返回列表 回覆 發帖

揭破耶教面具- 創造論不堪一擊

創世紀膠質咁重,點合理呀?
hellboy 發表於 2011/7/21 22:13

你呢種回帖, 叫作:毫無還手之力
我是21樓果個!
其實我返過教會一段時間,但創世紀始終過唔到我邏輯思維,所以最後離開左成為無神論者!
上次我問到"六日時間"的第四日,你可能你唔明我意思,我意思係第一至第三日好似你咁講"日"應該是指一個時段,代表幾億年或幾十億年, ok冇問題!
但到了第四日,"日"已經受到了太陽和月球規限,就唔可以再咁樣對號入座!因為地球和月球理應是每日有規律地轉,除非神計錯數,覺得今天轉慢左,聽日要轉快一倍,後天又再快些.....

gbag05 發表於 2011/7/27 21:02

這位仁兄只用科學理性去理解這段經文, 當然矛盾處處哩.

我會用詩篇的角度來看整段的舖排:

你將創世分成兩行看, 如下:
第一日:造光與暗,日/夜 第四日: 造太陽, 月, 星
第二日:造天和水 第五日:造天空飛鳥, 水中之魚
第三日:造陸地, 植物
第六日:造地上動物; 造人

咁樣排好俾你睇, 一眼睇到係對稱, (另類的押韻罷) 左邊是靜態的受造物, 相對該類別的動態的受造物
將受造物次序刻意編排一下, 使寫出的「詩」文筆對稱有何不妥?現在是寫詩,
作者是賴一篇詩歌來歌頌造物者,
不是寫科學書喎.  當然...翻譯成中文, 英文後的創世紀...無哂那份詩味囉...所以你唔會覺得是在讀一首詩. 創世紀的主旨就是: 神造天地萬物.
回復  Guest from 220.246.61.x

原文的"日"應該是指一個時段
創世紀應該是這樣的:

1:1起初 神創造天地 ...
khoroz 發表於 2011/7/23 13:19

這點我不大同意啵
"日"若是指一個時段, 可長達一億幾千萬年的話, 
那安息日, 人豈不是要休息一億幾千萬年?
一日, 就是我們現在所指的一日
If you wish to read it as a poem, fine.  Just understand that it is far from known facts.  
.
dye 發表於 2011/7/28 00:55

I surely feel fine, because I actually read it as a poem.
You don't feel fine just becoz you read it as a science fact.
So......Dumb!
Some Christians did and continue to read the myth as scientific facts.  They even try to force it in ...
dye 發表於 2011/7/28 01:16

Nope...I see you read Genesis as scientific facts more than Christians would read it as science facts.
你用另一角度去看創世舖排都幾好呀,相當對稱呀!但對稱唔代表一定是真理!
.
gbag05 發表於 2011/7/28 17:14

讀完創世紀, 天主不是要人相信第一日有光, 第三日造植物, 第四日造太陽月亮。
真理不在「第一日有光, 第三日造植物, 第四日造太陽月亮」。
高級模式 | 發新話題
換一個