返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 無中生有之王對決積分表

個案編號:0003
主角:leefeng
無中生有主題:指jimmychauck從不認有錯字亦不識字
日期:2024-07-19 10:34

乜你條雜種柒錯字畜識字咩?
次次寫錯字柒到唔肯認
leefeng 發表於 2024/7/19 10:34

話題要轉了嗎?
個案編號:0004
主角:旁觀者
無中生有主題:指jimmychauck指三段聖經章節為假話
日期:2024-07-12 23:56

你敢話呢D係假話﹖
「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21                                      
    「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
    「愛惜自己生命的,就失喪生命;在這世上恨惡自己生命的,就要保守生命到永生。」《約翰》12:25旁觀者 發表於 2024/7/12 23:56

較早前已一再確認,事主亦不舉出其他例子。

話題要轉了嗎?

個案編號:番外001
主角:旁觀者
無中生有主題:指耶穌要做地上的王
日期:2024-07-06 21:03

回覆  leefeng 邊一個基督教徒要用耶穌做王統治中國?要唔要我同你一齊片佢?連耶穌嘅國不屬乎這世界都唔識?
jimmychauck 發表於 2024/7/6 04:03

「至於我那些仇敵不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了罷。」《路加》19:27     
    屁眼教主扮蟹受審,彼拉多問他:
    「『你是猶太人的王麼?』耶穌回答說:『你說的是』。」《馬可》15:2
     牠要做的,就是要做地上的"王"!
旁觀者 發表於 2024/7/6 21:03

這個也不能完全說他無中生有,對象亦不是我,嚴格來說只是解經荒誕。
放一下來作觀賞之用。
在約翰福意的同一場境下,耶穌下一句便明確指出
耶穌回答說:「我的國不屬這世界;我的國屬這世界,我的臣僕必要爭戰,使我不至於被交給猶太人。只是我的國不屬這世界。」
"我的國不屬這世界"還是首尾呼應說的,生怕你聽不懂。
偏生就是有人聽不懂,什至不聽懂,並且多次指著給他看,還是一樣不懂聽。
所以這是一個教科書式的"斷章取義"示範。
要說完全是無中生有嘛,倒又是冤了他,因為耶穌又的確說過新天新地來時要作王。
不過,如此這般解經,"時地人"中"時"和"地"均錯了,總之就是顛三倒四、似是而非、隨隨便便、馬馬虎虎。

話題要轉了嗎?
個案編號:0005
無中生有主題:指jimmychauck打人
日期:2024-07-04 07:41

jimmychauck 發表於 2024/7/4 03:56

你咪最基層果隻曱甴囉,打人添呀!
leefeng 發表於 2024/7/4 07:41

事主不舉

非常奇怪,已不只一次請求舉出例子,奈何事主似喜歡一而再再而三重複無中生有的行為

話題要轉了嗎?

個案編號:0006
無中生有主題:指jimmychauck收咗反中的基督教金主既錢
日期:2024-06-30 23:11

你收咗反中的基督教金主既錢,係唯恐香港有太平日子的反中份子,
好心咪咁貪收收埋埋香港派給真正市民既錢,來【食碗底反碗面】咧!
leefeng 發表於 2024/6/30 23:11

事主不舉
都幾無奈,一時就俾人話十一奉獻傻仔,跟手就話收基督教錢陰險,叫我點同時分飾所有角色呢。

話題要轉了嗎?
[五] 嚴禁作出任何形式的人身攻擊、侵犯別人私穩、罵戰、挑引等行為。

樓主真的無視左閒聊版的版規,公然指名道姓地挑引人地罵戰,乜基督徒可以咁做嗎?真影衰哂基督徒了
樓主真的無視左閒聊版的版規,公然指名道姓地挑引人地罵戰,乜基督徒可以咁做嗎?真影衰哂基督徒了 ...
AmiHO 發表於 2024/7/25 18:32

這裡三條無聊基一早對基督徒都「公然指名道姓地挑引人地罵戰」料理一番喇。
為甚麼你見到又不作聲譴責?
現在就來正義一番??!!
回覆 26# AmiHO

版主講到,咁問清楚。

1. 係咪唔准指名道姓?因為我版規冇見到。
2. 我諗住留個地方做記錄,我唔知點解啲人入黎罵戰。
3. 如果版主覺得我講嘅有咩不實,歡迎指出
4. 如果版主覺得我講嘅冇咩不實,咁我就唔覺得有咩問題,除非版主覺得離教者閒聊區唔可以講真話。
5. 我就唔係好知點解如果基督教係假,要對基督徒有咩期許。況且,遵守版規我又冇喺聖經度讀到,不可作假見證我就讀得多。
6. 阿版主你真係唔鍾意個帖喺呢區,不如你指我去第二個區,例如原創作品,可能都貼切㗎。
jimmychauck 你作為基督徒,故意挑起罵戰,實在不似樣,偽君子。你的態度,點在世上作鹽作光。更莫講話你可以榮神益人啦。

Leefeng 話晒係無神論者或不可知論者,起碼佢唔會對唔住無神論者呢個身份。

但你呢,就對唔住基督徒呢個身份囉。
jimmychauck 你作為基督徒,故意挑起罵戰,實在不似樣,
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/7/26 09:44

為何你將「故意挑起」這罪名扣到 j 頭上?
你的態度,點在世上作鹽作光。
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/7/26 09:44

鹽係防止食物變壞,
光照明, 使人不易被絆倒。

你睇「本壇泥膠屎尿集 」亞leefeng既貢獻,  將真相變壞, 講野令人會絆倒....
呢方面亞J 都幾鹽, 幾光喎。
見錯紏正, 撥亂反屎料
(藍黃例外)
為何你將「故意挑起」這罪名扣到 j 頭上?

呢個POST佢係挑起罵戰,
之前好多POST的確係LEEFENG挑起,但LEEFENG係無神論者,jimmy兄是基督徒,
難度基督徒和無神論者的道德水平係一樣?
把耶穌的教導當耳邊風?
鹽係防止食物變壞,
光照明, 使人不易被絆倒。

你睇「本壇泥膠屎尿集 」亞leefeng既貢獻,  將真相變壞,  ...
beebeechan 發表於 2024/7/26 11:45

你們基督教徒做左壞事最怕人提起,做緊壞事最怕人批評,
準備做壞事最怕人揭露!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
之前好多POST的確係LEEFENG挑起,但LEEFENG係無神論者,jimmy兄是基督徒,
難度基 ...
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/7/26 12:42

我/我們係専打基督教的虛偽,奸淫,邪悪,禍國,殃民【曱甴/基督教做左壞事怕人提起,曱甴/基督教做緊壞事怕人批評,曱甴/基督教準備做壞事怕人揭露】!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 33# leefeng

你以為抄左果幾個字就叫識拾人牙慧?你果啲叫東施效顰咋。
難度基 ...
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/7/26 12:42

想起一段聖經經文,
(太5:39~42)
27        “只是我告訴你們聽道的人:當愛你們的仇敵,善待恨你們的人。
28        咒詛你們的,要為他們祝福,凌辱你們的,要為他們禱告。
29        有人打你一邊的臉,把另一邊也轉給他打;有人拿你的外衣,連內衣也讓他拿去。
30        向你求的,就給他;有人拿去你的東西,不用再要回來。
31        你們願意人怎樣待你們,你們就應當怎樣待人。
32        如果單愛那些愛你們的人,那有甚麼好處呢?罪人也愛那些愛他們的人。
33        如果只善待那些善待你們的人,那有甚麼好處呢?罪人也會這樣行。
34        如果借給人,又指望向人收回,那有甚麼好處呢?罪人也借給罪人,要如數收回。
35        你們要愛仇敵,善待他們;借出去,不要指望償還;這樣你們的賞賜就大了,你們也必作至高者的兒子,因為 神自己也寬待忘恩的和惡人。
36        你們要仁慈像你們的父仁慈一樣。

請問樓主先生你有無效法到依段耶穌的說話呢?不要只聽唔做喎,咁樣好對唔住你0既主耶穌架!
回覆 36# AmiHO

咁首先你一條問題都答唔到我。離教者之家啲人唔答我問題轉話題,你估我習唔習慣?

"願意人怎樣待你們,你們就應當怎樣待人。"
我不嬲都係咁㗎,我最鍾意指出人地講嘅野中有咩問題,所以我講嘅野裡面有咩問題,你地隨便指出,語氣犀利啲都唔緊要,我有咩未聽過?

我十幾年前開始黎離教者之家啦,初初好好脾氣㗎,你自己返去睇舊帖啦。宜家個人老左old and cranky and righty左吖嘛。如果唔係有啲冥頑不靈嘅藍絲踩著左我,我先費事打咁多字。

我百忙中都抽時間出黎,盡我能力糾正有啲人睇聖經嘅錯誤,驚佢因為誤會就對聖經認識唔準確,算係咁㗎啦。

你冇需要將啲咩對基督徒嘅刻版印象套落每一個基督徒度,全世界咁多基督徒,都冇幾個過黎呢度,我不嬲係異數。

所以我都係果句,我講哦野,有邊啲係不實嘅,咪指出黎囉。
回覆  jimmy 兄

睇聖經,唔好抽樣舉例,cherry pick ,成本聖經的核心,就係叫基督徒在世上「作鹽作光」,鹽若失了味,就無用,被人踐踏。另外係叫你「榮神益人」。唔止淨係要「願人怎麼樣對待你,便要怎樣對待人」。仲有,耶穌多次講,你信神,魔鬼都信。另外,聖經也指出,信心必需要有行為,信心沒有行為是死的。(雅各書2章26節)。即係沒有行為的信心,是假信。
個案編號:番外002
主角:鄭觀應
無中生有主題:凡進教者皆或乜或物
日期:不詳

版主都一早答咗你架啦:「凡進教者,或為財利所誘不克自持,或以狂病未瘳失其本性,或姦民倚為聲勢,或犯罪求為系援。 」
leefeng 發表於 2024/6/28 01:02

呢個案例,就係因為鄭先生對佢自己資料搜集嘅能力太自信所做成。佢既無法訪問古時國外之人,亦無從得知身後之事,又無闡述自己證據,如何能確知自己對億萬之人的評語均為準確?
佢或者講:"大凡、多為",或為自己句子定好範圍:"凡本朝/凡見過",都唔會構成無中生有,亦可以在當時好好闡述自己嘅論點。

呢個故事可以幫我地引以為鑑。要提倡啲咩偉論之時,首先搞清楚自己嘅偉論有冇scoping問題,係咪所有情況都適用,宜家又係咪適用嘅情況,唔好成日攞住啲歸納邏輯喺到左剃右剃啦。

話題要轉了嗎?
回覆 38# Guest from 203.145.94.x

喂,討論區齋講啫,邊度得黎行為呀,好似法利賽人咁齋講就叫行為,咁耶穌當時應該唔洗咁勞氣啦。
高級模式 | 發新話題
換一個