返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 上帝只是神棍的一個幌子

若是依照一神宗教的說法,這個宇宙萬物一切都是由萬能的主所創造的,他們能夠提供唯一的證據是舊約中的創世紀,說來也是一件十分​矛盾又荒謬的事。

.舊約中說上帝創造了人,那麼又是誰來創造了這個上帝呢?若是由信徒無中生有虛構出來的?當然的就拿不到什麼證明。還是自然有,若是自然有,那祂的存在證據在那裡?

.既然說上帝創造了人,等於說凡是信仰耶教的人,都認同一生命運都是受上帝制約掌控定命論。這樣豈不是在鼓勵信徒消極宿命觀與迷信認命嗎?

.如果耶教徒狡辯說命運由自己來掌控,根本就是自欺又欺人大謊話。那麼信仰耶教上帝只是多餘的累贅,信仰神明只是神棍的一個幌子,更與萬物都是由萬能的主所創造的理論互相抵制衝突與矛盾。

.上帝既然能創造了萬物,那祂為什麼又這樣愚蠢的再去創造一個魔鬼<撒旦>來跟祂作對呢?製造對立搞成正邪兩派世界的混戰。

.如果一切都是萬能的主所安排的,有人要反對耶教的話,也是上帝安排的範疇。耶教徒不應該在干擾反駁才合乎道理,這樣才合乎上帝測試耶教徒道德修養及魔考檢驗。

.總總許多難以理清的矛盾糾纏在耶教信仰裡,由此可以見得這個人工創造出來的上帝智慧並不怎樣高明嗎?

在舊約創世紀中裡記載的是上帝如何來創造人類的神話故事,耶教徒拿一個人為創造的神話故事來作神明存在辯證理由,這豈不是用第二個新謊話來替第一個舊謊言作自圓其說的狡辯之詞嗎?基督徒用聖經來說明上帝來源,就類似中國古人用嫦娥奔月神話故事來胡弄小孩子一樣。這樣說明耶教徒的水平,自己缺乏邏輯推理能力之外,簡直是把所有的人都當作是像他們一樣愚夫愚婦,天下信眾智慧只有三歲小朋友一樣的幼稚​來看待。顯然的是耶教徒要講謊話之前,都沒有仔細認真作好功課,才會出現這樣無法自圓其說自相矛盾大謊言。

附註
   本文章只是截取世界上真的有神嗎其中的一段文字,有關神明存在議題,全套文件共有一萬兩千個中文字,歡迎華人各界用學術方式辯論神明存在議題,遊戲規則是把你答辯文件像我怎麼樣有系統的論述po在個人博格後再連結到這個版面來 (不回應神棍信不信由你模式的狡辯抬槓)

完整文件網址   http://blog.yam.com/ross168/article/22722936

無論呢D野講幾多次都冇用,因為D基督徒一又搵方法證明世上有上帝,上帝一定冇錯,再唔係就扯開話題
無論呢D野講幾多次都冇用,因為D基督徒一又搵方法證明世上有上帝,上帝一定冇錯,再唔係就扯開話題

佢地只要係你篇文度搵到一個錯字就話篇文係假既,錯既
而我地係聖經度搵到n錯就話
你知點解咩
又or
扮睇唔到or叉開話題
路人甲
佢地只要係你篇文度搵到一個錯字就話篇文係假既,錯既
而我地係聖經度搵到n錯就話
你知點解咩
又or
扮睇唔 ...
him1006 發表於 2011/1/11 19:50

我全部都睇到架
都不知幾希望你能指出聖經點錯法.....

你....可以試試嗎?
(不過......咪成個網頁咁搬過黎啵!)
回復 4# beebeechan

聖經的野沒事實根據不知幾多, 就十災難就已經唔係事實啦!
講多都長氣, 費事比你長篇大論護教!
回復  beebeechan

講多都長氣, 費事比你長篇大 ...
葉仔 發表於 2011/1/12 10:41

十災中之九災都是環繞著埃及境內的各種自然災禍之喎, 如
紅潮, 蝗虫, 蝦蟆, 蚊, 蠅滋生, 人有皮膚病, 獸疫, 天降大雨雷暴落雹, ......難道你認為當時的埃及沒有這種災禍發生過咩?
(你真係唔夠科學勒!)
講多都長氣, 費事比你長篇大論護教!
.

咁你呢次又對呀
你講多錯多,
少講少錯呀
回復 6# beebeechan

以你所講即是唔係耶神賜架囉, 是自然嘛!
不過要有十災的証明都幾薄弱下,
所以你點護教都冇用, 造假就係造假啦!
回復 4# beebeechan

唔成個網站搬黎點得呀,先輩早已完備好整本聖經的challenge喇喎:
http://skepticsannotatedbible.com/
仲分左 Absurdity, Injustice, Cruelty and Violence, Intolerance, Contradictions, Family Values, Women, Interpretation, Science and History, Sex, Prophecy, Language, Homosexuality 咁多大類添。
十災中之九災都是環繞著埃及境內的各種自然災禍之喎, 如
紅潮, 蝗虫, 蝦蟆, 蚊, 蠅滋生, 人有皮膚病, 獸疫, 天降大雨雷暴落雹, ......難道你認為當時的埃及沒有這種災禍發生過咩?(你真係唔夠科學勒!)

真係有可能,唔記得係邊度睇過係有關連,因為一樣野先有下一樣野發生
不過,有發生=神存在?
我寫:人類存在,我創造左人,所以我係神
人係存在不過唔係我創造,e個大家都知
以基基講法,因為人類真係存在,所以我係神
路人甲
真係有可能,唔記得係邊度睇過係有關連,因為一樣野先有下一樣野發生
不過,有發生=神存在?

him1006 發表於 2011/1/12 19:36

睇你地呢班反基,真係好唔夾咀型。

.

一dee就大大聲話無dee咁事, 一個就話, 係丫, 有發生過, 咁又點?

咁即係有冇咁事先?!!
(你地自己先呦掂數先勒)
人係存在不過唔係我創造,e個大家都知

him1006 發表於 2011/1/12 19:36

係丫, 神無「造」你,
你係你老荳亞媽攪野而生下來的
只有亞當厄娃是神親手造的
科學/現實沒有連貫的巧合性
睇你地呢班反基,真係好唔夾咀型。

一dee就大大聲話無dee咁事, 一個就話, 係丫, 有發生過, 咁又點 ...
beebeechan 發表於 2011/1/12 20:41

邊個話反基要夾咀型既 ﹖

唔成個網站搬黎點得呀,先輩早已完備好整本聖經的challenge喇喎:

仲分左 Absurd ...
抽刀斷水 發表於 2011/1/12 14:31

你去到酒樓, 個菜牌都分門別類,
你係咪同個伙記講: 在菜單內的, 通通給我煮一個上來?
(咁豪呀?)
邊個話反基要夾咀型既 ﹖
三教童 發表於 2011/1/12 21:27

跟本無口且型, 想夾都唔曉,
結論: 反基無咀型

他說他的, 你說你的, 我說我的......街市一樣
跟本無口且型, 想夾都唔曉
beebeechan 發表於 2011/1/12 21:46

我問你
邊個話反基要夾咀型既  ﹖
我問你
三教童 發表於 2011/1/12 21:51

我問你
邊個話咀型唔緊要既?

我問你
邊個話咀型唔緊要既?
beebeechan 發表於 2011/1/12 22:08

你係咪答唔出 ﹖
他向來什麼都答不出, 只會瞎扯
高級模式 | 發新話題
換一個