返回列表 回覆 發帖

什麼宗教最好?

leefeng立場行先,會先睇你係撐邊隊
唔係撐佢個隊,就會係唔係都批判攻擊

leefeng那套思維,叫「敵我思維」
無嘅,呢套敵我思維,都係人類長期演化出黎的產品
因為古代涉及政治和宗教不同
都會好易變成戰爭

所以其實佢都係正常
不過呢種思維只會令戰爭和冷戰
在互聯網文明下繼續延續下去
對於高度爭執的議題,Adam Grant提出的解方是我們應該理解複雜,也可以變得複雜,只要我們可以克服二元偏誤。

那麼如何做到呢?他還是以「科學家思維」出發,希望我們能摒棄傳教士思維(改變想法意味著心靈脆弱或道德缺陷)、檢察官/律師思維(改變想法等於認輸)或政客思維(隨時可以因利益改變想法)。
leefeng立場行先,會先睇你係撐邊隊
唔係撐佢個隊,就會係唔係都批判攻擊

香港2019年暴動都係咁樣黎
只不過佢係另一TEAM人
但思維同暴徒一樣
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/6/22 08:33

你係撐耶穌個隊,來離教網就預咗會被人批判攻擊,更何況你企圖用歪理曲線傳教!?

香港2019年暴動係基督教做幕後黑手,既然戀棧殖民,可以去殖民國舔殖民爹爹屁股,
何必用暴力攻擊老年人滅聲呢?

我猜如果在古代沒有法治,怕者你們基督教黑暴己經屠村屠城把香港異見的聲音滅族了,對嗎?

每一個話題你都盡量避開不提基督教或基督教徒?你是基督教徒咪認咗佢囉,咁鬼鼠做乜啫? !

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
對於高度爭執的議題,Adam Grant提出的解方是我們應該理解複雜,也可以變得複雜,只要我們可以克服二元偏誤 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/6/22 09:36

https://vocus.cc/article/63afa76ffd89780001c93677

呢度同你講既有啲出入:

傳教士心態的人,講話不需要證據,只想著我是在對你好,你應該要明白並接受我的心意 ;
檢察官心態的人,只想挑人毛病,有攻擊性 ;
政治人物心態的人,僅僅靠著信念做事,不分是非對錯。

科學家心態看來不錯:懷疑所知道的,對於不知道的事,保持好奇,並且不斷做實驗,更新自己的觀點。
那麼如何做到呢?他還是以「科學家思維」出發,希望我們能摒棄傳教士思維(改變想法意味著心靈脆弱或道德缺陷)、檢察官/律師思維(改變想法等於認輸)或政客思維(隨時可以因利益改變想法)。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/6/22 09:36

基督教徒终于鬼拍後尾枕!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你係撐耶穌個隊,來離教網就預咗會被人批判攻擊

人類演化遺毒 ?

因為古代, 盡量保持中立也好, 或者兩面都說好的, 話兩面都有佢道理的, 兩邊都幫的, 都係勸降使者, 或者所謂二五仔, 所以要反駁攻 ?

話兩面都有佢道理的, 通常係最合理, 最乎合事實的, 但因為人類演化遺毒, 所以吃力不討好 ?
回覆 86# Guest from 210.6.115.x

靠邊站容易得到夥伴認同,但往往可能跟車太貼,容易車毀人亡。

中立者比較清醒,雖然唔討好可能被人話牆頭草,但就可以立於不敗之地。

作為網主,我都希望呢度百花齊放,可以容納到唔同聲音。
回覆  Guest from 210.6.115.x

作為網主,我都希望呢度百花齊放,可以容納到唔同聲音
抽刀斷水 發表於 2023/6/23 00:41

無錯, 要以這作大前題..就要容忍一啲唔合心意既野

正如, 不要中世紀的宗教審裁, 宗教自由..就要容忍要有異端, 邪教的出現

唔好一邊說民主自由, 一邊又唔可以忍受《願榮光歸香港》
高級模式 | 發新話題
換一個