返回列表 回覆 發帖

唔准你用袋

前幾日,薏蘊揸住報紙質問我:「你實有份簽名啦?」我極力否認,我話我根本不知有個這樣的網站,但係佢露出一副不相信的嘴臉,我亦無從辯解。為此,我們之間有了一點芥蒂。

琴晚,我見仔仔mit爛本spongebob公仔書。逐頁逐頁咁mit到甩皮甩骨。

我又見到薏蘊床頭櫃上面的聖經,我好担心仔仔會攞左佢,逐頁逐頁咁mit到甩皮甩骨。
於是,我好心用個膠袋笠住本聖經,防止不幸事件。

就係咁,薏蘊就話我:「影視處都不敢做既野,你居然夠胆?」唉,我點樣向她解釋這個誤會呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-22 21:43 發表
前幾日,薏蘊揸住報紙質問我:「你實有份簽名啦?」我極力否認,我話我根本不知有個這樣的網站,但係佢露出一副不相信的嘴臉,我亦無從辯解。為此,我們之間有了一點芥蒂。

琴晚,我見仔仔mit爛本spongebob公仔書。逐頁逐頁咁mit到 ...

一於叫仔仔mit爛本聖經(要做得好好睇睇,不要露出馬腳。)
跟住你捉住仔仔去媽咪面前領功。
原帖由 沙文 於 2007-5-22 21:43 發表

琴晚,我見仔仔mit爛本spongebob公仔書。逐頁逐頁咁mit到 ...

你一於以行動來表明啦! law本聖經同個仔一齊讀! 仲要讀埋過d被投訴既部份
之後大大聲同個仔仔講  呢d唔係不雅  係歷史及文化既一部份! 嫂夫人一定讚你明事理!
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #3 Step.King and #2訪客得得b 的帖子

謝謝您們的意見。但經過影視處、盲光社各方社會賢達的教化後,我已找不到景教經中那裡有不雅的經文了。

由於是次事件由報章引起,小弟有個小小的要求 -- 您們的聲援。

請動員一次遊行,各人手持一本封了膠袋的景教經由影視處遊行至盲光社,以示愛護文雅的聖物。

Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-22 23:47 發表
謝謝您們的意見。但經過影視處、盲光社各方社會賢達的教化後,我已找不到景教經中那裡有不雅的經文了。

由於是次事件由報章引起,小弟有個小小的要求 -- 您們的聲援。

請動員一次遊行,各人手持一本封了膠袋的景教經由影視處遊行至盲光社,以示愛護文雅的聖物。

影視署地址: 香港灣仔告士打道5號稅務大樓39樓
明光社地址: 九龍長沙灣道833號長沙灣廣場二期503室 (荔枝角地鐵站A出口)

老大  史仔絕對願意為你做先鋒開路! 但都唔駛咁整蠱我呀...
要我由灣仔遊行到長沙灣? 小弟泳術未有咁叻可以橫越維港...請恕未將無能...
花開花落花無缺!

回復 #5 Step.King 的帖子

可封閉海底隧道供您們專用。盲光社隻手遮天,一定可以幫到您
原帖由 沙文 於 2007-5-23 00:12 發表
可封閉海底隧道供您們專用。盲光社隻手遮天,一定可以幫到您

老大你仲唔認靠害??

http://72.14.235.104/search?q=cache:BjHz_WBKa-cJ:ghw.spe-edu.net/riji-5.htm+%E8%89%87%E6%88%B6%E4%BA%8B%E4%BB%B6&hl=zh-TW&ct=clnk&cd=1&gl=hk

『是的,其实我们一心想去港督府请愿。上次请愿被阻挠后,大家心有不甘,再去一次。虽然我不大赞成这次行动,但因为是大家的决定,我也得支持。』甘仔认为,这次行动也许会出事。果然是。旅游巴出了海底隧道,请愿人士赫然发现三部警车拦在他们前头,旅游巴根本不能多开一步。突然,一个好肥好大声的英籍帮办冲上旅游巴问:『谁是负责人?』
『我就是。』学生代表张彩云立即从座椅上站出来应付洋帮办。
『我要你们马上折回头。』洋帮办吩咐道。
『警方要我们折返,大家认为怎样?』学生张彩云问车上群众。
『不回头!不回头!』群众很有节奏的回答。
『那么你们要往哪里去?』洋帮办又问。
群众里头有人大嚷: 『我们去公园睇马骝。』
『……』
『……』
与警方争持,吃亏的永远是群众。结果两架旅游巴上的76名及支持者,全部被带返中央警署。

花開花落花無缺!

回復 #7 Step.King 的帖子

那是因為甘仔沒有得到隻手遮天盲光社支持之故,艇户的遊行是屬世的。您去盲光社打通關係,說是次行動基於保護文雅的聖物,他們一定支持屬靈的遊行
原帖由 沙文 於 2007-5-23 00:50 發表
那是因為甘仔沒有得到隻手遮天盲光社支持之故,艇户的遊行是屬世的。您去盲光社打通關係,說是次行動基於保護文雅的聖物,他們一定支持屬靈的遊行 ...

老大未玩啦
佢地有甘仔做後盾都唔夠照?
老大你即係話甘仔唔夠屬靈啦

花開花落花無缺!

回復 #1 沙文 的帖子

一人一步,用透明袋加「非警告」字句咪得?

回復 #10 dye 的帖子

我用袋笠住佢啫,邊有咩字句啫?咁都唔得,呢碌教排他性又有證據啦。您地諸多藉口唔去遊行唔緊要,我决定由我做起,一於為了保護文雅的聖物,同佢笠膠袋
原帖由 沙文 於 2007-5-23 11:43 發表
我用袋笠住佢啫,邊有咩字句啫?咁都唔得,呢碌教排他性又有證據啦。您地諸多藉口唔去遊行唔緊要,我决定由我做起,一於為了保護文雅的聖物,同佢笠膠袋 ...

邊有藉口wor 老大,  我只係話過條路太遠之ma  香港冇幾多人會遊行遊咁遠
講遊行  我估我都有機會多老大一兩次掛~
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個