返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] 活化教堂

回覆 20# beebeechan

都知既,但唔肯定囉,因為都係人講既啫。
回覆  beebeechan

都知既,但唔肯定囉,因為都係人講既啫。
抽刀斷水 發表於 2023/7/22 20:55

睇見你呢幾帖 就係「你知, 不過唔想講, 不屑對我講, 吹咩..!」既心態。
於是又聯想到嗰個昊暠昺成日話天主又話全能, 總唔見佢做x,做y, 做z....

你係用咗「天主既肖像」嚟答條昊暠昺?

嗯....又或者.....你真係唔知扮知??

就拎你貼出嚟既呢則新聞講講:
【一家人上教堂遇車禍 11歲童繫安全帶仍拋車外亡】

當天晚上,11歲男童與家人一起上完教堂準備返家,父親克魯茲(Marco Da Cruz)開著一輛Nissan Qashqai休旅車,預計從漢普郡貝辛斯托克鎮(Basingstoke)回到費爾奧克(Fair Oak),路程將近29公里,卻因天氣起霧影響視線,釀成死亡車禍。

今日的人, 有車, 有公路(仲係高速)...隨時可以去幾十公里外的教堂, 無難度。人的通勤半徑比上世紀人大得多。

中世紀, 18, 19世紀的人...只靠步行, 坐馬車...有誰願走幾十公里去望彌撒呢? 那時人出行買日常用品平均大約7公里出行半徑...再遠就不願去矣。

所以只有教堂建近人口...幾公里外每個小鎮便要有一所。

今日的人都不用去這小聖堂, 駕車到大城大鎮, 順便shopping....消費娛樂..一條龍。

所以, 教堂數目會減少, 在偏遠地的, 舊的會荒廢。。
但新的, 便規模便「超級」, 能容納方圓幾十公里的教友來。

不單是教堂如此, 學校, 社區服務設施, 零售業是因應社會變化調整出不同的空間佈局。

社會日日在變...你就不知在變

P.S.
(老師今次唔係教你聖經, 係普通社會常識, 不過又會俾你話扮有智慧, 驕傲.....你睇唔到係你唔識野, 拎一間廢棄咗既教堂就嚟閉門反基)
回覆 23# beebeechan

你呢個講法同報道有啲出入:

The $21m project, which was funded by the Diocese of Fresno and donations from parishioners, is the product of a wider strategy to accommodate the growing congregation, while also addressing the shortage of priests. Since 1980, the number of Catholics in the diocese (which covers an area larger than Ireland) has risen from 307,000 to 1.2 million, largely due to Latino and Asian immigration. But, at the same time, the number of priests has declined by over a quarter. Gruelling hours, a requirement of celibacy, the ban on women priests and global sexual abuse scandals have all been major obstacles to attracting new talent. The answer, instead, has been to consolidate.

https://www.theguardian.com/arta ... ch-in-north-america

唔肯閹神父,就梗係受性侵醜聞影響啦,咁咪無神父新血囉,呢個先係核心原因。
回覆  beebeechan

你呢個講法同報道有啲出入:

唔肯閹神父,就梗係受性侵醜聞影響啦,咁咪無神 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/23 14:51

#23 講既, 係社會大趨勢, 西方發達國家都是這樣走…

你#24講的, 是個別教區 ( Good Shepherd parish) 的情況。
文中強調了: 「a wider strategy to accommodate the growing congregation」
不符合你想用荒廢教堂來推銷教會「息微」「蕭條」的畫面
不符合你想用荒廢教堂來推銷教會「息微」「蕭條」的畫面
beebeechan 發表於 2023/7/23 21:24

都好既,今次係神職人員不足,唔係教友不足,恭喜哂你。
都好既,今次係神職人員不足,唔係教友不足,恭喜哂你。
抽刀斷水 發表於 2023/7/23 21:50

神職人員不足, 自古以來都有...
耶穌年代都有:
耶穌對他們說:「莊稼多,工人少,所以你們應當求莊稼的主,派工人出去收他的莊稼。

當神父的要求....又的確很高。 唔係人人都願揹
由有心...至晉鐸..平均要十年時間的進修訓練
(點解新教既教會, 較少鬧牧師荒既呢???)
beebeechan 發表於 2023/7/23 22:37

如果話「神父性侵」,大家都知一定係天主教;但如果話「牧師性侵」,各新教教會都可立即割蓆說不是自己教會,咁咪淡化咗個影響囉。

所以,神父真係唔閹唔得架呢。

beebeechan 發表於 2023/7/23 22:37

牧师可以娶老婆,卜野,間中又性侵下教徒,在後面房解決完再行出前台講耶穌,真是疏乎。

仔女出國留學,退休四處去渡假,牧屍係最「色」合既職業,得閒又可以聯同天主教的淫蟲,反下政府,性照侵,財照斂,人照殺,仍然企在道德高處講耶穌,蠢貨特別受落!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
耶穌對他們說:「莊稼多,工人少,所以你們應當求莊稼的主,派工人出去收他的莊稼。

低智性經的“比喻”特啱低智人睇!
莊稼的主,莊稼多到瀉,竟然要等人去求,才曉派工人出去收他的莊稼?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個