返回列表 回覆 發帖

鄭少秋大女美國自殺身亡 教友呼籲秋官盡快聯絡聖堂

我看 架兩 應為 架樑,代表頂住一間房屋的主力,這個解釋應該貼切一些:

短語:架梁
拼音:gaa3loeng4
解釋:古代用木頭和磚瓦搭建的房子,架梁是承托房子受力的樑柱。「做架梁」本意即是做房子的受力樑柱,承擔最主要的責任。在某些語境中表示為某人某事出頭。「你有幾大本事,夠膽出來做架梁?」 (你有多大本事,膽敢出頭。)

https://shyyp.net/hant/phrase/%E6%9E%B6%E6%A2%81
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆  leefeng

你嘅問題係唔洗答㗎,我自說自話就OK㗎啦。你收錢幫共產黨做野,每次嘅資料都係假,篤穿左 ...
jimmychauck 發表於 2023/10/9 04:43

賤狗jimmychauck收錢幫基督教同黑暴做野

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
賤狗jimmychauck收錢幫基督教同黑暴做野
leefeng 發表於 2023/10/11 10:05

同一條假料, 貼多幾次就會變真嘎咩?
人哋早在#51已經篤爆咗你條料...
(係咪#51條拎係英文, 你睇唔明人地用乜理據咁呢? 你開聲...我幫你譯一譯)
要不認同就捉住人啲理據嚟反駁嘛,
屁,....係咁放都係臭屁
同一條假料, 貼多幾次就會變真嘎咩?
人哋早在#51已經篤爆咗你條料...
(係咪#51條拎係英文, 你睇唔明人地 ...
beebeechan 發表於 2023/10/11 11:04

你又盲了?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你又盲了?
leefeng 發表於 2023/10/11 11:24

若無野講, 這帖實也可省回....
你不用「報到」,, 版友知你未死的
回覆 162# leefeng

出帖話我,咪你收錢幫共產黨做野嘅證據,邊有人自招嫌疑咁笨柒?有嘅......
回覆  leefeng

出帖話我,咪你收錢幫共產黨做野嘅證據,邊有人自招嫌疑咁笨柒?有嘅...... ...
jimmychauck 發表於 2023/10/11 17:24

咁笨柒的正是你:黑暴代表jimmychauck

.
若無野講, 這帖實也可省回....
你不用「報到」,, 版友知你未死的
beebeechan 發表於 2023/10/11 11:27

咦? 你和jimmychauck不是已經上天國了嗎? 為什麼還會出帖發文?
高級模式 | 發新話題
換一個