返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

小事上愚蠢, 大事上也是愚蠢哩!

用年薪80萬去請一個基金經理去管理100萬的財富己經是蠢得可憐。

閣下寫比喻的能力真的九流

一個小比喻已露出無腦本性, 大事上更是無腦
回復  beebeechan

till, 我有話過得抽刀一個client咩懵丙?
您都係我客仔嘛, 雖然投資額小小地50餅 ...
沙文 發表於 2010/10/24 14:00

小事上交代得不清楚, 大事上也不會清楚
我餘下的財富不會交給你管理

till, 我有話過得抽刀一個client咩懵丙?
您都係我客仔嘛, 雖然投資額小小地50餅 ...
沙文 發表於 2010/10/24 14:00

有100億巨富也沒有一個專人去打理, 要同人分一個基金經理?
唔好離題,唔好捉人字蝨
him1006 發表於 2010/10/24 14:01

就係有條傻佬係到玩繄捉聖經字蝨, 仲以為好很醒唶
以後出帖前經經你既大腦先好按「發表回復」哩
最近先識佢
見你引用我個帖,以為你話我
我認自己有時係一個好低能既人(其實係經常) ...
him1006 發表於 2010/10/24 14:20

睇你既簽名檔都知哩
係要講到咁絕?
我都比平時收斂左好多啦,唔想係度串你
him1006 發表於 2010/10/24 14:33

串我...隨便啵
你想串便串囉

人地講開野你來搭訕, 又訕唔起, 又怕痛又想玩
下半截:
在最小的事上不義、在大事上也不義。

這句經文又是未必一定的。例如,
平日辦公室性騷擾Lucy更是天天的例行消遣, 但強姦她呢?我哪來的胆子

...
沙文 發表於 2010/10/24 19:55

因為你只是一個小男人。
當你變成有權有勢, 隻手可遮天時.....LUcy 便慘了
所以, 若要聖經無誤
請天主關照下細佬
沙文 發表於 2010/10/24 20:07

咁你咪努力向上爬, 爭取權勢囉...一切為了Lucy!!!!!!
「每個人都有個價既……咁啦……」然後舉起一隻手指。
對方說:「想用一千萬買起我人格,我呸!」
有錢人:「係一億喎。」
對方把口中的飯吐出道:「……咁我都知道,人格其實都唔係咁重要既,識時務者係俊傑,良禽擇木而棲……」

抽刀斷水 發表於 2010/10/25 17:13

有錢人心想:
一個為了一億便會出賣自己人格的奴才, 我才不會把我的家財給他管理.
(有錢人的家財是一千億)
在最小的事上不義、在大事上也不義。
閣下咁諗野,係咪犯左聖經某十咩既其中一條呢?
him1006 發表於 2010/10/26 16:46

在耶穌的教導下, 可改變人的犯罪念頭
能跟隨耶穌的話, 那當我在有權有勢時, Lucy也不會慘。
這就是耶穌所希望的。

也可以掉個頭說, 當耶穌的話盛行世上, 也當有人有權有勢時, 你也不會變得很慘。
當耶穌再到世上,係想講聖經是假野
證據之一:聖經話耶穌會係peter仔班門徙死之前再黎世上,最後,peter仔佢地 ...
him1006 發表於 2010/10/26 20:15

你能引番聖經既原文出黎的話
我就續點續句教下你, 話你知你點錯法
talking about 宗徒唔認主, 又係暗藏聖經錯謬

talking about 宗徒唔認主, 又係暗藏聖經錯謬

點解伯多祿指下鼻個話唔識耶穌就個個都信佢?橫豎猶達斯依斯加略都收咗水, 當場扣查伯多碌, 補多廿皮叫猶達斯認一認人都好易啫, 有乜理由會咁易甩得身咖? 電影業每下愈况, 當觀眾係儍嘅編劇就耐屎中都會有, 但係都唔好太過份嘛

有時, 用下少少腦便知係咪有人在亂吹哩.
(兲基就係欠缺了這個兲份, 聖神七恩中, 佢地少了七恩)

沙文 發表於 2010/10/26 22:31

講錯謬, 真係好難有人及得你囉

原來某年維園的六四集會, 溫爺爺爺微服參予, 當時無人認出來。
不是事後溫爺爺自己講出來, 跟本無人知他當時在埸。

人地講左俾你聽勒, 你現在才馬後炮質問六四大會當時點解唔請溫爺爺上台發言!!?

看來你真的欠了七恩中的幾恩
您谷屎上腦啦陳便秘

係人都睇得出台上嘅華叔係假扮咖啦
七恩齊欠 ...
沙文 發表於 2010/10/27 10:23

咁戇居既帖
真係要抄低佢先, 可以遺臭萬年
等你無得編輯, 刪除
小弟唔中意引聖經,但係我為引一次:
馬太福音16:28 :我實在告訴你們、站在這裡的、有人在沒嘗死味以前、必看 ...
him1006 發表於 2010/10/28 16:40

反基用呢個 truthbible.net 既野當秘芨, 都唔慌有腦得去邊,
(連選擇一個有水準的網站也不懂囉)

我也好少對這九流網內的廢料作回應,
但我也作一次。

簡單不過, 懂聖經者都會知
有人在沒嘗死味以前、必看 到人子降臨在他的國裡。...
人子降臨在他的國裡。是指甚麼先?
要搵反基料, 我介紹你去一個好一點的網站哩
http://skepticsannotatedbible.com/gen/1.html

甚麼「真理聖經.叻」的料都是抄自這裡, 三,四流的復述剪貼。
您想佢指甚麼就指甚麼啦, 我冇所謂
..
沙文 發表於 2010/10/28 20:21

我都唔係指俾你睇
你有所謂, 便所你自己的謂囉
另一帖talking about 瞓覺, 我又醒起這件「話口未完」式爛瞓豬錯謬

Mat 8:20耶穌給他說:「狐狸有穴,天上的飛鳥有巢,但是人子卻沒有枕頭的地方。」

Mak 4:38耶穌卻在船尾依枕而睡。他們叫醒他,給他說:「師傅! 我們要喪亡了,你不管嗎﹖

沙文 發表於 2010/10/29 07:10

噢...原來你以為耶穌是旦家人
我出一題徵求最佳答案
十幾個宗徒, 點解耶穌認為兩把刀就夠呢?

沙文 發表於 2010/11/4 03:32

一把用來切生肉
一把用來切熟肉
廣東方言有話: 忠直的人「擔屎唔偷食」;
大富豪「打跛腳都唔使憂」

係咪忠直的人就個個都擔屎的?
大富豪個個都要跛腳,以示他富甲一方?

你喜歡不停地獻醜, 真不知醜字點寫
高級模式 | 發新話題
換一個