返回列表 回覆 發帖

有一個朋友

我有一個十分要好的朋友
我同佢係小學同學,佢係一個基督徒,亦都試過同我討論宗教,
亦俾我串到佢死下死下
最近佢媽媽得到cancer
sadly 化療失敗
而佢而家同我講好想令到佢媽媽都信教...令到佢地死後可以係天堂重聚
咁既情況,見到佢咁有孝心,完全唔好意思叫佢接受冇天堂呢樣..
死左就係死左
但係又唔識點樣同佢講點樣停止佢迫佢媽媽信教...
見到咁既情況都唔知應該係可悲定可笑....

回復 1# kkkk_kkkk 的帖子

面對這個情景,其實你朋友和他媽媽都感到悲傷。其實信教除了是你朋友一廂情願希望媽媽上天堂,還有是喪禮處理方面可以有強大支援。

至於他媽媽,就視乎究竟對這個宗教是否很反感。無論是普通人,抑或是垂死的人,宗教自由都應該受到尊重。不過假如不太反感,做媽媽的也可能不希望令你朋友辦喪禮太麻煩而順一順意信信教。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 1# kkkk_kkkk 的帖子

我想,一切順其自然吧...你可以跟你朋友講,現在最重要的是他和媽媽的關係,與及
他們在餘下的日子如何珍惜對方,如果他因為和媽媽的信仰不合而令他們最後在世相聚
的日子蒙污,他日就算真的在「天國」相見,你的朋友還會有面目見他媽媽和他所信的
「神」嗎?

其實,如果你的朋友真的對他的「神」有信心,根本不需「迫」他的媽媽信教;難道
那個一直「看顧」他的「神」會在這要緊關頭「玩失蹤」嗎?真的要用「迫」,其實
也反映了你的朋友開始對他的「神」的能力有懷疑,才會用人的「手段」(即是「迫」)
吧...

同樣地,你現在也不急於一時要你的朋友接受「冇天堂」這回事...假如你是真的關心他
,而並非只關心要證明自己是「啱」的話,你現在最需要做的,就是 support 你的朋友,
至於他會不會一天真的「清醒」過來,那已經是後話了...
人面對死亡,總會是非常無助。只要讓他了解到耶神幫不到他的時候,他就會去涉足其他宗教。到時他就不會再叫人「迷信」。
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-11-14 17:12 發表
我有一個十分要好的朋友
亦俾我串到佢死下死下
sadly 化療失敗
而佢而家同我講好想令到佢媽媽都信教...令到佢地死後可以係天堂重聚
咁 ...

first
first class condolence to his 媽媽

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-11-14 17:12 發表
我有一個十分要好的朋友
亦俾我串到佢死下死下
sadly 化療失敗
咁 ...

如果 佢媽媽 這時 信基教 [京尤] 令到 她本人 或 她兒子 得到 心境安靜,

then

我 會建議,不要 停止佢迫佢媽媽信教

sorry

please accept my apology

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩

回復 6# prussianz 的帖子

如果用到迫的話......其實有沒有暗示他媽媽是不願意信的呢?
原帖由 伊莎貝拉 於 2008-11-15 02:11 發表
如果用到迫的話......其實有沒有暗示他媽媽是不願意信的呢?

i do also think 他媽媽 would 是不願意信的

but ,

as-long-as[[[[[只要]]]] 他媽媽 得到 善 [絲冬] ,

後學 會 不怕 [ 帽 -巾 ] [日未] ,也 直接的 建議 他媽媽信基教

sorry

原帖由 抽刀斷水 於 2008-11-14 20:51 發表
面對這個情景,其實你朋友和他媽媽都感到悲傷。其實信教除了是你朋友一廂情願希望媽媽上天堂,還有是喪禮處理方面可以有強大支援

至於他媽媽,就視乎究竟對這個宗教是否很反感。無論是普通人,抑或是垂死的人,宗教自由都應 ...
原帖由 伊莎貝拉 於 2008-11-15 02:11 發表

by the way , 他媽媽 may die too young

請問 : :::::

你的佛堂,有不有 教過 : : 現代飲食,尤其是肉食,加入了 太多 化學物質,`````to-enhance-it-強化"""",因此,很易 [至文] 癌 g , hasnt it ??

ThANKs

佢呀媽的確係仲好年輕   
抽兄可唔可以講解一下強大支援  有幾強大呢
聽閒好似係因為食煙食得多....

回復 11# kkkk_kkkk 的帖子

據我所知,教會熟悉喪禮運作,喪禮有大量弟兄姊妹協助、撐場,可以辦得有聲有色,有些墳墓也是基督教專享,但當然要預留時間讓牧師向親友進行傳教吧。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-11-15 09:52 發表
佢呀媽的確係仲年輕   
抽兄可唔可以講解一下強大支援  有幾強大呢
聽閒好似係因為食煙食得....

Namo AvalokiteShvara BodhiSattva
南無    觀世音                  菩薩

那麼,觀世音                  菩薩

那麼    觀世音                  菩薩

:跪拜:

我十分認同花姨的說話

但如果真的信了兩位都會比較高興

未嘗不是一件好事吧...
咁又係既~
咁希望佢信啦~

我發覺我個d心靈虛弱既朋友全部都係教徒...
高級模式 | 發新話題
換一個