返回列表 回覆 發帖

信不信由你!天主教會:請求驅魔案件激增

自鳴論語通既你發覺原來論語未通, 一直誤讀誤解了, 應該是你不開心囉
你也不用把你的不開心來投射到我必然 ...
beebeechan 發表於 2023/5/15 20:55

你死抱住徐振貴呢個非主流觀點如獲至寶,就好似我話摩門教就代表咗天主教既教義一樣,咁又點會令到我不開心呢?

我都係想你開心下啫,孔子都算係基督徒喎,唔好咩?

仲有,我又點會自鳴論語通呢,我對儒家麻麻咋。
抽刀斷水 發表於 2023/5/16 10:50

我見你講呢句時, 啲口氣都幾大下...

原來係噴廢氣喳?
你死抱住徐振貴呢個非主流觀點如獲至寶,就好似我話摩門教就代表咗天主教既教義一樣,咁又點會令到 ...

我就識得講摩門教點樣唔可以代表天主教教義
你.....到目前仍唔可以講到徐振貴既論點對「子不語怪力亂神」縯繹有咩唔對。只係話你唔鍾意係咁解作

既然你都係論語麻麻地, 點解質疑我同你論論語既能力咁呢?
麻麻地同油蔴地咁唶
你死抱住徐振貴呢個非主流觀點如獲至寶

都唔係架, 仲有其他學者都係咁講, 我費掉咁多出嚟唶
你死抱住徐振貴呢個非主流觀點如獲至寶,

人地大大話話都可以係「孔子網」發表文章, 你夠膽死不知恥咁話人唔係主流?
至少人地個孔子網都唔反對佢咁解先哩

(或者離教者之抽先係主流?)
人地大大話話都可以係「孔子網」發表文章, 你夠膽死不知恥咁話人唔係主流?
至少人地個孔子網都唔反對佢 ...
beebeechan 發表於 2023/5/16 11:25

你有乜系高见兮?

基督正秋溪?

(没任何粤语粗口
beebeechan 發表於 2023/5/16 11:25

即系:::
国家之孔子网,

一如林则徐
一首对对联 - 【中国人传统精神】 -
海纳百川, 有容乃大
壁立千仞, 无欲则刚

相较之上,基督教,
相形见绌,例如兮,
请问,,,
一篇说女巫好好好之文章,可不可登于基督教网等等?
我費掉咁多出嚟唶
beebeechan 發表於 2023/5/16 11:19

你不如直接话你自己无能够用//////冇料到

救调
李兰
【最中国传统之对联正宗
【四个字,即可幻化出差不多十句文句
【最绝对,没有,粤语粗口

甘耐以来,你都没任何独特见解

你夠膽死不知恥咁話人不知羞耻?

等辭典改埋再講:

怪力亂神
注  音
ㄍㄨㄞˋ ㄌㄧˋ ㄌㄨㄢˋ ㄕㄣˊ
漢語拼音
guài lì luàn shén
釋  義 ▶️
怪異、暴力、悖亂、神鬼等違背常理的事。

例:有科學頭腦的人,不會隨便聽信關於怪力亂神的事情。

https://dict.concised.moe.edu.tw/dictView.jsp?ID=17161

字  詞        怪力亂神
注  音        ㄍㄨㄞˋ ㄌㄧˋ ㄌㄨㄢˋ ㄕㄣˊ
漢語拼音        guài lì luàn shén
釋  義        
怪異、暴力、悖亂、神鬼等違背情理的事。《論語.述而》:「子不語怪力亂神。」《晉書.卷九五.藝術傳.贊曰》:「怪力亂神,詭時惑世,崇尚弗已,必致流弊。」

https://dict.revised.moe.edu.tw/dictView.jsp?ID=72837&la=0&powerMode=0
反基仔話在聖經中天主殺咗好多人...(由創世紀至默示錄, 都五六千年哩)

在真實歷史中, 同殺人最多的兩 ...
beebeechan 發表於 2023/5/16 02:13

你唔記得基督教在全世界迫人信教殺的人嗱?
你又唔記得基督教在美加澳殺原住民滅族的數目嗱?
在真實歷史中,基督教殺了多少人和小孩子,唔使計?扮盲?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
等辭典改埋再講:

guài lì luàn  ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/16 17:33

你去查辭典, 百科全書....都仲未有
uber, staycation, webinar, selfie,  covid....呢啲字喎
呢啲就唔係主流?
(實在又已經係幾主流既字嚟)
反基仔話在聖經中天主殺咗好多人...(由創世紀至默示錄, 都五六千年哩)

在真實歷史中, 同殺人最多的兩 ...
beebeechan 發表於 2023/5/16 02:13

本垃圾性經內殺既人,加埋歷史現實基督教殺的人夠多未?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
beebeechan 發表於 2023/5/15 23:58

唔知邊個夜郞自大的基督邪教徒被抽刀批評係催唔係摧咁呢?
基督邪教徒常常以為自己做了個天主邪教隻奴才就目空一切,
邊個字都未識又不知羞恥為何物出黎教人?
咪又係企圖想轉移視線,叉開你個天主妖孽殺人,壞事做盡的賤行?

.

〔編譯盧永山/綜合報導〕根據考古新聞網站Ancient Origins報導,數千年來,許多文化都 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/11 10:19

全能的神連一個魔都要勞師動眾去驅呀驅?
【 魔鬼附身事件連年大幅增長,每年都會出現近50萬起魔鬼附身事件。 】
50萬起魔鬼???
大家有沒有用少許智慧思考一下,
究竟是這個基督邪教的所謂神無能吖?還是這個神棍教根本就是一個騙局?

等辭典改埋再講:

怪力亂神
注  音
ㄍㄨㄞˋ ㄌㄧˋ ㄌㄨㄢˋ ㄕㄣˊ
漢語拼音
guài lì luàn  ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/16 17:33

基督教,
- 怪力乱神【导致作反暴亂
uber, staycation, webinar, selfie,  covid....呢啲字喎
呢啲就唔係主 ...
beebeechan 發表於 2023/5/16 22:37

Cambridge Dictionary有了:
https://dictionary.cambridge.org ... sh/covid-19?q=covid
呢啲就唔係主 ...
beebeechan 發表於 2023/5/16 22:37

UBER = 德文 = 英文
OVER = 超越

(正宗写法 = UEBER/über)

(德国南部{BAVARIA=BAYERN}之发音 = “于波”

(ü 发音中文之《于》【正式官方德文】
天主教趨向靈恩派化,越來越鬼異,驅魔人
高級模式 | 發新話題
換一個