返回列表 回覆 發帖

諗唔到

回復 80# 的帖子

唔係。咁樣係叫做始亂終棄
《鶯鶯傳》始亂之,終棄之。
係好衰格嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 76# 的帖子

所以我話你"愚子不可教也"囉。
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
原帖由 酒井明 於 2007-10-2 20:56 發表
所以我話你"愚子不可教也"囉。

所以我叫你好好檢討下自己既教學態度~
不過我覺得做學生都有少少責任既
好似我細個學跆拳道時,我唔會搵個跛腳既教練一樣 

花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 81# 的帖子

喂,沙文,好心你好好教導下你細佬啦!乜佢咁架?
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

原帖由 酒井明 於 2007-10-2 21:01 發表
喂,沙文,好心你好好教導下你細佬啦!乜佢咁架?

唔好意意...d 跛腳跆拳教練遇上我呢頑劣消費者的確會死得好慘...
但本少爺最討厭那些沒料走出來扮宗師扮有料的人  你慳番d時間要離嘆下氣好過啦 ~ 唔係你唔知幾時先嘆得完呀? 小朋友~

花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-2 19:11 發表
..........我都希望係咁。不過,大陸D貪污情況咁嚴重,俾上面班友夾到一億都冇用啦!過河濕腳,濕下濕下,落到去得o個一千,掃條毛咩。
聽講話大陸會加強壓止貪污o既工作,希望真係做得到啦。 ...

商業圈有一句術語叫做:禾熟吾怕鼠耗。
五六十年代的香港,從前的臺灣,日本乃至今天的大陸,
都在貪污嚴重的背景下高速發展起來。其實在法規未完善,
發展經驗未成熟的社會,貪污這回事,有時侯正好是政府
與商界之間磨擦的必需潤滑劑。不過這等事情對小孩子來說
可能是艱深難明了一點。

回復 85# 的帖子

呢樣嘢,師妹又教過我啦。佢話:「【孟子‧离婁上】人之患在好為人師」。
我話,係我程門立雪,拜妳嘅,唔係妳監硬走出來教嘛,咁點同呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 86# 的帖子

人之患在好為人師。B哥所講的現象,academic啲來說,係叫做「揾租金理論」[url=http://www.thelockeinstitute.org/journals/luminary_v1_n2_p2.html]rent-seeking[/url]

原帖由 訪客得得b 於 2007-10-2 22:53 發表

商業圈有一句術語叫做:禾熟吾怕鼠耗。
五六十年代的香港,從前的臺灣,日本乃至今天的大陸,
都在貪污嚴重的背景下高速發展起來。其實在法規未完善,
發展經驗未成熟的社會,貪污這回事,有時侯正好是政府
與商界之間磨擦的必需 ...

嗯.......你的說法,就像在說警方與黑社會之間的角力,警方有時反要借助黑社會的地下秩序來穩定社會。
雖說禾熟不怕鼠耗;可是,如果鼠太多,成熟的禾卻太少?
或者鼠輩們太貪心,再多的禾,也不夠牠們來耗?
這一切,我都明白。如果不明白、不接受,就留待一些真正的小孩子們在搥胸頓足吧。

原帖由 Step.King 於 2007-10-2 21:16 發表

唔好意意...d 跛腳跆拳教練遇上我呢頑劣消費者的確會死得好慘...
但本少爺最討厭那些沒料走出來扮宗師扮有料的人  你慳番d時間要離嘆下氣好過啦 ~ 唔係你唔知幾時先嘆得完呀? 小朋友~ ...

所以我就話你"愚子不可教也"囉!人地講少少同你意見唔同o既野,就話人地冇料扮有料黎教你野;成日覺得人地係教你野,講真,得Q閒理你咩!蠢鈍不堪如你,講多兩句都浪費口水啦!呢D唔係乜野乜乜命o既邏輯,而係小學生o既邏輯;多D用下腦諗野啦,高人。

不是「孺」子可教嗎?

《論語.衛靈公》:「子曰:『有教無類。』」
《舊唐書.卷一九四.突厥列傳上》:「聞聖人之道,無所不通。古先哲王,有教無類。」

回復 91# 的帖子

孺子就可教,愚子則不可教咯。
皆因史京仔學來學去都學唔識果招「後知後覺」 -- 即係人家講完,您就話「其實我都知」,此之謂愚也
這種愚?

《四塊玉 • 閑適》之二 關漢卿
南畝耕,東山臥。 世態人情經歷多。
閑將往事恩量過,
賢的是他,愚的是我,爭甚麼?

————
史兄可要多多下棋,明白馬後炮的威力。

原帖由 酒井明 於 2007-10-3 08:14 發表

所以我就話你"愚子不可教也"囉!人地講少少同你意見唔同o既野,就話人地冇料扮有料黎教你野;成日覺得人地係教你野,講真,得Q閒理你咩!蠢鈍不堪如你,講多兩句都浪費口水啦!呢D唔係乜野乜乜命o既邏輯,而係小學生o既邏輯;多D用下腦 ...

有人話佛諾依德垃圾, 你又話唔得!  你話"愚子不可教也"
有人話孫中山愛國, 你又唔得! 你又話"愚子不可教也"
依家我話d跛腳佬扮黑帶走去教學生呃飯食, 你再話"愚子不可教也"!

依家邊個接受唔到不同意見先? 愚蠢不堪如你, 講左咁耐先明白我叫你唔好浪費口水發表廢論, 醒目既早就收左聲啦!
真是世道中落, 人心不古! 難怪.....

跛既扮黑帶教跆拳~
毒男扮梁繼璋做 "一夜情" ~
小學生扮李天命來說別人不了解佛諾依德~

老大你個以儒立網既大志, 遲早要收皮啦...

花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-3 10:13 發表
孺子就可教,愚子則不可教咯。
皆因史京仔學來學去都學唔識果招「後知後覺」 -- 即係人家講完,您就話「其實我都知」,此之謂愚也

本少爺貴為天子門生, 內閣大學士之後, 雖不脫深水步長大那股市井無懶性格~
但此等不入流的江湖技倆, 騙人騙已之術難道你細路我還會用上手不成?

我常謹記老大 "能之示之不能" 既家訓架~

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-10-3 15:38 發表

有人話佛諾依德垃圾, 你又話唔得!  你話"愚子不可教也"
有人話孫中山愛國, 你又唔得! 你又話"愚子不可教也"
依家我話d跛腳佬扮黑帶走去教學生呃飯食, 你再話"愚子不可教也"!

依家邊個接受唔到不同意見先? 愚蠢不 ...

本來諗住由得你繼續響度亂吠,唔想理你;不過今日響朋友屋企,上黎呢度見到你呢D說話,真係火都黎X埋!你根本冇去細想一下我o既說話o既深層意思,一味響度做distortion,你有冇腦架?
我第一日上黎"離教者之家",就知道你地班友好鐘意響人地o既說話裡面做distortion,我就睇下你地有幾蠻不講理;估唔到你地竟然野蠻到呢個地步!你地有冇腦架?
你地係咪真係咁唔歡迎我酒井明?係咪真係咁唔鐘意我呢個經常持相反意見o既新人?如果係o既,fine,I quit.
我完全明白點解Paul少會走;因為,我離開呢度o既原因,同佢一樣。

原帖由 酒井明 於 2007-10-4 20:55 發表

本來諗住由得你繼續響度亂吠,唔想理你;不過今日響朋友屋企,上黎呢度見到你呢D說話,真係火都黎X埋!你根本冇去細想一下我o既說話o既深層意思,一味響度做distortion,你有冇腦架?
我第一日上黎"離教者之家",就知道你地班友好鐘 ...

乜你咁煩架   本少爺同沙文討論緊網站路向 你又要殺出離做架倆~

我又做次不負責任既老師, 塞錢入你袋:論壇係英雄地, 向來都是短兵相接, 自己面皮薄就未四圍撻火頭。
你識串人, 人地一樣識串番你 ~ 跛腳佬跆拳教唔成可以轉行去教劍擊, 起碼有傷殘運動會玩下, 不過唔好話人"玩得跆拳愈多, 打交就愈屎"。
你聽就明就明, 唔明就唔駛明, 我亦冇責任令到你明白~反正冇人會咁Q得閒哂口水教你呢d野...今日本少爺同你講, 你執到啦!
(我d語氣學得似唔似你 ~ 好似我學沙文既文筆咁 ~ 冇十足都有八成掛~ )
花開花落花無缺!

你地閒聊得好似過左火。
麻煩大家語氣好返D,針對事而不針對人,多謝合作。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 酒井明 於 2007-10-4 04:55 發表

明哥哥,細佬同您講一句只有淺層意思嘅野啦:人地講嘅嘢先至會有深層意思,自己講嘅係一定唔會有咖。

回復 96# 的帖子

要走嗎?請便。

高級模式 | 發新話題
換一個