返回列表 回覆 發帖

[轉載] 女多男少的教會

網誌日期:2007-12-05 19:44
華人教會,陰盛陽衰,男少女多是不爭的事實.
今天和小姊妹msn其間,談到這話題,發覺這話題頗有趣.

教會強調信與不信不能同付一軛的原則;
於是拍拖往往只局限在圈內人;信仰越認真,與未信拍拖的壓力便越大.
有些姊妹,與未信的拍拖,但在教會怕失了見証,唯有將戀情變成地下情.
到了談婚論嫁的一刻,就更難處理了;
看著人家一對基督徒新人相相對對步入教堂,自己卻無法經歷這種場面,難免有些遺憾.
事實上,教會從來不著重弟兄姊妹的感情生活,或許將情情搭搭掛在口邊始終不夠屬靈.
牧師說祈禱多點,上帝終有安排;不少姊妹唯有順其自然;終於等了又等,等了又等.....
最後.......唯有接受自己有獨身的恩賜.
我想,這是一個很實在的處景問題,可惜,今天的華人教會沒有認真的面對.
教牧沒有實在的為弟兄姊妹尋求出路,最後只有苦了弟兄姊妹活在困局之中.

在此,我有兩個解決方法:
一個是十分無聊的,但卻可即時見到成效;
而另一個認真可行的,但要過十年才有收成.

第一個方法,就是找一個有很多弟兄的團契合團,讓未婚的姊妹們可以多些選擇.
我知道香港有一處地方,有很多基督徒,並且只有弟兄,8成未結婚,仲人人都好MAN!!
知道這地方的,一定會鬧我無聊,所以都係唔講答案.

第二個方法,就是我帶多D學生返教會.
其實成年男性要信主是比女性困難的,所以我們必需要他們少年時,就讓他們認識上帝.
就像我的學生,或許他們的成長背景較弱,今天就像一隻劣質股.
但深信他們認識主後,生命不斷增值,將來成為一隻優質股,讓教會的小妹妹多很多好的選擇.
想到這裡,我明白,我學校的福音工作原來有另一重意義.

http://hk.myblog.yahoo.com/scw7011/article?mid=1156
抽按:真箇用心良苦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 1# 的帖子

喂,但係咁喎。呢啲未信主的小弟弟雖則係精壯,但佢地入到大秦寺,首先會面對的唔係教會的小妹妹 -- 排隊未必可以輪到佢地。

小弟弟們先要應付大秦寺善信aunties ........ 啲aunties冇錯係枯木逢春,但小弟弟們可能會被精血吸盡。在入會之前,小姊妹宜先煲一些補中益氣、固本培元的王道中药俾佢地打好個底先好
Don't know where God is but the Devil is in the details
看著人家一對基督徒新人相相對對步入教堂,自己卻無法經歷這種場面,難免有些遺憾.
事實上,教會從來不著重弟兄姊妹的感情生活,或許將情情搭搭掛在口邊始終不夠屬靈.
牧師說祈禱多點,上帝終有安排;不少姊妹唯有順其自然;終於等了又等,等了又等.....
最後.......唯有接受自己有獨身的恩賜.

你又講得幾有道理WO!
第一個方法----答案係咩??????????我都想知.我弟弟同表妹夫都係基督徒,大男人到死,是不是你所說的MAN,如是我情願奉行獨身主義
第二個方法----教會而家就係教到D弟兄又無腦又情緒化

我都係信道教做道姑好過?
請教我如何得道成姑的方法?
原帖由 沙文 於 2007-12-8 13:48 發表
喂,但係咁喎。呢啲未信主的小弟弟雖則係精壯,但佢地入到大秦寺,首先會面對的唔係教會的小妹妹 -- 排隊未必可以輪到佢地。

小弟弟們先要應付大秦寺善信aunties ........ 啲aunties冇錯係枯木逢春,但小弟弟們可能會被精血吸盡。在入會之前,小姊妹宜先煲一些補中益氣、固本培元的王道中药俾佢地打好個底先好

非以役人,乃役於人,呢次辛苦哂小弟弟了。

原帖由 tka_lai 於 2007-12-9 12:33 發表
第一個方法----答案係咩??????????我都想知.我弟弟同表妹夫都係基督徒,大男人到死,是不是你所說的MAN,如是我情願奉行獨身主義
第二個方法----教會而家就係教到D弟兄又無腦又情緒化

我都係信道教做道姑好過?
請教我如何得道成姑的方法?

可能係呢個:http://www.youth-online.com/dance/info.htm

得道成仙,要參考何仙姑既方法先得:http://www.mypcera.com/book/ji/p/z/zgld3/015.htm

對於教會弟兄無腦同情緒化呢個現象,本網近來都有關注。要令弟兄有返個腦實在好難,補下試下得唔得?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 tka_lai 於 2007-12-9 12:33 發表

第二個方法----教會而家就係教到D弟兄又無腦又情緒化...

Agree.  Christian boys are a joke.  At least the younger ones.
牧師說祈禱多點,上帝終有安排;不少姊妹唯有順其自然 ...

第二個方法教會一直都有實行吧
那不是這問題的答案呀......
有趣一問...喺教會裡面搵唔到對象嘅姊妹,係咪真係因為信左主,受一軛之困才無奈接受
獨身?假如佢地從來都冇信過,條感情路係咪真係會好唔同?定係可能唔係「呢樣」,
都有「第樣」令佢地end up都係獨身?
雙飛,仲要免費雙飛,的禽獸牧師豈不是爽死?
以消滅基督文化為己任
原帖由 Jennifer 於 2008-7-18 12:00 發表
有趣一問...喺教會裡面搵唔到對象嘅姊妹,係咪真係因為信左主,受一軛之困才無奈接受
獨身?假如佢地從來都冇信過,條感情路係咪真係會好唔同?定係可能唔係「呢樣」,
都有「第樣」令佢地end up都係獨身? ...

也有一種"姊妹",是因為無奈獨身,才去教會找對象。
其實這個情況男女皆然。

去教會好易發現呢批人,有d條件唔錯,有d就好 kai。
睇到,掩住半邊嘴囉~~

回復 9# www 的帖子

「也有一種"姊妹",是因為無奈獨身,才去教會找對象」呢種我見過...唔好講笑...好kai都
搵到老公結婚生仔架...
原帖由 Jennifer 於 2008-7-18 12:00 發表
都有「第樣」令佢地end up都係獨身? ...

獨身?

信左主受一軛之困 makes it ,

信左主受一軛之困 makes 姊妹 much more probable or inclined to end up in 獨身 ,,,,,,,,,grace"""""""""

particularrly applicable to hk's 姊妹 ,

---------

>>>>>>>>> 有趣一問

sorry , not 有趣

sorry

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
我覺得非常奇怪,如果要尋求宗教,此宗教應對人各種問題有解決既方法!既然無點解仲要咁迷信呢?
高級模式 | 發新話題
換一個