返回列表 回覆 發帖

菲傭打爛佛像判囚14日

http://hk.news.yahoo.com/070817/12/2dtyd.html
一名信奉基督教的菲傭故意打爛僱主的觀音像及佛像,被控刑事毀壞,判囚14日。
法官判刑時表示,被告應尊重他人的信仰,不明為何要破壞他人財物,由於被告認罪,故判被告入獄14日。被告求情時表示,感到僱主相信的不是真神,所以故意打破神像,她已感到後悔。

案情透露,被告在[url=]西貢
[/url]僱主寓所,打破一座觀音像及一座佛像,總值6300元。

真神為何不保佑菲傭免受牢獄之災
原帖由 孔雀 於 2007-8-17 17:13 發表
http://hk.news.yahoo.com/070817/12/2dtyd.html
一名信奉基督教的菲傭故意打爛僱主的觀音像及佛像,被控刑事毀壞,判囚14日。
法官判刑時表示,被告應尊重他人的信仰,不明為何要破壞他人財物,由於被告認罪,故判被告入獄14日 ...

難道你看不出 神的心意麼?祂就是要安排那菲傭入獄的噢。

神為何要這樣做?我們這些平凡人又豈能理解呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
報道之中已講左答案啦:

「她已感到後悔」。

如果佢在庭上堅守真理上帝先會打救佢嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-8-17 23:28 發表
報道之中已講左答案啦:

「她已感到後悔」。

如果佢在庭上堅守真理上帝先會打救佢嘛

入獄有乜唔好先  三餐一宿絕無問題! 這是神的恩賜, 不能懷疑!
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #4 Step.King 的帖子

唔係懷疑,由她的用辭已可睇出她的用心:

故意打破

點解唔用正確辭彙:像呢?由此可見,抵佢坐
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #5 沙文 的帖子

老大, 你唔比係個記者寫錯字架?  
人地可能真係話偶像呢, 比記者寫成神像都好無辜  
不過唔緊要, 呢d都係神既安排   全心交托啦, 佢一定會得到主的保佑
花開花落花無缺!

回復 #6 Step.King 的帖子

寫錯字?「遇像」、「響譽」就係寫錯字!神像就係觀念上的轉化!

回復 #7 沙文 的帖子

咁都係記者既事jey
你都証明唔到係個菲傭講wor
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-8-17 23:32 發表

入獄有乜唔好先  三餐一宿絕無問題! 這是神的恩賜, 不能懷疑!

比佢入去向更多姊妹傳道
像創世記約瑟一樣

回復 #8 Step.King 的帖子

X那星, 您又點證明菲傭係話「偶像」?您叫府上個菲傭講「偶像」俾您聽下丫拿!
原帖由 沙文 於 2007-8-18 05:17 發表
X那星, 您又點證明菲傭係話「偶像」?您叫府上個菲傭講「偶像」俾您聽下丫拿!

徒兒家貧, 請唔起菲傭
不過小弟女朋友家中的菲傭精通廣東話, 佢真係識講「偶像」架~
花開花落花無缺!

回復 #11 Step.King 的帖子

咁佢有冇一腳掃低事頭的「5方5土龍神   前後地主財神」先得格?
原帖由 沙文 於 2007-8-18 12:06 發表
咁佢有冇一腳掃低事頭的「5方5土龍神   前後地主財神」先得格?

老大, 你估個個好似你屋企咁滿天神佛, 怪力亂神既咩?

我女朋友是在家中唯一曾經有過宗教信仰的人  已比我拖左出教  

你係唔係唔抵得先 ~
花開花落花無缺!

回復 #13 Step.King 的帖子

咁咪就係咯。佢冇掃低5方5土龍神   前後地主財神,唔駛後悔,所以可以話係「偶像」,而涉案菲傭後悔莫及,故稱「神像」來補飛。明冇?

回復 #14 沙文 的帖子

呢份報紙無話係「神」像喎。

不過我對個法官「對被告的行為大惑不解」都大惑不解。就算法官無上過黎呢個討論區,都應該聽過孫中山打爛佛像呢D事跡啦。

回復 #15 抽刀斷水 的帖子

弊在孫逸仙佢o既形象,響鬼佬心目中,尤其係讀過幾錢中國歷史o既鬼佬心目中係好差o既呢!
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
原帖由 酒井明 於 2007-8-21 22:59 發表
弊在孫逸仙佢o既形象,響鬼佬心目中,尤其係讀過幾錢中國歷史o既鬼佬心目中係好差o既呢!

何出此言呢?
原帖由 抽刀斷水 於 2007-8-22 00:57 發表

何出此言呢?

大砲孫
專車大砲
沒聽過嗎
原帖由 孔雀 於 2007-8-22 03:39 發表

大砲孫
專車大砲
沒聽過嗎

除了大砲孫外,還有其他嗎?

我在一套講述孫中山先生生平的電影裡,看過這樣的一場戲(憑印象寫出來):

孫先生在南洋宣傳革命,走進唐人街一間麵店,坐下後叫了一碗淨麵充饑,

老闆娘認出了他,就走上前跟他說:哦。我還以為係邊位大駕光臨,原來是

孫先生,孫大炮是嗎?你成日話革命,要打倒乜,打倒物咁,打左咁耐都打吾倒,

到底你攰吾攰嘅呢?吓!你吾攰我地損錢都損到攰啦,真係。

鏡頭轉到孫先生,他放下了筷子一面無奈,默然不語。

持續了近十秒鐘的沉默(似乎是編導的刻意安排,讓觀眾有點時間去思量)

噹!噹!幾個銀幣跌落枱面的聲音打破了沉寂。

老闆娘說:我地人在海外,揾食都好辛苦,又成日俾人虾,人地睇吾起中國人架。

你係有辦法救國嘅,就快點去救啦。嗱!呢度係店子今日收入的全部,你拿去啦,

我地吾信你亦吾知信邊個了。

回復 #17 抽刀斷水 的帖子

o拿,真係聽返黎架乍......尤其阿得叔,你得就真係好得,不過咪又響度抽枰我呀.........
佢叫孫文,字逸仙,[中山]呢個名係響佢留學日本時,住o個間民宿個名黎o既,叫做[中山礁]喎。佢當時為o左搞革命,係同日本黑幫,尤其係黑龍會有好多勾結,問佢地拿錢搞革命;據聞東三省就係因為同日本仔傾掂數,而雙手奉上俾日本仔o既。英國佬當時有特務響處,跟呢單野跟得好貼,得到好多呢D秘密史料,所以外國人一向都睇佢唔起。
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
高級模式 | 發新話題
換一個