返回列表 回覆 發帖

智慧的開端

點解猶太人祖先願守613條規則來使自己生活不便?
因為知道開罪了神, 不依神旨意生活係會出現惡果, 唔講得笑, 咁先要敬畏天主。
beebeechan 發表於 2024/5/8 05:02

伊斯蘭嘅智慧多過猶太佬, 不如過檔啦
https://www.mpvusa.org/sharia-law

為咗顯示你有智慧,快啲換衫啦
http://www.norislam.com/html/Fait_life/2015-04-15/1922.html
https://www.iqrasense.com/zh-CN/ ... men-dress-code.html

我哋一班人去埃及潛水, 順便玩下Cairo, 一天早晨有個friend在尼羅河邊跑步, 跑跑下熱起上嚟剝咗件T shirt, oh sorry唔記得講我個friend係條麻甩佬。
一陣間, 有架警車跟住佢行,警告佢要著返件T shirt,如果唔係的佢返差館。

夠曬智慧喇啩?啱曬你life style

屌不如您買一套扮杜拜王子隨從,同阿超講奉王子命如期拎5個億來.
大紫荊勲章您都有得攞
Don't know where God is but the Devil is in the details
伊斯蘭嘅智慧多過猶太佬, 不如過檔啦

為咗顯示你有智慧,快啲換衫啦

... men-dress-code.html

我哋一 ...
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

真神亞拉既旨意我唔清楚
天主既旨意就無吩咐過麻甩佬都唔准露上身胸肌, On the day you 露了, you shall die!
夠曬智慧喇啩?啱曬你life style
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

有時真係要講下敬畏同智慧架
正如遊天安門, 唔好隨便拎住張A4白紙
所以就係立場決定觀點。
採取乜嘢立場,就各廟各菩蕯,有時係自己中個埋去,有些人在伊朗出世,好醜命生成。
我有得揀,尚算不幸中之大幸
Don't know where God is but the Devil is in the details
講開又講,從來冇見過奧olympics游泳水賽有伊斯蘭國家選手,都係智慧之一。
貴教在這方面,智慧係較少嘅
回覆 23# beebeechan
咁呢樣就要睇解經嘅智慧嘞。當時夫婦二人剝光豬並不羞恥,食咗之後就摘樹葉,咁係咪基督教解經,亞當凈係遮住賓周唔遮對lin,厄娃就上下遮曬,而伊斯蘭解經就男人都遮埋lin頭?
不過睇經文又睇唔出天主設計時裝, 男裝同女裝有咩唔同喎.
真係要好有智慧的開端先至搞得掂,既然你都開端咗 不如你解釋下點解貴教接受男人可以打出lin頭, 女人就唔得,等我對智慧的開端有一些初步了解

Unto Adam also and to his wife did the LORD God make coats of skins, and clothed them.
「那樹上的果, 你不要吃, 吃了會死」,, 這是知識
去吃, 或是不去吃...是要運用智慧

亞當厄娃吃了, 就是無智慧, 因為他們不敬畏上主。
beebeechan 發表於 2024/5/8 10:45

蛇哥說「你們吃了也不一定死」也是知識,而且按故事結果,他的知識比起「吃了會死」更準確。

因此如單純說判斷事物是否正確來說,亞當厄娃吃禁果的決定是有智慧的,然而如果說吃了就是無智慧的話,就是由於他們不懂分辨耶和華的容人氣度之小和力量之大,以現今職場或銷售員的觀念即係「唔識湊客/湊老細」。
顯然食咗都冇智慧。若果佢地識得詐帝唔介意剝光豬,as usual咁吊吊揈周圍走,天主都唔知禁果業已畀佢地食咗
顯然食咗都冇智慧。若果佢地識得詐帝唔介意剝光豬,as usual咁吊吊揈周圍走,天主都唔知禁果業已畀佢地食咗 ...
沙文 發表於 2024/5/9 10:35

要靠睇佢地係咪剝光豬才知道有無食咗,顯然天主都無智慧啦。

智慧門檻都幾高。
咁我真係向來都唔知天主點智慧法。
譬如,養幾條金魚,您唔會整太平洋咁大嘅缸。但係佢為咗裝住地球......
再睇下十誡原話係點樣講:
Exo 20.3除了我以外、你不可有別的神。
佢唔係話“除咗我之外就冇別的神”
基本上同我老婆話“除了我以外、你不可有別的女人”係一樣。
我老婆都唔係話“除咗我之外呢個世界就冇別的女人”,佢只係吩咐我...
所以,佢只係同猶太佬講,"你不可有別的女人"都唔算不合理, 人之常情啫。

即使演化成基督教,亦保留原有寫法:
天主教:欽崇一天主在萬有之上。
新教:不可敬拜上帝以外的別神

最多只係認屎認屁話佢最叻,都唔夠膽話上天下地得孤一個神。
但係傳教嗰陣就唔講呢尐,一味自high得一個神。
高級模式 | 發新話題
換一個