返回列表 回覆 發帖

【轉貼】耶教的十宗罪

值得一看~
【轉貼】耶教的十宗罪

1) 阻止科學發展
耶教係要求信徒盲目咁信佢地,而科學係講證據,所以咁耐以黎耶教同科學都水火不容
幾百年前有耶徒火燒科學家,現今有創造論VS進化論
目前有咁多證據支持進化論,D耶徒仲要不停打壓進化論,所以話耶教就係科學既最大敵人
FAMILY GUY有一集話個BB同隻狗去左第二個宇宙,果個宇宙同我地而家既宇宙係一模一樣,雖然係一模一樣,但果度既科技竟然先進過我地呢度1000年,個BB見到咁就問隻狗點解,隻狗答:因為呢度冇耶教,所以冇左果段殘忍打壓科學家既歷史,咁科學可以自由咁發展

2) 阻礙個人發展
係耶教入面,如果你犯左錯,只要你肯講見證,主就會寬恕你
所以我見好多耶徒成日犯同樣既錯都唔改,見證完之後就無限LOOP
犯錯==>見證==>犯錯==>見證==>REPEAT
令外一個CASE係:我識個耶徒好懶,因為咁佢成日錯失好多好好既機會
有一日我問佢點解佢咁懶都唔改,佢居然答我:我冇改過既意志力,因為主冇比咁既恩賜我
我聽到之後心諗:_ _ _

3) 令人短視
大部份既耶徒都相信審判日就快到,所以佢地做好多野都好短視
例如浪費地球資源、唔環保、唔愛惜大自然
有D極端份子甚至會好期待第三次世界大戰既出現,因為佢地相信果日將會係審判日

4) 浪費信徒金錢
耶教要求信徒每次出糧都要供奉教會
呢D錢比左教會之後會去左邊?
咪比牧師買大屋買靚車(聖經唔係教人低調架咩?),跟住咪起間靚D大D既教會囉,呢D錢根本一分錢都冇攞到出黎幫助D有需要既人
D耶徒咁有錢不如捐比紅十字會/ 樂施會好過
我表弟個阿媽成日同我阿媽投訴,話佢個仔出黎做野咁耐,每次一出糧就準時比錢教會,但係就一個仙都冇比過阿媽,仲好多時因為唔夠錢洗要問阿媽攞返轉頭

5) 浪費時間
每個星期日去教會都用左班耶徒成日時間
除左咁之外,耶教又有咩D聚會、小組、CAMP、靈修之類
一個星期閒閒地無左成15小時
我心諗:有咁多時間不如陪下老豆老母好過啦

6) 做乜野事都抱住hea下hea下既心態
我見好多耶徒做乜野事都好似半放棄咁,根本就唔會全力去做,因為佢地相信乜都係主比佢地
如果主肯俾佢既話,佢地唔使努力都可以得到,如果主唔肯俾佢既話,幾努力都假,所以好多耶徒做乜事都唔會盡全力
因為咁既信念令到耶徒做事好少成功,就算成功都好似交功課咁

7) 令人死板
將1世紀既做人處事手法拿黎係21世紀度用,真係戇居無極限

8) 疏遠同非耶徒既關係
係耶教入面,主係最大
老婆/老公就大過你老豆老母
弟兄姊妹就大過你親生兄弟姊妹
無信仰既人係未被打救既迷途小羔羊,其他信仰既人就係耶徒既敵人
所以信左耶教真係要同所有非耶徒既人反晒面咁滯

9) 洗腦
耶教令耶徒失去理性,同時亦令耶徒失去最簡單的分析能力
耶教要耶徒下下都覺得主係好MARVELOUS、最撚AMAZING
屙得出屎要感謝主,老婆勾佬又要感謝主,破左產都要感謝主
呢個情況就好似北韓/中國奴民咁,明眼人一睇心諗:_ _ _

10) 殺人無數
歷史己經話左比我地知耶教既聖戰殺左幾多人
今時今日都仲有耶教徒因為教義而殺墮胎醫生&殺同性戀者
好多耶徒都拗話果D只不過係極端份子既行為,係人既問題,並唔係耶教既問題
咁我問你,食白粉OVERDOSE係白份既問題定係人既問題,如果係人既問題,點解要禁白粉

"With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion."
--  Steven Weinberg
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
值得一看~
【轉貼】耶教的十宗罪

1) 阻止科學發展
耶教係要求信徒盲目咁信佢地,而科學係講證據,所以咁 ...
leefeng 發表於 2020/12/11 12:27
請問兄,原作者,男?女?謝謝兄。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
請問兄,原作者,男?女?謝謝兄。
上流寄生族 發表於 2020/12/11 16:45

在網上看到的,覺得不錯,值得分享一下,但不知是男?是女?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
最撚AMAZING屙得出屎要感謝主

爆得粗,應是男性。
D耶徒咁有錢不如捐比紅十字會/ 樂施會好過

樂施會亦係妖教組織,捐俾佢,等於左手交俾右手。早前職員亦出過性醜聞。
爆得粗,應是男性。
旁觀者 發表於 2020/12/12 02:42

C兄高見!

.
5) 浪費時間

做妖徒一生都在浪費時間。
樂施會亦係妖教組織,捐俾佢,等於左手交俾右手。早前職員亦出過性醜聞。 ...
旁觀者 發表於 2020/12/12 02:46

筆者可能曚查查唔知紅十字會/ 樂施會都是基督教背景?!

.
5) 耶教徒因為教義而殺墮胎醫生&殺同性戀者

佢哋殺人就係「聖戰」,人殺佢哋就係「逼害」。
11 自欺欺人
    人哋質疑耶「神」既然係「全能」,為啥世上有壞人,妖徒就話俾佢「自由意志」(實質係耶「神」無能)。「救世主」話做佢條靚,有病俾佢哋摸下就好,當有人要妖徒去摸好新冠病人時,妖徒又話要有「信德」。教首服法,死翹翹,妖徒就話「復活升天」,將來復臨審判人罪(都二千年咯,人呢﹖)。
爆得粗,應是男性。
旁觀者 發表於 2020/12/12 02:42
首先谢谢爷爷。
她VIDEOS,爆得粗
https://www.youtube.com/watch?v=y33sEkpbG9Y&feature=emb_logo【谢谢 LEEFENG 兄 INTRO】

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個