返回列表 回覆 發帖

delete post

delete post sorry
哈哈,多謝分享。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

呢舖我支持你
呢個組長, 以為用人的力量, 便可改變人, 使某某都返教會勒..咁
沒有聖神的參予, 人鮮有由不信變成信的.

有時我都好不認同基督教會的小組討論。
將小組內某人的內心, 家事, 傷痛, 內疚...等通通倒到檯面上, 任人觀摩。
組長是否有足夠的心理輔導訓練去帶領整個討論, 和事後有安撫和平復組員的心理狀態的專業知識呢?

帶領得不好的組, 很易變質成文革時的批鬥大會咁囉.

好心....做著壞事
沒有聖神的參予, 人鮮有由不信變成信的.
beebeechan 發表於 2010/11/1 05:34

車, 聖神唔係一開波就出手嘅, 要等小組輔導唔靈, 再由聖神出馬
即係好似您生睪丸癌, 若果醫生都醫得好, 就唔駛聖神, 醫唔好,等到成粒睪丸爆咗先交由聖神處理,收拾殘局
當我未離開教會個時
咁有基基的小組聚會(我之前轉左組長,我同組長還未熟落的)
因為個topic係講兩公婆一起 ...
AmiHO 發表於 2010/11/1 19:04

佢被催眠得很深,你同情下佢!

(PS: 其實,我又係度催眠緊你.....呢個世界,正是莊子夢蝶....)
佢被催眠得很深,你同情下佢!

(PS: 其實,我又係度催眠緊你.....呢個世界,正是莊子夢蝶....) ...
E72 發表於 2010/11/2 09:52

潛行凶間 (inception) 上身。
潛行凶間 (inception) 上身。
抽刀斷水 發表於 2010/11/2 10:28

潛行凶間......我未睇呀!

仍然用緊Matrix個套理論!
"難怪跟開我舊組長的人轉左依個組長後就無返教會啦,佢地應該知道這個組長有d野的。"

哈哈... 有咁既可能. 又或者, 無返既人都覺得基督教跟本就係癡線~~~
咁果個同你去睇戲既男性普通朋友, 可能想睇下同你有無 feel.   佢對你有無意思, 多數會有少少, 全香港咁多女性, 點解偏偏係要同你去睇戲??  得閒得滯??   咁如果相處耐左, 都係無 feel, 就自然唔會再搵你.

同人一齊去睇戲, 唔一定有意思. <--- 呢句野有得唸下~~~
如果一個男人同一個阿婆去睇戲, 一定無意思啦.
如果一個男人同一個 TB 去睇戲, 多數無意思, 除非佢品味獨特或鍾意挑戰高難度.
如果一個男人同一個同佢差不多年紀又合眼緣既女性去睇戲, 咁你覺得呢?    (有意思都要睇下有無 FEEL, 如果無, 就真真正正咁做普通朋友. )
愛情一向都係由假裝友情開始啦~~ 一開始就談情說愛咩.

得閒同D 異性朋友去下街好過啦, 返咩教會~~~ 無聊
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑

是否在基督教內, 不返A教會, 就等同無教會可返先?
閣下又有否弄清楚, 返教會, 是為了甚麼先?
教會內的主角應是人, 還是神?

這種以人際關係蓋過了人神關係的教會.....都是不健康的, 不是耶穌所說的教會.

基基幾得意的,凡有好事發生的都一定同「神」扯上關係,要去感恩,又話神幫左佢地呀
但我起facebook寫住「 ...
AmiHO 發表於 2010/11/2 21:13

掉轉話說
反基何嘗不是壞事就歸神旨, 神的反智安排
好事就歸功於人, 是自己努力, 是應份得到的。
同樣也是:依D叫做輸打嬴要囉!

嘿,你咁都可以駁到
我好少見到基基會公開多謝佢阿爸阿媽含辛茹苦咁養大佢支持佢
好多時都只見到基基小事 ...
AmiHO 發表於 2010/11/2 21:25

你見既基基無咁做唶
我見的有啵

嘿,你咁都可以駁到
駁到你, 都係因為你講野唔成理唶.
阿爸阿媽每天要受老細氣要博老命咁搵錢養你,
..
AmiHO 發表於 2010/11/2 21:25

今時今日, 你可有見過「阿爸阿媽每天要受老細氣要博老命咁搵錢」而不一定是為要養仔女未呢?

高級模式 | 發新話題
換一個