返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

有思想家認為:人生必然伴隨着生、老、病、死等「人生八苦」
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/18 10:42

思想家說人生必有「八苦」
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/18 10:42

為何要迴避「八苦」是來自佛教?
八苦, 阿含經, 涅槃經, 五王經....皆有提及啵
beebeechan 發表於 2023/3/18 11:25

係咩?邊章邊節?呢幾本經係咩宗教經典黎架?
唔好俾啲「在線會員」數字呃到

係機械電腦而已.....
beebeechan 發表於 2023/3/20 11:33

有啲係啦,討論區軟件應該會計埋網路搜尋器,但有啲真係CD-ROM黎架:

SEO tag,唯物辩证法,唯物辨正法
基督教骗
基督      教骗证据?
教根本【基督nnnnnn ‘圣’经】是骗 ...
上流寄生族 發表於 2023/3/20 15:38

你咁有興趣做SEO tag,但我覺得無咩用,上月最勁人氣既貼文 (google) 係:
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14130
回覆 47# 沙文

WHY ME?
你咪流哂口水先啦,嚇親人。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 212# leefeng

打假專家 
關於你嘅「以及」問題,係你逃避「黑暴」長時間潛水游過加拿大嗰陣,可能軸心人手緊張,抽刀經常親自赤膊上陣好活躍,又經常咬我踐踏我,咁都唔緊要,佢仲公開咬珠寶踐踏珠寶,俾我揭穿咗佢個公正假面具之後就嬉皮笑臉,學晒你籠嘢,而家你返嚟之後佢又走返上觀眾席。
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/26 17:16

請就上述你所聲稱的提供理據,謝謝。
咁又唔止,
一時講錯咗, 一時又記錯咗, 唔知會唔會好似聖經咁一時又譯錯咗,錯都係你嘅強項
again,
我就係盡 ...
沙文 發表於 2023/3/26 23:45

我突然諗到,其實逃版友係咪曲線做緊反基呢?佢可能都同沙文、leefeng、旁觀者等版友一樣,都係反基軸心陣營,並肩靠背,日以繼夜夜以繼日地對十字架展開輪番攻擊,極盡嘲笑謾罵之能事,攜手合作執行曲線反對天主的任務……

天啊,我真係呢度唯一慕道清泉呀~
回覆  抽刀斷水
我都冇輪番攻擊,極盡嘲笑謾罵十字架, 請就上述你所聲稱的提供理據,謝謝。 ...
沙文 2023/3/27 02:47 提交

本人係引述本帖13樓逃版友對閣下不記名的陳述。
你咁樣講就係似是而非,「你們不要與不信的人共負一軛,因為正義與不法之間,那能有什麼相通?或者 ...
逃出魔幻紀 2023/3/27 08:13 提交

即係都可以無共集地共同執行反基任務。
回覆  抽刀斷水
不記名點入我數?
沙文 發表於 2023/3/27 08:32

反基陣營老、中、青戰士喎,本網有幾人呀?(當然不包括本人在內)
當然唔係啦!我左右唔到你點樣諗,但係我話我哋大家共同光榮天主,光榮主耶穌基督,呢個結論係根據 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/27 08:38

我都左右唔到你點樣諗架,但我認為你响本帖中既言行對反基事業有相當助益性。
係咩?我不嬲都話我唔係好記得清楚邊度㗎啦,唔好屈得就屈喎。咁你查埋珀琉同史不丹啦,應該係呢幾 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/8 19:23

有時記唔清就亂噏廿四,分分鐘害死人架喎,萬一沙文跟你去到48M然後被人拉咗就大鑊了。
大唔大鑊要玩開潛水嘅人先識得判斷。
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/9 10:42

玩開潛水果位話你吹水唔抹嘴,語氣都算溫和既,似乎就無被人拉。
講完大話被人地沙文踢爆,就扮側側膊?
leefeng 發表於 2023/6/9 22:03

唔係你想咁咩?

它们只不过系“““做戏姐姐”””【鷄】扮可怜,博同情▼
上流寄生族 發表於 2023/6/10 01:24

都要佢地肯做戲既,有啲人都睇面子問題睇得都好緊要,係咁笑騎騎講句唔肯定唔記得咁側側膊,就係唔肯做之嘛。

人地做到神父,唔係無原因既。
佢有一樣 situation awareness 好過你好多, 就係知行你條路係返唔到屋企既。至少要行好多冤枉路先可以 ...
beebeechan 發表於 2023/6/15 05:07

你信佢咪潛咗落48米囉。
沙文只係靠一條馬爾代夫法例:不得潛到30米下, 便認為魔幻無可能潛48
正如吐露港公路都是限速100km/hr, 不 ...
beebeechan 發表於 2023/6/15 09:54

都話咗你班友都係支持違法達義架啦。
都話咗你唔會放棄任何可以抺黑, 唱衰的機會。
講到
(1)好似在馬爾代夫, 只有基督徒才會潛低過30, 故意違 ...
beebeechan 發表於 2023/6/15 19:45

你咁快唔記得自己講過啲乜?

正如吐露港公路都是限速100km/hr, 不過, 不少車都超速, 閑閑地行到120
高級模式 | 發新話題
換一個