返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

10:2從門進去的、纔是羊的牧人。
10:3看門的就給他開門.羊也聽他的聲音.他按著名叫自己的羊、把羊領出來 ...
沙文 2022/4/20 09:54 提交

你都講得出羊對遊牧民既重要性哩。所以牧民對羊咪如珠如寶咁對待、加以看護囉。
唔通會對蛇蟲鼠蟻都咁好招呼咩。
正如我在另一帖講咗,人在上主眼中是如珠如寶,所以才會用高價來贖回。
10:2從門進去的、纔是羊的牧人。
10:3看門的就給他開門.羊也聽他的聲音.他按著名叫自己的羊、把羊領出來。
10:4既放出自己的羊來、就在前頭走、羊也跟著他、因為認得他的聲音。
10:5羊不跟著生人、因為不認得他的聲音.必要逃跑。

羊牯認得把聲就以為好得敕。實質上,經營養羊ranch,只有3個理由。

以上兩種,或者您會覺得雖然係就係被剝削,但可以唔好咁計較。

但下面這個就……

我搵唔到將羊當做pets養的ranch.

牧羊人同羊,其實只係有經濟利益關係。您以為佢真係緊張您?其實在經書中都鬼拍後尾枕:

22:7 除酵節、須宰逾越羊羔的那一天到了。

您以為好似畫公仔咁,卡喇穌真係攬住羊牯又錫又盛?
Don't know where God is but the Devil is in the details
猶太佬用把口生咁L多仔,可算奇技。
能唔能夠申請聯合國非物質文化遺產呢?衷心希望聖教會推動推動。

我都應該虛心求教偉大民族口技,為日後轉行做AV男優做好準備。
Don't know where God is but the Devil is in the details
Allow me返轉頭補充一下exodus資料

經書:
1:19 收生婆對法老說、因為希伯來婦人與埃及婦人不同、希伯來婦人本是健壯的、〔原文作活潑的〕收生婆還沒有到、他們已經生產了。

fact check:
worldwide Jews population: 15.2M
https://www.jewishagency.org/jew ... he%20eve%20of%20the,The%20Jewish%20Agency%20for%20Israel.

Egyptian population: 102.3M
https://www.worldometers.info/world-population/egypt-population/

時間就係証人, 說明火喉不足, 未夠鑊氣
10:1 我實實在在的告訴你們、人進羊圈、不從門進去、倒從別處爬進去、那人就是賊、就是強盜。
10:2 從門進去的、纔是羊的牧人。

-----------------------------------------------------
咁講充份顯示,阿穌仔係一個死腦筋完全唔識變通嘅人。
若果牧人見到有狼正在羊圈內咬羊,或者神父在羊圈內性侵公羊,而不幸地牧人身處羊圈入口的對面, (下圖紅色knapsack人仕位置)
如果要由門口入去,必需兜個大圈先走到門口,咁嘥時間,入到去都

蚊瞓. 羊仔得番棚骨或者羊公冇咗貞操。

由fence跳入去救羊,先致係真正的牧羊人。

大家有冇覺得, 有尐嘢的確係上帝創造嘅?
上帝創造問題的大能好強,不過解決問題能力就好弱。
1「天國好像一個家主,清晨出去為自己的葡萄園僱工人。
2他與工人議定一天一個『德納』,就派他們到葡萄園裏去了。
3約在第三時辰,又出去,看見另有些人在街市上閒立着,
4就對他們說:你們也到我的葡萄園裏去罷!凡照公義該給的,我必給你們。
5他們就去了。約在第六和第九時辰,他又出去,也照樣作了。
6約在十一時辰,他又出去,看見還有些人站在那裏,就對他們說:為什麼你們站在這裏整天閒着?
7他們對他說:因為沒有人僱我們。他給他們說:你們也到我的葡萄園裏去罷!
8到了晚上,葡萄園的主人對他的管事人說:你叫工人來,分給他們工資,由最後的開始,直到最先的。
9那些約在第十一時辰來的人,每人領了一個『德納』。
10那些最先僱的前來,心想自己必會多領;但他們也只領了一個『德納』。
11他們一領了,就抱怨家主,
12說:這些最後僱的人,不過工作了一個時辰,而你竟把他們與我們這整天受苦受熱的同等看待。
13他答覆其中的一個說:朋友!我並沒有虧負你,你不是和我議定了一個『德納』嗎?
14拿你的走罷!我願意給最後來的和給你的一樣。
15難道不許我拿我所有的財物,行我所願意的嗎?或是因為我好,你就眼紅嗎?

其實這件事純粹係一個不善經營老闆, Business Administration的bad example, 增加自己costs又不必要地引起勞資糾紛。如果去讀MBA, 就算間U野雞成點都一定會教您fair wages policy唔係咁嘅。

呢尐seasonal labourer jobs, 根據hourly rate出糧,適用於服務性行業。如果能計算逐件產品,咁就計piece rate更公平,老闆成本較低,
例如好似工廠成計件出糧,本case案例,以重量計葡提子,咁咪乜事都冇咯豬頭老細。
所以,elon Musk, Rockefeller, McMillon嘅公司從來唔會咁騎呢,或者都唔駛佢地嘅級數,您得閒行落街口間爛鬼雜貨鋪,問下看鋪大媽有冇試過咁?
維園伯鬧林鄭時,佢老婆開電視,播緊歡樂滿東華。亞伯睇到話好睇,打電話捐錢。有咩咁唔合理呢?係咪要您批准?人地轉台睇埋CNN都仲得。

daily life成日都係咁啦。聖經係寫實文學,所以就係咁記述,就係因為咁,有相當可信度,吸引多人信主吖嘛
上文下理不是但係中間是吖嘛。主耶穌在銀箱對面講是非,講講下剛巧此時靚寡婦出現,耶穌眼前一亮,有感而發 ...
沙文 發表於 2022/3/30 04:54

即係個維園亞伯一路都鬧緊林鄭。。。突然講歡樂滿東華。。。。九唔搭八喎
上文下理不是但係中間是吖嘛。主耶穌在銀箱對面講是非,講講下剛巧此時靚寡婦出現,耶穌眼前一亮,有感而發,插入一段感想。講完又再講番是非。
您管得著乎?
12:41 耶穌對銀庫坐著、看眾人怎樣投錢入庫.有好些財主、往裡投了若干的錢。
12:42 有一個窮寡婦來、往裡 ...
沙文 發表於 2022/3/30 03:59

你睇經真係麻麻地
馬爾谷福音12章上文下理, 都不是講要如何捐獻喎,
全章都係耶穌數法利塞人啲衰行為。
中間, 無喇喇插入教人點捐獻, 好似唔多夾嘴型。

你呢啲反基, 通常都只係單眼佬睇野咁, 只睇一節半句, 唔係睇一章

呢段經文實在講乜, 你真係唔多夠班
12:41 耶穌對銀庫坐著、看眾人怎樣投錢入庫.有好些財主、往裡投了若干的錢。
12:42 有一個窮寡婦來、往裡投了兩個小錢、就是一個大錢。
12:43 耶穌叫門徒來、說、我實在告訴你們、這窮寡婦投入庫裡的、比眾人所投的更多.
12:44 因為他們都是自己有餘、拿出來投在裡頭.但這寡婦是自己不足、把他一切養生的都投上了。

穌仔食飽飯等屎痾,踎喺度昅靚寡婦入幾多錢落去。
仲自作聰明,話人“把他一切養生的都投上了”

實情並非如此,稍為推理一下就知。寡婦係幾時開始咁做呢?如果係舊年開始奉上100% income, 咁我就要問,點解佢仲未餓死?如果係今日先第一次,咁下個禮拜係咪又係乜L都奉曬呢?每次都奉100% income/ capital, 寡婦頂得幾耐呢?
所以,apparently兩個小錢並唔係佢“一切養生的”,以為寡婦就梗係得兩錢棺材本,係耶穌狗眼看人低啫。
回覆 1985# beebeechan

係女人都知。Domestic worker 一定係搵豬扒盛女做。有冇尐老婆咁L蠢請靚過自己菲傭? 我老婆就實唔會。
回覆 1984# beebeechan
這都算難題?一尐難度都冇
如果係孖生大佬,您嘅問題就勉強有小小point.但係:
摩西亞倫與法老說話的時候、摩西八十歲、亞倫八十三歲。

小學二年班都已經識Non-retroactivity,

"凡希伯來人所生的男孩,你們應把他丟在尼羅河裏"

法例刋憲之後出世嘅入河,之前出世就同國安法一樣冇追訴期嘛。

唔信您問下大波驊係咪咁吖嗱
就將100名最接近10歲lang妹賣去巴比倫賺外滙。就算唔志在又唔等錢駛,將猶太妹剩餘價值做人情,免費送畀唔知幾多眼聯盟,當做人情都好
沙文 發表於 2022/3/18 23:49

唔通巴比倫同鄰邦既人只生男丁, 無女用? 要入口?
你話只有索女拎去賣就免強講得通, (索女。。。都留番自用哩)豬扒盛女, 無謂拎嚟哩

所以, 你既改編, 一樣係咁笨實, 智力不會超越原作者的智力。
仲有冇第個解釋呢?
其實照法老嘅剁B方案,凡有男B即剁,
沙文 發表於 2022/3/18 23:49

咁我又俾番個難題推敲下, 既然是有「凡有男B即剁」,, 為何梅瑟又有個哥哥亞倫? 點解亞倫唔使剁??又無俾追殺?(梅瑟就要坐籃落河, 聽天由命)亞倫是如何逃過剁運?
其實照法老嘅剁B方案,凡有男B即剁,大概50-60年就會冇曬男勞動力,到時唔通叫埃及佬自己開山劈石咩?冇曬男奴之後數十年亦連女奴都冇埋,埃及靚太要自己煮飯洗衫湊仔,全體埃及太一聽此方案都上街抗議唔知幾大訴求缺一不可。所以,經書所作這個情節係冇可能存在嘅。
若果我投生在主前唔知十幾世紀古埃及,官拜戶部尚書,主上要管控猶太佬人口,propose如下:只需控制0-10歲猶太妹數目,超額100名女B出世,就將100名最接近10歲lang妹賣去巴比倫賺外滙。就算唔志在又唔等錢駛,將猶太妹剩餘價值做人情,免費送畀唔知幾多眼聯盟,當做人情都好。咁嘅family plan就牢牢掌握,勝於write off自己assets又搞到子孫折損生產力。不知主上聖裁以為然否?
沙愛卿果然國士無雙,上前聽封!
萬萬歲
加封太子少保,賜猶太妹廿名侍寢\侍浴,沙夫人若有異議即賜尚方寶劍斬立決兼棄市。欽此。
謝主隆恩

至於點解經書出現咁笨7嘅法老,我諗其中一個解釋係:古仔中人物嘅智力不會超越作者的智力。
仲有冇第個解釋呢?
回覆 1980# Guest from 82.223.81.x
我否認。
主耶穌吩咐落, 呢啲嘢只可以靜靜雞做, 咁樣公開宣稱,人哋話你做咗你打死都唔好認

6:1  你們要小心、不可將善事行在人的面前、故意叫他們看見.若是這樣、就不能得你們天父的賞賜了。
6:2   所以你施捨的時候、不可在你前面吹號、像那假冒為善的人、在會堂裡和街道上所行的、故意要得人的榮耀.我實在告訴你們、他們已經得了他們的賞賜。
6:3 你施捨的時候、不要叫左手知道右手所作的.
6:4 要叫你施捨的事行在暗中、你父在暗中察看、必然報答你。〔有古卷作必在明處報答你〕
就算福利制度起源于羅馬,但基督教將之發揚光大,將福利制度推廣到全世界,救左無數貧苦窮人。你敢否認這個 ...
Guest from 82.223.81.x 發表於 2022/2/28 20:03
证据?谢谢。
就算福利制度起源于羅馬,但基督教將之發揚光大,將福利制度推廣到全世界,救左無數貧苦窮人。你敢否認這個事實咩?加拿大福利制度起源于基督教,你敢否認咩?
高級模式 | 發新話題
換一個