返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 無中生有之王對決積分表

上醫醫國 中醫醫人 下醫醫病。格局不妨大啲。

上醫醫國,中醫醫人,下醫醫病。
上醫治未病,中醫治欲病,下醫治已病

好可惜,目前的社會制度下,人類樣樣都失敗。

醫國:國際衝突,各國的介入,唔加速衝突,唔落井下石已經好好。
醫人:醫生,唔搞到病人有更多問題,已經好好。
醫病:全球一齊用盡全力,又強制口罩又強檢,COVID都是全球感染晒。仲要搞到經濟死晒。
醫病:醫到病,唔送更大的副作用比你,已經好難得。
天主經內就有呢句:
「祂的神國, 萬世無疆」。。
天主一早做緊呢樣野, 咁點解你又成日叫人咪信, 離教早離早 ...
beebeechan 發表於 2024/7/27 21:07

我無叫人離教架喎,你咪無中生有。

你叫人臣服於天主神國之下,附上一系列不同條件,其他人無你咁sharp醒,識得噏個理由「呢啲係參加奧運入場標準,盡力但未必咁多人可以做到」,其他人見限制多多,自不然敬而遠之啦。

你不如試下叫天主唔好整佢個萬世無疆神國啦,咁先係邁向人類命運共同體既正確方向。
會,但合久必分,分久必合

假如人類統一成一國後,過一段時間,大家又覺得分裂好一點,又會分開變成大量 ...
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/7/27 21:38

是視為一個system,但用「統一」這詞又好像不太恰當,要容許各自的差異性,但又承認彼此的親密關係。
民族與宗教的分歧只是其中一樣

主要還有語言的分歧,文字的分歧,文化的分歧,經濟管理方式的分歧,政治管理的分歧,法律的分歧。

另外,目前國家與軍事掛勾,很多國家誕生,是來自戰爭的勝利與妥協。
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/7/27 21:44

「在後冷戰的時代,人與人之間的區別不再是意識形態或經濟,而是文化,各地區的文明越來越以祖先、語言、宗教和習俗界定自己的身分。全球政治正在沿著文化的界線進行重組,以新的組合與衝突模式取代冷戰時期的方式。」

https://www.eslite.com/product/1001110712867160

所謂文明,如果是以:「祖先、語言、宗教和習俗」界定,「祖先、語言」就大概是我所指的「民族」,「宗教、習俗」就是我指的「宗教」。

你所指的幾個分歧:

語言的分歧,文字的分歧 => 即「民族」
經濟管理方式的分歧,政治管理的分歧,法律的分歧 => 都歸屬於文明分歧所衍生的後果
文化的分歧 => 是否就是指「文明的衝突」?

而軍事的勝利與妥協,是文明分歧出現後的結果:

文明分歧 -> 軍事形成 -> 軍事勝利 -> 國家形成

多說無謂,一起打亂種吧!Make love not war。
好可惜,目前的社會制度下,人類樣樣都失敗。
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/7/27 21:57

你見到陳版友冷嘲熱諷懷疑醫生的人,就知道其實有不少人不明白現今醫療制度在搞什麼。

醫生,其實最主要角色只是藥物推銷員。
我無叫人離教架喎,你咪無中生有。

抽刀斷水 發表於 2024/7/27 23:32

我有呈堂証供架:
你見到陳版友冷嘲熱諷懷疑醫生的人,就知道其實有不少人不明白現今醫療制度在搞什麼。

醫生,其實最主要角色只是藥物推銷員。
抽刀斷水 發表於 2024/7/27 23:56

醫生唔係用藥物醫人, 唔通靠覆手, 祈禱...或學耶穌用口水和泥?
回覆  leefeng

打人正義咪得囉,諸多託詞。
jimmychauck 發表於 2024/7/27 17:00

你又在表演你是【不折不扣的正牌無中生有之王】?

打人正義係你曱甴自己既主張,所以你地曱甴週街打人,不允許其他人出聲發表佢地既意見,但你們自己又高呼民主?高呼要有自由發表意見?
得你地黑暴曱甴一把聲的民主?

到今日你仍然覺得你係啱嘅?
這就是你地黑暴曱甴自導自演的無中生有,你亦是無中生有之王!

如果打賊,打來傷害自己家人的賊,路見不平打流氓,保護老弱婦孺叫做正義。

你地入去元朗打人,挑釁,人地元朗人自衛,所以人地元朗人才叫正義。

你地曱甴班馬去人地元朗打人,叫做賊,叫做入侵者,叫做先撩者賤,打死無怨!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你叫人臣服於天主神國之下,附上一系列不同條件,其他人無你咁s ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/27 23:32

咁你都爆咗口....原來你唔係唔信有神
只係見到信神既「一系列不同條件」驚咗, 唔想付出。 no deal
你又在表演你是【不折不扣的正牌無中生有之王】?

打人正義係你曱甴自己既主張,所以你地曱甴週街打人 ...
leefeng 發表於 2024/7/28 00:20

白痴仔, 你幾時先醒番少少
打人既係曱甴, 但唔係個個5大訴求既都係「週街打人」喎。
回覆  leefeng

打人正義咪得囉,諸多託詞。
jimmychauck 發表於 2024/7/27 17:00

點呀?你又想班馬去元朗,西貢,天水圍,坑口村,流浮山打人?
再表演你的無中生有之王的偽正義?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
白痴仔, 你幾時先醒番少少
打人既係曱甴, 但唔係個個5大訴求既都係「週街打人」喎。 ...
beebeechan 發表於 2024/7/28 00:30

白痴佬,5大訴求既都係「週街打人」既策劃者,指揮者,只不過一個出口,一個出手。

曱甴只是嘍囉,黎智英黃之峯之流咪係5大訴求既冇「週街打人」既大大隻曱甴囉!
不服,可以問下離教觀眾咧!

神父牧師都唔需要直接出手打人架,
只不過曱甴打完人,返教會休息,總指揮神父牧師斟茶遞水派獎金之馬!

我有呈堂証供架:
beebeechan 發表於 2024/7/28 00:01

抽刀又冇 侵略者/陰謀者/基督教要做王者/教會曱甴組織/既資助背景可以派錢,派奶粉,派槍,派炸弹来【叫】佢地離教,
算乜鬼呈堂証供啫?

白痴佬,5大訴求既都係「週街打人」既策劃者,指揮者,只不過一個出口,一個出手。

曱甴只是嘍囉,黎智 ...
leefeng 2024/7/28 00:45 提交

挑…..今日既各安法,講下都唔得架,係煽動,
挑…..今日既各安法,講下都唔得架,係煽動,
beebeechan 發表於 2024/7/28 03:40

你地基督教唔止講,係想做--黑暴!
是視為一個system,但用「統一」這詞又好像不太恰當,要容許各自的差異性,但又承認彼此的親密關係 ...

咁即係例如:實行全球性的,逃犯條例/引渡條例

但香港先岩岩在2019年搞百萬人反送中喎
是視為一個system,但用「統一」這詞又好像不太恰當,要容許各自的差異性,但又承認彼此的親密關係 ...

咁即係例如:實行全球性的,逃犯條例/引渡條例

但香港先岩岩在2019年搞百萬人反送中喎
我有呈堂証供架:
beebeechan 發表於 2024/7/28 00:01

我同其他反基咁講,又唔代表我有咁做過喎,你最多可以指控我「教唆他人勸人離教」呢個罪名,但實際我既用語係「幫助他人離教」,未必用「勸」呢個方法,可以係幫助佢地「因了解而分開」。
咁你都爆咗口....原來你唔係唔信有神
只係見到信神既「一系列不同條件」驚咗, 唔想付出。 no deal ...
beebeechan 發表於 2024/7/28 00:26

廢咗「除我以外不可有別的神」呢個條件,先可以再講其他野。

大家可以諗諗,John Lennon首Imagine,點解第一句歌詞就話"Imagine there's no heaven"?

醫生唔係用藥物醫人, 唔通靠覆手, 祈禱...或學耶穌用口水和泥?

除咗開藥之外,有啲醫生都會叫痛風病人注意戒口,會叫中風病人做復康活動,會叫人減少煙酒。

咦,你睇開既醫生無咁做咩?
高級模式 | 發新話題
換一個