為拜上帝教,承受了基督教的賤源,同今天的基督教沒有什麼兩樣,【貪淫賤】。

基督教賊性難改,一旦坐大了,就,貪婪,誅異,獨權,淫穢。

所以基督教徒反中仇共的口號怎樣冠冕堂皇都好,
終歸同太平天國一樣,得手之後,帶頭羊就幾百個女人洩慾,財富滿窟,人民和太平天國一樣諸多暴政(有悖人倫。“夫妻同宿罪”),餓殍遍野。

羅爾綱(1901年1月29日—1997年5月25日)
1901年—1997年,世界還未大量被人,被學者挖料,爆料基督教是如此的邪悪,性侵幾十幾百萬兒童,再加無數滅族殺人的醜陋新聞和事實。

羅爾綱年代還以為基督教是一個正常的宗教,所以他的研究並未發現和針對太平天國失敗的邪惡源頭出自基督教本身。

之後,基督教醜聞陸續浮出水面,其他近代學者重新再審視太平天國的歷史,得出來的結果是一個腐敗的信仰和壞透的基督教核心教義是可以毀滅一整個太平天國。

自私排異,淫穢斂財,幾千年的基督教都還在做着。

沾上了基督教,以上帝教之名的起義,終歸是要死在上帝信仰的腐爛貪淫邪盜之上。

羅爾綱的學術可能值得敬重,但相信佢到死也想不到他的研究,忽略了太平天國主要中心的細菌腐蟲是基督教吧?

每一個年代,都有新事物的發現,和真相的揭露。
紙永遠包不了火,基督教的邪惡漸漸浮出水面,太平天國上帝教的人民起義正面形象已逐漸土崩瓦解。

羅爾綱並不代表全個學術界,不代表共產黨,亦不代表全個中國。
所以羅爾綱的太平天國研究亦不代表【人民起義】的真實與全部。

中國人不應該回收西方不要的垃圾,基督教以謊言立教,
西方人士都紛紛棄如敝履,中國人今天還需要靠回收垃圾來存活?

.

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

從太平天國「紀念館」被攺為「博物館」,
已經知道,太平天國的以上帝教起義的爛事,不值得紀念,
只可用來作為誤信邪教以致失敗的參考。

上帝教之下的人民一樣民不聊生,
證明所謂上帝在中國只是個廢教,一個偷呃拐騙,姦淫邪盜的誤國蛆蟲組織吧了!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
未讀完共產黨嘅<<大平天國史>>就慳啲咪出聲啦,一陣同黨路線唔對俾人搭走消失就無謂啦。

太平天國失敗又如何?

太平天國是在舊農民戰爭條件下的反對西方侵略反對封建統治的偉大的愛國農民戰爭
太平天國深遠的影響和激動人心的革命精神,在中國近代史上起了偉大的推動歷史前進的火車頭的作用
太平天國為辛亥革命鋪平了道路
太平天國揭開了中國民主主義革命的序幕
太平天國推動了社會生產力的發展。太平天國頒佈天朝田畝制度,廢除封建地主土地所有制
太平天國集中地表現了中國人民反對外國侵略的英雄氣概和愛國主義精神,阻止了西方資本主義侵略者迅速變中國為殖民地的企圖
太平天國具有重大的世界意義
呢啲又係唔係基督教邪惡源頭影響呀?

羅爾綱唔代表共產黨對太平天國立場,你揾第二個出黎吖嘛笨柒。人大代表、政協委員、歷史學家、中國社會科學院近代史研究所研究員,你咪講第二個更有代表性嘅出黎囉,你咪揾共產黨講太平天國嘅文件出黎囉,幾個月啦你揾到啲乜呀?一啲都揾唔到。

高志凱語錄:
主持:有五十萬維吾爾人被關押在集中營
高:那數字不對
主持:是聯合國機構的數字
高:那機構不可信
主持:那麼正確數字是什麼?
高:我沒有

你真係以為我承認太平天國係基督教呀?你真係以為我會要沾太平天國嘅光呀?
早話太平天國係異端㗎啦,無腦反基又要入基督教數。早話美國基督教立國,發展到今日成就,無腦反基就話唔關基督教事。無腦反基不嬲鍾意話乜就乜,無需標準,雙重標準亦得,得左。

作者指出,上帝教的教义来自于旧约圣经和中国的古典。根据太平天国的主张,太古的中国人崇拜真神,基督教诞生之前,秦始皇开始偶像崇拜,放弃了对上帝的信仰。这个说法被认为是《西学中国起源论》的一个例子,认为欧洲思想和文化起源来自于中华文明。但是,作者并没有将该论调批判为荒唐无稽,而将之评价为他们对独一真神信仰的忠实。第二是“摩西十诫的受容(Adoption of the Decalogue)”,关于太平天国严格禁止偶像崇拜这一点,他以大多数非基督教人都赞扬的第五天条“孝顺父母”为教示,与世人不拜天父皇上帝的冷漠态度相比较,更好地说明了敬拜上帝的必要。此外,他还特别记述了关于太平天国严禁奸邪淫乱一事,第七天条主张“不好奸邪淫乱”,“及吹洋烟,唱邪歌,皆是犯天条”。第三是对他们“赞美天堂(Recognition of the Future State)”的评价,认为他们持有天堂与地狱的概念。

对于太平天国的“错误”,评论者列举:第一,他们对基督教真理的理解不完整(Defective Notions of Christian Truth.)。第二,他们否定“三位一体”说(Denial of the Trinity)。众所周知,后来洪秀全就“三位一体”说与传教士展开了论争。

https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_11507590
大陸網站資料,共產黨認證,你鍾意咪反駁共產黨認證嘅資料囉。

話題要轉了嗎?
未讀完共產黨嘅就慳啲咪出聲啦,一陣同黨路線唔對俾人搭走消失就無謂啦。

太平天國失敗又如何?

太平天國 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/7 04:36

你越來越似隻癲狗一樣,睇你呢隻畜生個衰樣就清楚基督教點樣衰法!

,

回覆 4# leefeng

識答人先出黎獻世啦,日日出黎潑婦罵街以為自己幾醒,俾人嘲到底褲都冇都唔知醜。今日開始加多樣,太平天國你咪再講,見鑊嘲鑊。
回覆  leefeng

識答人先出黎獻世啦,日日出黎潑婦罵街以為自己幾醒,俾人嘲到底褲都冇都唔知醜。今日開始 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/7 07:59

噢,原来你以下呢啲不是日日出黎潑婦罵街?係文言敬語?

回覆  旁觀者

一個被主子把持性命自甘作奴才、賤民之人仲咁口響話人,妄想症。 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/4 22:52

Guest from 124.217.137.連個咁字都唔識,就唔好懶醒。行家一伸手,便知有沒有。
呢個遊客科學唔識經濟唔識政治倫理唔識邏輯唔識,一日到黑淨識AI洗版,歸納式把剃刀剃來剃去,你鍾意做架兩咪拋自己出黎囉。
jimmychauck 發表於 2024/9/3 03:20

回覆  leefeng

垃圾講東講西乜都唔識答。返鄉下收皮食屎啦。
jimmychauck 發表於 2024/9/7 07:54

回覆 6# leefeng

句句言之有物,當然唔係你果啲咩"基督教jimmychauck係食屎狗"果三幅被。

作共產黨奴才為何不能罵?
寫錯字為何不能罵?
冇知識為何不能罵?
迴避問題轉換話題為何不能罵?

點出你嘅問題都叫潑婦罵街?本網所有講基督教嘅帖都叫潑婦罵街啦。你唔識啲字嘅定義,可以問人,唔洗日日同人混淆。
回覆  leefeng

句句言之有物,當然唔係你果啲咩"基督教jimmychauck係食屎狗"果三幅被。

作共產黨奴才為何不能罵?
寫錯字為何不能罵?
冇知識為何不能罵?
迴避問題轉換話題為何不能罵?

點出你嘅問題都叫潑婦罵街?本網所有講基督教嘅帖都叫潑婦罵街啦。你唔識啲字嘅定義,可以問人,唔洗日日同人混淆。
jimmychauck 發表於 2024/9/7 16:22

你真係識字,有種就唔好改吖馬!

周梓跌死無唔無辜呀?

jimmychauck 發表於 2024/9/7 04:15
回覆  leefeng
點出你嘅問題都叫潑婦罵街?本網所有講基督教嘅帖都叫潑婦罵街啦。
jimmychauck 發表於 2024/9/7 16:22

現在已經知道你的精神病比哈佛更嚴重,【現有癲狗jimmychauck,正常人小心】

.
太平天國是在舊農民戰爭條件下的反對西方侵略反對封建統治的偉大的愛國農民戰爭
jimmychauck 發表於 2024/9/7 04:36

「反對西方侵略反對封建統治」﹖
    洪秀全一旦掌權,便大肆封王,多到數都數唔清,連妖教傳銷人羅孝全亦做了洋務丞相。阿柒頭,擘開你屁眼睇下啦。
你咪講第二個更有代表性嘅出黎囉,你咪揾共產黨講太平天國嘅文件出黎囉,幾個月啦你揾到啲乜呀?一啲都揾唔到。

阿柒頭,有冇睇過潘旭瀾先生嘅《太平雜說》吖!
早話太平天國係異端㗎啦,無腦反基又要入基督教數

在天誅教而言,你亦係異端,你亦視天誅教為異端。極毒教要不要入埋你哋數﹖

回覆 10# 旁觀者

哦,原來你唔同意共產黨嘅史觀,早早就話你係咁㗎啦。你唔同意,自己去揾姓羅果啲人大政協嘈嘛,去反黨嘛。啲野全部係佢代表共產黨講,關我叉事?

回覆 11# 旁觀者

太平天國呢啲同基督教無關嘅事,我做咩要嘥時間睇?你自己鍾意咪睇飽佢。你有冇睇過數碼暴龍Tri呀?

回覆 12# 旁觀者

我十幾年前早早話天主教嘅事唔關我事,我早早話佢係異端,你慢左幾多拍啫無腦反基。
我仲好記得十幾年前啲離教者點講呀。"我對二三樓百幾人福音堂嘅睇法冇興趣,我只睇整個基督教咩立場"。反基鍾意將所有野炒埋一碟亂講,十幾年前已經係咁㗎啦。

"無腦反基又要入基督教數"係話,[啲]無腦反基又要[將異端帶來的問題]入基督教數。你唔識睇上文下理就係你自己問題。

話題要轉了嗎?
Gay 督妖徒對不同意見即屬異端,除自己外,全是異端,衰嘢乜都唔關我事!
回覆 15# 旁觀者

轉咩話題啫?羅爾綱講乜,唔通關我事唔關共產黨事呀?
你叫教宗承認我係天主教徒吖笨。你叫佢話我啲好行為關佢宗教事吖嘛。
天主教啲好事都唔關我事,我無需沾佢光,講左N次。
唔啱撒旦教或史大林啲野我入埋你數都仲得。
回覆  旁觀者
轉咩話題啫?羅爾綱講乜,唔通關我事唔關共產黨事呀?
你叫教宗承認我係天主教徒吖笨。你叫佢話我啲好行為關佢宗教事吖嘛。
jimmychauck 發表於 2024/9/8 11:06

羅爾綱係你攞出來講嘅,唔關你事﹖
    你嘅「好行為」就係無中生有、撒潑耍賴!
回覆 17# 旁觀者

我唔攞羅爾綱出黎講,唔通佢就冇講過?唔通共產黨就唔係咁認為?你個正戇鳩,口中喺度口誅筆伐太平天國,自己就唔知主子共產黨嘅立場。我好心提醒你費事你盲樁樁踩錯紅線被消失咋,你啲小粉紅完全繼承共產黨精神,唔解決問題,而係去解決提出問題嘅人。

我重申一次,羅爾綱講乜,唔關我事,我冇攞住支槍逼佢講。羅爾綱講乜,你唔知,係你無知。羅爾綱講乜,關共產黨事關你事,因為你撐共產黨,唔該同共產黨立場一致小小。
太平天國係一個失敗的革命,而按照其建國理念,也可以推測,太平天國管治下,絕對會比清朝和中世紀歐洲更糟糕,也比共產政權糟糕。太平天國雖然聲稱係根據基督教,實際也不是基督教,而係一個統治者借神扮神的神權政治體。基本係ISIS的中國冒基督版,甚至差過ISIS。

太平天國唯一對中國的好處,就係打擊清朝維穩國力,幫助日後的辛亥革命成功。
太平天國雖然聲稱係根據基督教,實際也不是基督教
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/9/9 09:05

你因住俾啲無腦反基小。

我驚佢地睇唔到,特登引出黎俾佢地睇。
高級模式 | 發新話題
換一個