聖經錯謬補遺

關於聖經錯謬, 在硬資料方面不少已廣為流傳

www.freethoughtdebater.com/tenbiblecontradictions.htm
http://www.answering-christianity.com/contra.htm

所以我提出一些較為隱匿的聖經錯謬, 敬希各位亦注意一下, 免受其累

最近引過一段經文
Luk 16:10人在最小的事上忠心、在大事上也忠心.在最小的事上不義、在大事上也不義。

我想提醒各位, 這是十分幼稚的想法.
我做fund manager, 抽刀斷水給我管100萬, 我想, 我吞掉100萬但丟了年薪80萬的工作, 算算划不來, 所以我很忠心地為他管理 portfolio.

一年後抽刀斷水見我在最小的事上忠心, 以為聖經教的準沒錯, 於是將全副身家100億交我管理.

我保證明天抽刀斷水連去處女島找我的機票錢都要向淚兒借
上體育堂時老師叫你四圍走, 跑圈
你上中史堂係課室跑圈吖。。。。。 ...
beebeechan 發表於 2019/11/7 07:30

跑咗啦。
公輸盤為楚造雲梯之械成,將以攻宋。子墨子聞之,起於齊,行十日十夜,而至於郢,見公輸盤。

為咗study這件中史事件跑馬拉松, 我成績啱啱夠畢業。全靠之前歐洲史堂, 實地去雅典跑馬拉松練習。中史、歐史同體育,都唔係好似貴教咁,來來去去都凈喺一個封閉系統內圍威餵。
淘汰咗好L耐啦, 依家連最渣嘅737max 都唔用咁L多隻翼
-------------------------------------------------- ...
沙文 2019/11/7 23:22 提交

幾時進化成飛碟?
跟住打鍾落堂,recess之後science堂。
先生話恒星HD 140283 係138億歲。

地球都係得45億年歷史, 菜就5億年前出現。

我想叫齊兩位先生3口6面問清楚, 但校長話學校policy冇得咁L樣上堂
-------------------------------------------------- ...
沙文 發表於 2019/11/7 23:22

上體育堂時老師叫你四圍走, 跑圈
你上中史堂係課室跑圈吖。。。。。
淘汰咗好L耐啦, 依家連最渣嘅737max 都唔用咁L多隻翼
-------------------------------------------------------------------------
我中學上聖經堂, 先生話呢個世界係有咗菜先然後才有第尐星體

1:12        於是地發生了青草、和結種子的菜蔬、各從其類、並結果子的樹木、各從其類、果子都包著核。 神看著是好的.
1:13        有晚上、有早晨、是第三日。

1:16        於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。
1:17        就把這些光擺列在天空、普照在地上、
1:18        管理晝夜、分別明暗. 神看著是好的.
1:19        有晚上、有早晨、是第四日。

跟住打鍾落堂,recess之後science堂。
先生話恒星HD 140283 係138億歲。

地球都係得45億年歷史, 菜就5億年前出現。

我想叫齊兩位先生3口6面問清楚, 但校長話學校policy冇得咁L樣上堂
de omnibus dubitandum
可惜6隻翼美姿生物Palaeodictyoptera巳绝種, 請來其親戚頂當

有翼曱甴, 展翅高飛
大家齊來欣赏美姿

...
沙文 發表於 2019/11/5 10:25

六翼飛機, 展翅掟彎
大家齊來欣赏一番
可惜6隻翼美姿生物Palaeodictyoptera巳绝種, 請來其親戚頂當

有翼曱甴, 展翅高飛
大家齊來欣赏美姿

反觀天使用翼飛, 受天氣、氣流限制而且速度低, 堪稱神怪作品中低端之作

沙文 發表於 2019/11/4 10:09

有時唔係一定講速度既,
正如游水, 會睇姿勢靚唔靚:

「只須fit 一聲突然出現」嗰啲, 無乜美姿, 攝青鬼咁!
/
唔知各位有冇發覺, 粵語長片入面嘅神仙, 係比聖經入面的天使更為符合科學嘅。佢地唔駛背脊揹住幾隻翼咁漏bo ...
沙文 發表於 2019/11/4 10:09

自己冇翼嗰就要  call 空中 Uber
多咗6隻翼, 輸送器仲嘥電/油, 為起條數上黎笨7加個箍
沙文 2019/11/3 21:59 提交

V6 engine 好馬力喎。
唔知各位有冇發覺, 粵語長片入面嘅神仙, 係比聖經入面的天使更為符合科學嘅。佢地唔駛背脊揹住幾隻翼咁漏bou, 只須fit 一聲突然出現, 不受時空限制,接近dematerialising, quantum teleportation之類技術。

反觀天使用翼飛, 受天氣、氣流限制而且速度低, 堪稱神怪作品中低端之作
多咗6隻翼, 輸送器仲嘥電/油, 為起條數上黎笨7加個箍
叫一隻seraphim用翼飛落泥教育下您

Isa 6:2 其上有撒拉弗侍立.各有六個翅膀.用兩個翅膀遮臉、兩個翅膀 ...
沙文 發表於 2019/11/3 21:47

挑。。。
依家買車都買 hybrid 㗎哩
鐘意時用電, 
有時會用油

天使有時會用翼, 係大氣層內咪用翼囉, 省能源, 環保嘛
要去大氣層外既GB-z11星球先用輸送器
邊到有話天使翼係用嚟飛既呢?

beebeechan 發表於 2019/11/2 17:29

叫一隻seraphim用翼飛落泥教育下您

Isa 6:2 其上有撒拉弗侍立.各有六個翅膀.用兩個翅膀遮臉、兩個翅膀遮腳、兩個翅膀飛翔.

咁又唔止,仲可以燒黎食好L惹味
https://www.youtube.com/watch?v=5OPCQD5AE6Q
其實,天使有翼本身就是一個想像力受制於知識的例子。
若果全宇宙都係天主整出來,而天使係couriers.
翼只 ...
沙文 發表於 2019/11/3 09:10

你呢帖亦係受制於知識既例子。
邊到有話天使翼係用嚟飛既呢?
超時空輸送㗎嘛,  60年代既star trek 編導都諗到哩

雖然部輸送器係舊款啲, 粗粗地都袋住先哩

對翼係用嚟襯衫既, 吹咩?
其實,天使有翼本身就是一個想像力受制於知識的例子。
若果全宇宙都係天主整出來,而天使係couriers.
翼只能在大氣層內使用,都唔駛講GB-z11咁遠,飛去月球都唔得啦,有L用咩?
有得賣嘅。您唔捨得就我送一對畀您過節
https://www.spirithalloween.com/ ... 921/c/3808/1003.uts
您就識碌7,唔著襪

書中所講係兩條女有毛有翼, 話明係women
Then lifted I up mine eyes, and looked, and, ...
沙文 發表於 2019/10/29 06:26

女人有毛唔出奇,
有翼就...........
係天上仲卦住要扑野,
好似細絡仔仲未戒甩啜奶咀, 吮手指咁?
beebeechan 發表於 2019/10/28 08:46

神父喺聖堂都卦住要扑野啦。不嫁不娶都冇話不扑野,神父不娶都扑野啦。星期日去問下佢係咪, 不過要打少一日曱甴。
高級模式 | 發新話題
換一個