返回列表 回覆 發帖

自欺欺神

據說,夭主教只准進行坊間所謂「自然避孕」之理由係:
為甚麼教會會禁止人工避孕及使用其他避孕用品呢?因為在性行為中,同時有兩個目的。其一就是表達並達致男女之間愛的共融:夫婦每次性行為可使他們彼此間的關係加深及鞏固;性行為的第二個目的就是生兒育女:當夫婦倆表達他們之間的愛的同時,他們也正好與天主合作,合力拓展祂的創造工程,為世界增添新的生命。
天主教會認為性行為的兩個功用都是天主的偉大設計,我們不應擅自將它們分割,因為只有天主才是生命的根源。當人嘗試將性行為的兩個功用割切,將繁生後代的可能性拿走時,他們實際上是意圖掌握一個根本不屬於他的「支配生命的權力」。這也是教會禁止採用避孕用品的原因。
不過,如果夫婦只在婦女每月的不育期內發生性行為,則不違反天主的設計。他們這樣做,只是在利用一個「自然賦予」的條件(以基督徒的術語來說,即是「天主賦予」的。)反之,避孕丸和人工其他避孕工具的設計,則是為了在婦女每月的可孕期內阻礙生育的自然進程。天主教會認為自然節育法可行,是因為它並沒有干預夫婦性行為中的生育意義。
http://www.dolf.org.hk/hotline/faith/45440.htm

其實此乃自欺欺神。當您明知今次扑嘢係唔會乸嘢但仍照扑,就已经將男歡女愛同生仔兩個功用擅自分開啦。
應該係安全期就禁慾,其餘時間就縱慾,咁先係天主的兩個偉大設計雙輔雙成嘛
分明系上帝做野唔认真,搞到掉掉fing;若果做到日日都系不安全期,除咗带袋之外系咪只能用体外嘥精法?造人之伟大工程将無得逃避!

实际上有不安全期系同道家有密切关系》能够达致阴阳调和之目的而又唔一定要生仔!i.e.男人嘅痘痘無嗮,女人嘅干旱暗淡皮肤唔见埋!當然最紧要系要有高潮。。。
回復 2# ali

高潮?
陳師奶就陰功咯。發情期嗰陣,陳教友就掂都唔夠胆掂佢;佢冇咁想要嗰晚,就畀陳教友特登計到正一正摷到內出血....
所以,夭主教教友一般較為忟憎而衍生出其他社會問題就係因為咁。
回复3#沙文

Lee嗰真系深层次矛盾喔!
當您明知今次扑嘢係唔會乸嘢但仍照扑,就已经將男歡女愛同生仔兩個功用擅自分開啦。

沙文 發表於 2011/10/30 23:46

甚麼好的方法, 落入你手中都會變成是壞事。

教宗庇護十一世在1931年《聖潔婚姻》通諭中說:
all forms of birth prevention are evil.
這當然也包括了自然避孕法。
一對夫婦, 若以逃避懷孕為目的而長期使用自然避孕都是不對的, 有違婚姻的意義。

自然避孕法只是幫助夫婦去計劃生育, 不是謝絕生育。
回復  ali

佢冇咁想要嗰晚,就畀陳教友特登計到正一正摷到內出血....
所以,夭主教教友一般較為忟憎而衍生出其他社會問題就係因為咁。

沙文 發表於 2011/10/31 07:26

遇著老婆無咁上要個晚也要霸王硬上, 仲話要摷到出血?
這種做法只是視女性 (老婆) 的身體為一個工具, 一件洩慾的工具而已。
你邪惡的本性盡露哩。

你這樣不尊重女性身體的男人, 用甚麼避孕方式都會是邪惡。
(做你老婆可真慘, 怪不得難共負一軛)

更可悲的是你這份邪惡很易便傳染給了 Ali. 快過沙士。
回复6#bbc

quote:"更可悲的是你這份邪惡很易便傳染給了 Ali. 快過沙士。"

本人郑重声明,我無摷过沙文,又無被沙文摷过。两者没有任何离教者之家以外嘅接触,所以唔會有传染Lee嗰问题。
回复5#bbc

quote:"...自然避孕法只是幫助夫婦去計劃生育, 不是謝絕生育。"

做咩教徒要去计划嘅,唔通唔相信上帝嘅计划?!哦,明白了!今日第70亿人诞生在菲律宾,大家都惊咗人口爆炸。但系上帝當年就系觉得闷,先至整嗰阿當出嚟。自创世纪到今日已经有700亿人次存在过在世上了。上帝真系咁怕闷咩?!
回復 5# beebeechan

計劃生育, 就已經係擅自分割兩個功用啦。 forms of birth prevention亦包括唔做,教宗自己就最EVIL.

遇著老婆無咁上要個晚也要霸王硬上,係您地夭主教嘅schedule,我就梗係趁她排卵期性饑渴爆燈先戴套上,陳師奶唔恨得咁多。

我地情到濃時用力過度亦好平常,並唔係唔尊重女性身體,相反,就係尊重她,我先會咁賣力。佢肉緊起上黎,又夠死命咬我啦, 咬到我成條頸都係love bite, 大熱天都要著turtleneck 衫返工,唔通我又話佢唔尊重男人身體咁小器咩?

回復  beebeechan
我地情到濃時用力過度亦好平常,並唔係唔尊重女性身體,相反,就係尊重她,我先會咁賣力。
..
沙文 發表於 2011/10/31 18:17

咬一啖好閒唶

用你開餐

唔俾佢咬你, 下次用狗仔式
呢個 love bite 就大檸樂囉!
回复9#沙文

你去刮沙嚟咩?
回復 12# ali

刮到一些夭主教越權證據咯。
有冇仔生,應由夭主話事。教徒只須在排卵期努力耕耘,若是夭主認為今次該冇仔生,就會冇仔生,就算畀您生到都養唔到。

但佢地而家盤pair, 索性排卵期唔行埋,夭主您吹得我漲咩?咁夭主就冇機會决定有冇得生。佢他呢尐都唔知係咩教義黎嘅?
回復  ali
但佢地而家盤pair, 索性排卵期唔行埋,夭主您吹得我漲咩?咁夭主就冇機會决定有冇得生。佢他呢尐都唔知係咩教義黎嘅?

沙文 發表於 2011/10/31 23:25

唔想生唔行埋, 無問題啵
行埋又唔想生先係問題.
人既罪係要唔想負生仔既責任, 但又唔肯放棄行埋
(射野梗係爽爽哩)
You are damn right eventually.
您揀正安全期扑嘢,就係行埋又唔想生咯。真係咁神心,唔想生就安全期都紮埋炮
Don't know where God is but the Devil is in the details
You are damn right eventually.
您揀正安全期扑嘢,就係行埋又唔想生咯。真係咁神心,唔想生就安全期都紮埋炮
沙文 發表於 2011/11/1 03:51

揀安全期扑野, 與用人工避孕方法扑野, 目的係一樣: 唔想生。
點解一個係好, 一個係邪?

扑野既後果是會懷孕。 大家都知。

夫婦唔想懷孕, 不想這後果在不適當時間出現, 便選擇不扑野。 是考慮後果後放棄慾念。
在安全期內扑也是放棄了不少想扑野的慾念靜待一個不會有後果的時機。

人工避孕是不放棄慾念, 卻千方百計去不想有後果出現。
即是以慾念為先, 後果為次。 人偏向縱慾。
回復 16# beebeechan

長篇大論的廢話, 托咩!在安全期內扑就係明知冇後果而又不放棄慾念啦,自欺欺神

長篇大論的廢話, 托咩!在安全期內扑就係明知冇後果而又不放棄慾念啦,自欺欺神 ...
沙文 發表於 2011/11/1 16:49

正常討論不是你的長項,
還是跟你狗翕好一點.

長篇大論的廢話, 托咩!在安全期內扑就係明知冇後果而又不放棄慾念啦,自欺欺神 ...
沙文 發表於 2011/11/1 16:49

人有慾念有甚麼問題, 天主造人就是給了人慾念哩.
人能控制慾念, 而不是為慾念操控, 做慾念的奴隸就是天主要教導的東西.
回復 1# 沙文

發展一堆神學來支持自己沒有理性的規範有什麼實際意義啊?

自然避孕已經很人性啦!

沙兄若生在11世紀以前天主教統治的社會裡,
你要敢熱戀自己的妻子都會被判通姦罪哩!
因為婚姻的目的是生育,而生育是性唯一的神聖功能。
要去讀當時的神學,現在地球上一半以上的人類都是荒淫無道背離上帝的。
高級模式 | 發新話題
換一個