返回列表 回覆 發帖

[短片] 對狗咬狗骨批評的錯誤——我錯了

咁即係真正既儒, 佛, 道...早已滅亡消失

普洱茶加咖喱汁, 再撥一劈wasabi 落去....唔知會唔會有驚喜既味 ...
beebeechan 發表於 2022/8/23 01:59

普洱茶加咖哩汁, wasabi ,有辣有唔辣,信佛道儒者,各取所需,自由民主自己選擇!
難道像基督邪教加性侵小童淫蟲料,滅族血腥料,殺戮小孩子的血涙料,加間諜挑釁戰爭殺人料落去....唔知會唔會有足夠基督教預期的死亡數目,令基督邪教更接近掌握天下的驚喜既味道?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
由不和變成和諧,另一是由合一變成分裂,你選前者或是後者?
抽刀斷水 發表於 2022/8/23 08:08

胡亂合一, 有時只弄出三不像的怪物

「儒釋道」不及儒、釋、道和平共處。
回覆 42# beebeechan

有時又幾靚:

好過有啲人扮哂野:
你同教外人講,果隻係史納莎,呢隻係聖班納,係唔同既,而教外人卻始終睇到只係狗咬狗骨。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/23 08:56

咪就係你用外教人身份但又要睇教內野囉
正如唔識狗性既人, 睇下邊兩個都話係狗咬狗骨嚟,

識狗既人得啖笑
咪就係你用外教人身份但又要睇教內野囉
正如唔識狗性既人, 睇下邊兩個都話係狗咬狗骨嚟,

識狗 ...
beebeechan 發表於 2022/8/23 22:38

你唔好再咁講落去啦,「狗咬狗骨」只係廣東話比較傳神咁去形容「同門自相殘殺」,我無心話你地啲教徒係狗架,你估我好似逃版友咁話非教徒係豬狗會快樂啲架咩。
回覆  beebeechan

有時又幾靚:

好過有啲人扮哂野:
抽刀斷水 發表於 2022/8/23 22:34

係呀, 中西合一, 扮下野...有時都幾養眼架
「狗咬狗骨」」只係廣東話比較傳神咁去形容....
抽刀斷水 發表於 2022/8/23 22:45

希望你都多用這種精神去重讀聖經.....
豬, 狗...都是猶太人的傳神形容
希望你都多用這種精神去重讀聖經.....
豬, 狗...都是猶太人的傳神形容
beebeechan 發表於 2022/8/23 23:29

還是比較喜歡跟你討論,明刀明槍好過。
好過有啲人扮哂野:
抽刀斷水 發表於 2022/8/24 00:27

雖然基督教扮哂野中式打扮, 古式古香...
但呢到唔係獻祭既地方係消閒, 藏書, 避靜之地。
再者, 裡邊絕不會教輪迴, 喪禮要打齋, 破地獄,,,貼符, 問卜解籤。

儒釋道合一, 就會搞出個堂堂佛寺, 會玩觀音開庫有錢借
http://www.fushantang.com/1003/c1014.html

尼姑玩問卜, 占卦,  問前程

佛寺玩畫符
https://yju.tw/m/?disp=wxway&pid=185

所以, 真佛子都唔係咁妥呢種「儒釋道」既

呢啲唔係叫合一, 係雜交, 變種
還是比較喜歡跟你討論,明刀明槍好過。
抽刀斷水 發表於 2022/8/24 00:27

有機會大家坐低懟杯啤, 炒蟹灼蝦, 少理惱務
因為如果沒有共產黨的保護,
leefeng 發表於 2022/8/23 10:51

多謝保護!

三省滅佛強拆大型露天佛像 政府人員:佛教不能比共產黨大
https://zh.bitterwinter.org/outdoor-buddhist-statues-demolished-nationwide/
https://www.appledaily.com.tw/international/20191114/WWPAKLFKB42TEFBDKBG3O74724/
「不信共產黨,共產黨就把佛給你拆了!」
中共滅佛不手軟 冷血剷平58尊佛像、800尊羅漢
https://tw.aboluowang.com/2019/1001/1350084.html
多謝保護!
beebeechan 發表於 2022/8/24 06:14

今世紀潮流興呢樣!
全球人民的憤怒幫耶穌馬利亜拆骨!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

不是狗咬狗骨, 是狗咬佛骨

唔知呢條瘋狗要佛定要共

佛手係肉, 習總又係肉....點算好??
反而响中國既儒釋道,成日都拉埋黎講,一般人就講「拜神」
抽刀斷水 發表於 2022/8/23 01:36

基本上, 原汁原味的儒、釋、道都唔係講「神」既
點解依家變作係「拜神」既呢?
不是狗咬狗骨, 是狗咬佛骨

唔知呢條瘋狗要佛定要共

佛手係肉, 習總又係肉....點算好?? ...
beebeechan 發表於 2022/8/24 06:43

繼續欣賞!

高級模式 | 發新話題
換一個