返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

唔知當年你娶左老婆, 三朝回門時有無搭舊燒豬咁呢?  
beebeechan 發表於 2012/11/28 08:58

講起上黎又真係冇--- 佢係孤兒, 所以唔駛回外家
其實所謂「象徵」也者, 無非都係攞個意頭之類的8婆思維, 為咗象徵而危及人員之健康/安全,不切實際兼naive.
譬如, 您去查證一下, 您頭上戴的綠帽, 在貴國都有深長意義, 下次趁教區組团去中國人民解放軍駐香港部隊大廈做福傳法事時您又順便訪問一下,有冇地面部隊人員去打仗因棹忌老婆勾佬而申請豁免戴綠帽的?
邪儍瑕把口話要如何如何眷顧猶太佬, 其實經文中常露出馬腳包藏禍心陰陰濕濕陷害猶太佬.
佢利用當時health d ...
沙文 發表於 2012/11/29 00:30

又即係咁, 燒豬肉都係燒烤食品, 可以致癌.

唔知當年你娶左老婆, 三朝回門時有無搭舊燒豬咁呢?  莫非.......無? (又真係有d人唔搭舊燒豬架啵)
你去查查回番舊燒豬既象徵意義係乜, 定要想毒害岳父岳母咁解?

所以, 你也要去查查天主吩咐以色列人要用火烤羊, 不要用水煮的象徵意義是甚麼矣.
邪儍瑕把口話要如何如何眷顧猶太佬, 其實經文中常露出馬腳包藏禍心陰陰濕濕陷害猶太佬.
佢利用當時health department尚未發表research報告, 夾硬要佢地食嘢食到生cancer:

12:8        當夜要喫羊羔的肉、用火烤了、與無酵餅和苦菜同喫。
12:9        不可喫生的、斷不可喫水煮的、要帶著頭、腿、五臟、用火烤了喫。

本來, 用水煮係較為健康的, 但係就用行政手段禁止, 反之要強迫性採取易生cancer的BBQ:
http://www.worldhealth.net/news/ ... sgrilling_and_canc/
Don't know where God is but the Devil is in the details
此外, 條舊約作經佬尚有一些美麗的幻想 -- 除了獨立住房分配之外, 做奴隸不但放工就可以返屋企, 而且老子鈡意放假就放假 :
你們誰也不可出自己的房門直到早晨。
頭一日你們當有聖會、第七日也當有聖會、這兩日之內、除了預備各人所要喫的以外、無論何工、都不可作。

大家屋企有小朋友的, 例如抽水網主就最清楚, 請賓妹做nanny, 点会畀佢"誰也不可出自己的房門直到早晨"?

not to mention 美國佬的黑奴無此優厚待遇, 甚至羨煞今日香港打工一族 - 您估唔駛OT咩?若是富士康僱員, 去埃及做奴隸簡直係dream career
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 339# beebeechan
托拉此名譯得甚好, 在聖經譯名之中少見之出色。
含有「青銅器時代之托拉, 又真係幾面青, 寫黎托咩?」之寓意。

今次大家又再探討一下此古仔。上回講到, 邪儍瑕上帝係有多少辨別能力障礙的, 不能分辨埃及事頭府第同猶太奴婢蝸居, 若無羊血指點, 必殺錯良民。

咁, 猶太佬在用羊血油完大門之後, 剩下少量羊血,必須用來在埃及長子額頭上寫明「吾乃長子」4個字。
否則, 邪儍瑕上帝点卵知邊位係長子呢?唔通摷醒全屋人逐個問咩?
你仲有無睇比石器時代既帖歷史更悠久既聖經?
抽刀斷水 發表於 2012/11/20 01:02

梅瑟寫托拉時, 人類應該是青銅器時代未期, 鐵器時代都黎緊
回覆 337# 抽刀斷水

教徒肯真係睼聖經, 耶穌都变猩猩啦

点觧佢地会諗出奴隸有housing咁優厚嘅夢想呢? 其實 I have a dream嘅始創並唔係馬丁喎?
呢d 石器時代既帖, 依家先出土, 作回應?
out 哂哩
beebeechan 發表於 2012/11/20 00:24

你仲有無睇比石器時代既帖歷史更悠久既聖經?
呢d 石器時代既帖, 依家先出土, 作回應?
out 哂哩
此外,大家再稍為深入look look又会發現這古仔尚有其他破綻。邪侵瑕要殺的係埃及長子,但城內不可能只有埃及同猶太兩种人,其餘非洲裔勞工或希臘裔遊客、on business trip之迦南裔商賈,印裔visa students点呢?係有殺錯冇放過定係通埋水叫佢地劏羊呢?何解猶太奴隸会咁叠水一定会有羊可劏呢?
本網有些版友對於邪儍瑕殺埃及長子深表不忿。沙文特此開解一下佢地。
又順帶補充一點, 本thread開創以來都係本著一個原則: the devil is in the details.
大家循只要看其細節, 就不難發現其破綻。

摩老西叫猶太佬將羊血搽府上之門楣、門框上。Exo 12:22
而當時佢地係做奴隸, 埃及佬點会畀間house或semi-detached之類的物業佢地住? 您請賓妹都係住工人房啫, 唔通另外畀間屋賓妹住?夜媽媽起身痾尿邊有奴婢幫您除褲休褲?所以,猶太佬根本唔会有自己一間屋住開。此其一

其二, 即使埃及佬真係宅心仁厚愛人如己, 施政好過CY, 每户猶太佬獲分派$6,000兼house一間, 但世上所有cities都有因經濟條件而成之zoning, 即是, 李超人屋企係冇可能响正您府上隔離者也。咁, 有乜七嘢理由個殺手要靠羊血來做識認邊間屋係猶太佬呢?除非殺手懵到上心口

所以, 這個古仔只能是長年住帳幕未出過城之鄉下仔老作, 各位富正義感版友無須為此義憤填膺。唔怪之得連猶太佬自己的考古都話從來冇猶太佬曾在埃及做外勞的證據啦
其實,即使在摩老西的低科技時代,猶太女小蝶要瞞天過海亦易如反掌。
只要去買一條蛇,取蛇胆飲之,然後注入蛇血,紥番實,再塞入小妹妹之內。

到洞房時,加上兩錢肉緊,7情上面:「蜂蜂您咪咁大力隊人啦,奴家.....啊.....啊.....啊.....啊頂唔順啦!」

蜂蜂聞之必定狂插,遂隊爆蛇胆一床紅。

「咦,娘子,點解妳小妹之肉有塊白色嘢跌出來?」蜂蜂好奇一問。

「相公您好衰咖,咁樣問人。豈不知,此乃膜也。」

點解夭主會咁戆居,教摩老西作埋尐咁白痴嘅律法呢?
其實,答案都幾簡單,因為猶太血统淨係計母系繼承:
http://www.jewfaq.org/whoisjew.htm

所以,老竇係邊個,其實根本冇乜所謂。
所謂「天父」也者,都好便宜咖咋
落紅不是無情物
化作春泥更護花
但猶太佬不見落紅,就反轉豬肚
一方白絹換來一舊白石:
但這事若是真的、女子沒有貞潔的憑據、就要將女子帶到他父家的門口、本城的人要用石頭將他打死、因為他在父家行了淫亂、在以色列中作了醜事.這樣、就把那惡從你們中間除掉。

其實,猶太佬自己本身都唔係想咁做,係摩老西被老點,真正缺乏性教育嘅,係夭主
Deu 5:31        至於你、可以站在我這裡、我要將一切誡命、律例、典章、傳給你、你要教訓他們、使他們在我賜他們為業的地上遵行
咁猶太婆死都唔拎塊布出來,叫摩西流鼻血個陣抹完順便送一塊畀佢咪得咯 ...
沙文 發表於 2012/2/5 09:33

今夜盛排筵宴,
准擬尋芳一遍,春已去時,問甚紅深紅淺。
不見,不見,還你一方白絹。
咁猶太婆死都唔拎塊布出來,叫摩西流鼻血個陣抹完順便送一塊畀佢咪得咯
同猶太妹塊布一樣: 證據不足嘛。孔子都唔敢當面媽叉,要等佢行轉背先講其是非,正因為此
宰我未必生係生三 ...
沙文 發表於 2012/2/5 07:58

挑。。。孔子話唔守喪都得添。
「女安則為之」
同猶太妹塊布一樣: 證據不足嘛。孔子都唔敢當面媽叉,要等佢行轉背先講其是非,正因為此
宰我未必生係生三年然後免於父母之懷。大把BB仔一歲識行。所以守喪一年係合理嘅
回復  beebeechan

然友反命,定為三年之喪。父兄百官皆不欲也,故曰:「吾宗國魯先君莫之行,吾先君亦莫之行也;至於子之身而反之,不可。
..
沙文 發表於 2012/2/5 06:46

你又來玩斷章取義耶?
宰我離開孔子後, 孔子就媽叉宰我哩....
宰我出。子曰:「予之不仁也!子生三年,然後免於父母之懷。夫三年之喪,天下之通喪也。予也,有三年之愛於其父母乎?」

點解你唔睇埋下邊?
回復 325# beebeechan
人講您又講,其實邊Q度有三年之喪?死老竇都要開市者也【孟子‧滕文公上】然友反命,定為三年之喪。父兄百官皆不欲也,故曰:「吾宗國魯先君莫之行,吾先君莫之行也;至於子之身而反之,不可。
孔子叫人喪父便要在家守喪三年, 不然便是不孝子.
一樣是與時代脫節的事囉.
你試下同老闆告三年假丫.
高級模式 | 發新話題
換一個