返回列表 回覆 發帖

恩愛的一軛:周啟邦夫婦

日前咖喱堂(tka_lai)致電給我,叫我把這篇名人一軛見證貼在論壇中。昨日與她見面時,她就把這篇文章給了我。

周啟邦夫人
--虔誠的信徒

含著銀匙出生的周啟邦夫婦,生活可說是無憂無慮,從不用營營役役地為口奔馳,衣、食、住、行,無不力求講究,榮華富貴,可謂享之不盡。

然而,在物慾之餘,他們也有出世的一面。夫婦二人皆是虔誠的信徒,藉著宗教,他們得到精神上的解放,不再計較世俗的名名利利,達到心境恬淡、與世無爭的境界。

不過,周氏伉儷所屬的宗教各自不同。周太是天主教徒,每天晚上皆會祈禱;周啟邦雖自幼便過契給華光先師,到近年卻開始信佛,現在每晚必會上香祝禱。「金屋」裡設有神房,夫婦二人「各有所屬」,互不衝突,在神房內,丈夫唸他的佛經,妻子唱她的詩歌,偶而閒話家常,自得其樂。

周啟邦譚月清夫婦能保持心境平和,把旁人的誤會、批評置諸不理,宗教的影響實有幫助。

節錄自《香港女富豪列傳》,方曉雲著,勤+緣出版社,1993年2月

能夠想像沙文兄御妻術應不會比周先生差,生活自當比這對夫婦更幸福吧?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

抽刀兄.........

乜你咁奸茅架..... 我就寫餐死o既,你就用轉貼,咁唔得喎!乜唔係話鬥帖數多咩?(講笑而已)
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
周仔邦一定唔會信基教,因為十一真喺唔講得少。
慢事急行,急事慢行。
原帖由 earear 於 2007-7-19 22:23 發表
周仔邦一定唔會信基教,因為十一真喺唔講得少。

佢老婆都係信天主教,自由奉獻是也。

原帖由 酒井明 於 2007-7-19 20:53 發表
乜你咁奸茅架..... 我就寫餐死o既,你就用轉貼,咁唔得喎!乜唔係話鬥帖數多咩?(講笑而已)

係,但係都係我親手打的。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #1 抽刀斷水 的帖子

原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-19 20:18 發表
能夠想像沙文兄御妻術應不會比周先生差,生活自當比這對夫婦更幸福吧?

但薏蘊的御夫術比周太強上數倍
所以沙文今天如此聽話

花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #5 Step.King 的帖子

你死嘞... 咁講你師父!
小則潤澤生活, 大則啟生之道

回復 #6 Paul 的帖子

我死前走離搵你決志米可以順便上埋天堂law
花開花落花無缺!

我死前走離搵你決志米可以順便上埋天堂law

咦?你想學Constantine?
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-19 04:18 發表
差得遠........佢地唔會有新布補舊衫的問題。

但我們就會貧賤夫妻100事哀,牛衣對泣
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #9 沙文 的帖子

新布補舊衫的問題係你同羅沙蓮播
唔係你同嫂夫人wor~ 未係度扮野~
花開花落花無缺!

回復 #10 Step.King 的帖子

有新布補舊衫問題的關鍵人物係我..........
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #11 沙文 的帖子

但補衫的是羅沙蓮唔係薏蘊wor
花開花落花無缺!

回復 #12 Step.King 的帖子

但有新布補舊衫問題的關鍵人物係我,邊個同我係一齊,邊個就要用新布補舊衫

回復 #13 沙文 的帖子

即係話 邊個同你一齊 就一定要讚成復僻Oct 7, 1971之前的婚姻制度啦
我唔信嫂夫人會讚成wor
花開花落花無缺!

所以我先要用實驗證明移鼠大聖呢個「冇人用新布補舊衫」理論係錯嘅。唔通您掉轉槍頭支持移鼠大聖lu喎?
原帖由 沙文 於 2007-7-24 14:32 發表
所以我先要用實驗證明移鼠大聖呢個「冇人用新布補舊衫」理論係錯嘅。唔通您掉轉槍頭支持移鼠大聖lu喎?

理論係錯, 但事實係真嘛! 所以我建議周太最好向嫂夫人補習一下御夫術
咁就一定 好多啦

花開花落花無缺!

回復 #16 Step.King 的帖子

乜鬼野事實啫?事實就是一夫一妻制根本就是大秦景教的文化侵略!根據1875年的《婚姻條例》規定,‘非基督教人士,依照其本身信奉之法律禮教結婚者’,即視為合法婚姻。而家搞到唔理您信唔信大秦景教都要遵守大秦景教的教規,您居然不遺餘力地推行,助紂為虐、為虎作倀,我唔識您呀!
原帖由 沙文 於 2007-7-24 14:46 發表
乜鬼野事實啫?事實就是一夫一妻制根本就是大秦景教的文化侵略!根據1875年的《婚姻條例》規定,‘非基督教人士,依照其本身信奉之法律禮教結婚者’,即視為合法婚姻。而家搞到唔理您信唔信大秦景教都要遵守大秦景教的教規,您居 ...

咁我都加多句law, 羅沙蓮都要跟嫂夫人學下御夫術 方便日後幫手一起管理沙文, 三人共謀幸福
為徒者 我都算唔話得啦
花開花落花無缺!

回復 #18 Step.King 的帖子

為徙者就算唔話得,但為徒者就還差一點

回復 #19 沙文 的帖子

咁都唔滿意? 乜你咁難服侍架...
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個